Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Βρετανία: To μοντέλο αναδιάρθρωσης απέτυχε - Έρχεται εκ βάθρων αλλαγή της λιανικής αγοράς ρεύματος και φυσικού αερίου

Βρετανία: To μοντέλο αναδιάρθρωσης απέτυχε - Έρχεται εκ βάθρων αλλαγή της λιανικής αγοράς ρεύματος και φυσικού αερίου

Έντονες πιέσεις και για του έξι μεγάλους της αγοράς με επικεφαλής την Centrica

Η αναδιάρθρωση της βρετανικής αγοράς λιανικής πώλησης ενέργειας επιταχύνεται, καθώς οι περισσότεροι προμηθευτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ρυθμιστική αρχή τους τελευταίους δύο μήνες μετά την επιβολή κυρώσεων για χαλαρή διαχείριση και κακή φροντίδα του πελάτη.
Σύμφωνα με το Bloomberg δέκα πάροχοι φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αναδιπλωθεί τους τελευταίους 12 μήνες γεγονός που είναι ενδεικτικό της κατάστασης  που αντιμετωπίζει μια μικρή ενεργειακή εταιρεία σε μια συνωστισμένη αγορά υπό την αυξανόμενη πίεση που ασκούν οι φορείς χάραξης πολιτικής.
Το άλμα στις "αποτυχίες" είναι το μειονέκτημα των προσπαθειών της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να ενισχύσει τον ανταγωνισμό σε μια βιομηχανία που παραδοσιακά κυριαρχείται από έξι εταιρείες.
Αυτό οδήγησε σε μια αγορά πλημμυρισμένη από μικρούς και μεσαίους προμηθευτές που προσέφεραν φθηνότερες και πιο ευέλικτες τιμές για την ενέργεια.
Μερικοί από αυτούς πέφτουν θύματα ασταθών χονδρικών τιμών, υψηλού κόστους λειτουργίας και χαμηλής εξυπηρέτησης πελατών.
"Θα υπάρξει μεγαλύτερη εξυγίανση", δήλωσε ο Hayden Wood, ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας Bulb Energy Ltd., η οποία είχε μερίδιο αγοράς 4% μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου.
Η εταιρεία του έχει επενδύσει στην τεχνολογία για να «προσφέρει κάτι διαφορετικό από αυτό που μπορούν οι μικρότεροι προμηθευτές».

Δεκατέσσερις προμηθευτές ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου εκτός αγοράς

ukelectricity

Το 2006 λειτουργούσαν μόνο 10 προμηθευτές ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι ξεπέρασαν τους 70 πέρυσι, σύμφωνα με την ρυθμιστική αρχή Ofgem.
Ο αριθμός αυτός υποχώρησε κάτω από το 60 αυτό το μήνα, όταν οι Cardiff Energy Supply Ltd. και Solarplicity έπαυσαν να λειτουργούν.
 Η URE Energy είχε την άδεια να προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια που ανακλήθηκε την Πέμπτη μετά την αποτυχία της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η Ofgem επέβαλε αυστηρότερες απαιτήσεις εισόδου για νέους προμηθευτές τον Ιούνιο, συμπεριλαμβάνοντας αυστηρότερες απαιτήσεις χρηματοδότησης, παρέχοντας ένα σχέδιο εξυπηρέτησης πελατών και επιβάλλοντας μια δοκιμή "κατάλληλη και σωστή".
"Ο μεγάλος αριθμός μικρών προμηθευτών ενέργειας και ο σκληρός τρόπος που ρυθμίζεται η αγορά καθιστούν δύσκολη την επιβίωση εταιρειών όπως η Solarplicity", ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή στην ιστοσελίδα της.
Δεν είναι μόνο οι μικροί προμηθευτές που αισθάνονται την πίεση.
Οι  "Big Six" της βρετανικής αγοράς οδηγούνται σε στραγγαλισμό καθώς εκατομμύρια πελάτες έχουν φύγει  σε μικρότερες επιχειρήσεις που προσφέρουν φθηνότερα και συχνά πιο πράσινα τιμολόγια.
Η British Gas της Centrica Plc, η οποία πριν από 15 χρόνια έλεγχε το ένα τέταρτο της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, έχει σήμερα μερίδιο 19%.
Η αγορά φυσικού αερίου έχει μειωθεί από πάνω από 50% σε 28%.
Επιχειρήσεις όπως η Bulb, η Octopus Energy και η Ovo Energy Ltd. επωφελήθηκαν από την αναταραχή, καθώς όταν η Shell Energy της Royal Dutch Shell Plc,  εισήλθε στην αγορά αποκτώντας το First Utility.

ukenergy

Ένας άλλος προμηθευτής των «Big Six», η SSE Plc, βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ovo για να πουλήσει την λιανική της μονάδα, η οποία βρίσκεται  έχει από τότε που έληξε μια συμφωνία με την Npower της Innogy SE.
Εν τω μεταξύ, ο γενικός διευθυντής της Centrica Iain Conn θα παραιτηθεί μετά από μια θητεία κατά την οποία έχασε τα δύο τρίτα της αξίας της εταιρείας και εκατομμύρια πελάτες .
Η αλλαγή "θα είναι καλή για τους πελάτες, η επόμενη γενιά προμηθευτών θα εξυπηρετεί πολύ περισσότερο τον πελάτη", δήλωσε ο Wood.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης