Χρηματιστήριο & Αγορές

Ελεύθερη πτώση στις αγορές, φόβοι για παγκόσμια ύφεση - Στο -2% ο DAX, ο FTSE MIB -2,3%, τα futures της Wall στο -1,5%

Ελεύθερη πτώση στις αγορές, φόβοι για παγκόσμια ύφεση - Στο -2% ο DAX, ο FTSE MIB -2,3%, τα futures της Wall στο -1,5%
Αδύναμα τα στοιχεία για την ανάπτυξη στη Γερμανία
H ανησυχία για την πιθανή ύφεση στη Γερμανία, η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία και η αντιστροφή της καμπύλης των ομολόγων στις ΗΠΑ,  επισκιάζουν τις θετικές εξελίξεις στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας, με αποτέλεσμα οι δείκτες στις αγορές της Ευρώπης και τα futures των δεικτών της Wall Street να καταγράφουν σημαντική επιδείνωση.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 2% στις 11.514 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει πτώση 1,3% στις 7.156 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει απώλειες 1,8% στις 5.264 μονάδες.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο καταγράφει πτώση 2,3% στις 20.074 μονάδες, με την πολιτική αβεβαιότητα να παραμένει, καθώς η πρόταση μομφής από τη Lega κατά της κυβέρνησης Conte βρίσκεται στον αέρα.
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 σημειώνει πτώση 1,75% στις 8.543 μονάδες.
Η συρρίκνωση που κατέγραψε η οικονομία της Γερμανίας για το δεύτερο τρίμηνο του 2019 έχει προκαλέσει ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ενδέχεται να εισέλθει σε ύφεση.

Ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις των ομολόγων Γερμανίας, Ιρλανδίας

Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησε σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια.
Στον απόηχο της χαμηλής ανάπτυξης και του αδύναμου πληθωρισμού, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας υποχώρησε στο -0,641%, από -0,609% χθες.
Όσον αφορά την υπόλοιπη Ευρωζώνη, σε ιστορικά χαμηλά υποχωρεί και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιρλανδίας, στο -0,068% από -0,030%.
Στην Πορτογαλία η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί στο 0,201% από 0,232%.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην Ισπανία διαμορφώνεται στο 0,169% από 0,200%.

Πτώση στα futures της Wall - Συναγερμός για ύφεση, αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης των ομολόγων

Απώλειες καταγράφουν και τα futures των δεικτών της Wall Street, καθώς τα μηνύματα που εκπέμπει η αγορά ομολόγων για την αμερικανική οικονομία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.
Τα futures του Dow Jones υποχωρούν 1,5% ή 395 μονάδες στις 35.917 μονάδες, του S&P 500 -1,46% στις 2.889 μονάδες και του Nasdaq -1,6% στις 7.615 μονάδες.
Συγκεκριμένα για πρώτη φορά μετά το 2007 η αντιστράφηκε η καμπύλη απόδοσης, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου να είναι χαμηλότερη από εκείνη του 2ετούς.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 1,628%, ενώ η απόδοση του 2ετούς στο 1,63%.
Την ίδια στιγμή, η απόδοση του 30ετούς ομολόγου υποχώρησε σε ρεκόρ-χαμηλό κάτω από το 2,0813%.

Image

Επιβράδυνση σε Ευρωζώνη και Γερμανία

Επιβράδυνση κατέγραψε η ανάπτυξη στην οικονομία της Ευρωζώνης για το δεύτερο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (14/8) στοιχεία της Eurostat, τα οποία επιβεβαίωσαν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευθεί στα τέλη του προηγούμενου μήνα.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της ενιαίας νομισματικής ένωσης αυξήθηκε κατά 0,2% έναντι 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2019, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,1%.
Παράλληλα, η τριμηνιαία άνοδος για το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώθηκε επίσης στο 0,2% έναντι 0,5% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ η ετήσια άνοδος διαμορφώθηκε στο 1,3%.
Σημειώνεται ότι η ετήσια άνοδος για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο τρίμηνο του 2019 είχε διαμορφωθεί στο 1,2% και 1,6% αντίστοιχα.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίσευσε η Eurostat, το ποσοστό απασχόλησης τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +0,2% για το δεύτερο τρίμηνο του 2019, έναντι ανόδου +0,4% το προηγούμενο τρίμηνο.
Επιπλέον, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +1,1% στην Ευρωζώνης, ενώ η αντίστοιχη άνοδος για την Ευρωπαϊκη Ένωση διαμορφώθηκε στο +1%.
Όσον αφορά τη Γερμανία, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, έναντι αύξησης 0,4% το προηγούμενο τρίμηνο, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Παράλληλα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο, έναντι ανόδου 0,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2018, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν συρρίκωνση κατά 0,3%.
Η πτώση στις εξαγωγές της χώρας και η μείωση στη δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου είχαν σημαντική συμβολή στη συρρίκωνση του ΑΕΠ, αντισταθμίζοντας την άνοδο που σημειώθηκε στις καταναλωτικές και τις κυβερνητικές δαπάνες.
«Οι εμπορικές εντάσεις, η παγκόσμια αβεβαιότητα και ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας γονάτισαν εν τέλει τη γερμανική οικονομία», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski, προσθέτοντας ότι «η αυξημένη αβεβαιότητα έχει επηρεάσει το κλίμα και επομένως την οικονομική δραστηριότητα».
Στο επίκεντρο παραμένουν και οι εξελίξεις στην Ιταλία, μετά το «φρένο» που έβαλε η Γερουσία της χώρας στο αίτημα του Matteo Salvini για άμεση διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.
Η Ολομέλεια απέρριψε το αίτημα της Lega του κ. Salvini για εξέταση της πρότασης μομφής και αποφάσισε πως ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte θα εμφανιστεί ενώπιον του σώματος στις 20 Αυγούστου.
Η απόφαση της Γερουσίας αναβάλει τουλάχιστον για λίγες ημέρες τη συζήτηση για την κυβερνητική κρίση, η οποία ξέσπασε την περασμένη Πέμπτη, όταν ο κ. Salvini ανακοίνωσε πως η συνέχιση της συγκυβέρνησης με τα Πέντε Αστέρια δεν είναι πλέον βιώσιμη.
Όσον αφορά τη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Boris Johnson συναντήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με τον σύμβουλο ασφαλείας των ΗΠΑ, John Bolton, προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο μίας εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit στις 31 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον κ. Johnson, μία εμπορική συμφωνία της Βρετανίας με τις ΗΠΑ θα δημιουργήσει «νέες ευκαιρίες» για τις βρετανικές εταιρείες, και ιδιαίτερα για τις εταιρείες οτυ κλάδου υπηρεσιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης