Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Το επικουρικό ταμείο του τουρκικού στρατού εξαγοράζει την British Steel

Το επικουρικό ταμείο του τουρκικού στρατού εξαγοράζει την British Steel
Πρόκειται για το πρώτο βήμα του ταμείου για την απόκτηση διεθνών εταιρειών χάλυβα
Σε προκαταρτική συμφωνία με τους Βρετανούς αξιωματούχους κατέληξε η Altaer Holding, ο επενδυτικός «βραχίονας» του επικουρικού ταμείου του τουρκικού στρατού (Oyak), για την εξαγορά της British Steel.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Oyak, η συμφωνία προβλέπει τη διενέργεια due diligence καθώς και τη διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές και τους πελάτες της.
Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος Οκτωβρίου, ενώ η επιτυχή ολοκλήρωσή της θα ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση της εξαγοράς, η οποία αναμένεται να γίνει έως το τέλος της χρονιάς.
Η British Steel απασχολεί 5.000 εργαζόμενους, ενώ η απόκτησή της από το Oyak θα αποτελέσει σανίδια σωτηρίας για την επιβίωσή της.
Για τη βιομηχανία αποτελεί ζήτημα επιβίωσης η εξεύρεση επενδυτή, με δεδομένο ότι τον Μάιο τo Ανώτατο Δικαστήριο την έθεσε σε καθεστώς πτώχευσης, διορίζοντας την Ernst & Young ως διαχειρίστρια εταιρεία, που ανέλαβε τη διαδικασία εκκαθάρισης.

«Βαρίδι» το υψηλό κόστος ενέργειας και εργασίας
 
Αν και πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη χαλυβουργία της Βρετανίας, η αναγκαστική πτώχευση ήρθε ως απόρροια της αδυναμίας της να αντεπεξέλθει στο υψηλό κόστος ενέργειας και εργασίας. Επίσης, αρνητικό ρόλο έπαιξε ο αντίκτυπος του Brexit, όπως επίσης και η αδύναμη στερλίνα, η οποία καθιστά πιο ακριβά ορισμένα εισαγόμενα προϊόντα, όπως το σιδηρομετάλλευμα.
Από την άλλη πλευρά, με την εξαγορά το Oyak θα επεκτείνει και εκτός συνόρων την «παρουσία» του Oyak στη βιομηχανία χάλυβα, καθώς μέσω της Ataer Holding, κατέχει το 49,3% της Erdemir, της μεγαλύτερης χαλυβουργίας στην Τουρκία.
Μάλιστα, το επικουρικό ταμείο του τουρκικού στρατού δεν πρόκειται να μείνει στην απόκτηση της British Steel. Κι αυτό γιατί σκοπεύει να προχωρήσει στην εξαγορά και άλλων διεθνών εταιρειών χάλυβα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης