Πετρέλαιο

Πετρέλαιο: Άνοδος πάνω από 1% μετά την επίθεση με drone σε πεδίο της Σ. Αραβίας

Πετρέλαιο: Άνοδος πάνω από 1% μετά την επίθεση με drone σε πεδίο της Σ. Αραβίας
Ο ΟΠΕΚ μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2019 κατά 40.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) στα 1,10 εκατομμύρια bpd
Οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα μετά από μια επίθεση το Σαββατοκύριακο σε μια σαουδαραβική πετρελαϊκή εγκατάσταση την ώρα που οι traders αναζητούσαν σημάδια ότι οι εμπορικές εντάσεις Κίνας-ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειωθούν.
Τα κέρδη από τις τιμές, ωστόσο, περιορίστηκαν σε κάποιο βαθμό από μια ασυνήθιστα υποβαθμισμένη έκθεση του ΟΠΕΚ που προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου.
Το Brent, αυξήθηκε κατά 55 σεντς, ή περίπου 0,9%, στα 59,19 δολάρια το βαρέλι στις 0820 GMT.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του  αμερικανικού West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν κατά 57 σεντς, ή 1%, στα 55,44 δολάρια το βαρέλι.
Περί τις 13:36 ώρα Ελλάδας το Brent, ενισχυόταν κατά  1,13%, στα 59,30 δολάρια το βαρέλι.
Τα αργό  ενισχυόταν κατά 1,11%, στα 55,48 δολάρια το βαρέλι.
Οι αμερικανικές επιχειρήσεις ενέργειας αυτή την εβδομάδα αύξησαν τον αριθμό των εξέδρων πετρελαίου που λειτουργούσαν για πρώτη φορά σε επτά εβδομάδες παρά τα σχέδια των περισσότερων παραγωγών να μειώσουν τις δαπάνες για νέες γεώτρηση φέτος.
"Το WTI τις τελευταίες εβδομάδες έχει παρουσιάσει σχετικά καλύτερη απόδοση από την Brent ... Οι επιχειρήσεις που δημιουργούν αγωγούς στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποστηρίξει το WTI, ενώ ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος είχε περισσότερες επιπτώσεις στο Brent", δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής για τα βασικά προϊόντα στην ολλανδική τράπεζα ING.
Ο ΟΠΕΚ μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2019 κατά 40.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) στα 1,10 εκατομμύρια bpd και ανέφερε ότι η αγορά θα παρουσίαζε ελαφρά πλεόνασμα το 2020.
Μια επίθεση με drone των Houthi της Υεμένης σε πετρελαϊκό πεδίο στην ανατολική Σαουδική Αραβία προκάλεσε πυρκαγιά σε εργοστάσιο φυσικού αερίου, ενισχύοντας τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, αλλά η κρατική Saudi Aramco ανακοίνωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου δεν επηρεάστηκε.
"Η αγορά πετρελαίου φαίνεται να αποδίδει πάλι ένα ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου μετά από τις επιθέσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας το Σαββατοκύριακο, αλλά το ασφάλιστρο δεν θα μπορούσε να αντέξει αν αυτό  οδηγήσει σε διαταραχές του εφοδιασμού", δήλωσε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής πετρελαίου για την UBS.
Οι ανησυχίες για την ύφεση περιόρισαν επίσης τα κέρδη σε τιμές αργού. Οι traders αναζητούσαν επίσης σημάδια προόδου στις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας.
Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Larry Kudlow είπε ότι οι αντιπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας θα μιλήσουν εντός 10 ημερών και θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της εμπορικής μάχης μεταξύ των δύο χωρών εάν αυτές οι συνομιλίες προχωρήσουν.
Αλλά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump δήλωσε ότι είναι λιγότερο αισιόδοξος από τους βοηθούς του ότι θα επιτύχει μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα, λέγοντας ότι «δεν είμαι έτοιμος να συμφωνήσω ακόμα».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης