Επιχειρήσεις

Δεν βλέπει άμεσα λύση στα προβλήματα της ΔΕΗ το fund Lansdowne – Επιλογή η τιτλοποίηση τον Σεπτέμβριο

tags :
Δεν βλέπει άμεσα λύση στα προβλήματα της ΔΕΗ το fund Lansdowne  – Επιλογή η τιτλοποίηση τον Σεπτέμβριο

Η ΔΕΗ χρειάζεται περίπου 1 δισ. ευρώ ρευστότητα για να μπορέσει να κερδίσει χρόνο, ώστε το ΥΠΕΝ και νέος διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης να επιδείξουν έργο

Προκαλεί μεγάλη απορία γιατί ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει γνωστοποιήσει την βούλησή της να επιταχυνθεί η εξυγίανση της ΔΕΗ, τo fund Lansdowne συνεχίζει να αυξάνει τις short θέσεις στην μετοχή.
Ήδη οι ανοικτές πωλήσεις στην μετοχή της ΔΕΗ φθάνουν τα 3,7 εκατ ή 1,6% του συνόλου των μετοχών ενώ κατά ορισμένες πληροφορίες οι επενδυτικές θέσεις δεν έχουν αντισταθμιστεί.
Ο υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης παρ΄ ότι αρχικώς πέρασε το μήνυμα ότι υπάρχει σχέδιο άμεσης υλοποίησης για την ΔΕΗ, στην πορεία διαπιστώθηκε ότι η δομή των προβλημάτων της ΔΕΗ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με άμεση θεραπεία σοκ.
Χρειάζονται προσεκτικές κινήσεις, καθώς η ενέργεια είναι μείζονος σημασίας για την εθνική οικονομία.
Ούτε μπορεί η ΔΕΗ να συρρικνωθεί προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, ούτε να παραμείνει ως έχει άπαξ και ως εταιρία να αντιμετωπίζει σωρεία χρηματοοικονομικών ζητημάτων.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι η ΔΕΗ χρειάζεται περίπου 1 δισεκ. ρευστότητα για να μπορέσει να κερδίσει χρόνο ώστε το υπουργείο και νέος διευθύνων σύμβουλος να επιδείξουν έργο.
Μετά τις λανθασμένες αναφορές πολλών ότι πρέπει να πωληθούν υδροηλεκτρικές μονάδες – προφανώς λάθος επιλογή – η μόνη πραγματική επιλογή που μπορεί να υπάρξει είναι να προχωρήσει η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών 2,2 δισ. ευρώ με στόχο να αντληθούν 420 με 440 εκατ. ευρώ.
Η Pimco έχει δείξει ενδιαφέρον αλλά επειδή πρόκειται για μια πολύ περίπλοκη διαδικασία και ακόμη δεν έχει πλήρως καθοριστεί η περίμετρος, το πιθανότερο σενάριο είναι έως τέλη Σεπτεμβρίου να κλείσει και έτσι να ενισχυθεί η ΔΕΗ με 420 - 440 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% είναι ενεχυριασμένο από την Εθνική τράπεζα λόγω των δανείων που έχει χορηγήσει.
Η πώληση στρατηγικού ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ είναι περίπλοκη και χρονοβόρος διαδικασία που μετατίθεται για το 2020.
Η μόνη ρεαλιστική επιλογή για την ΔΕΗ και αυτό θα φανεί στην πορεία είναι η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, όχι όμως οριζόντια αλλά με διαστρωματώσεις.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Lansdowne, οι λύσεις για την ΔΕΗ δεν μπορούν να έχουν άμεσα αποτελέσματα, ενώ η κεφαλαιοποίηση των 600 εκατ. ευρώ δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα της εταιρίας.
Στα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν οι ζημίες θα συνεχίσουν να εμφανίζονται στον ισολογισμό της ΔΕΗ.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης