Περιβάλλον

R. Peltier (University of Massachusetts): Η κλιματική αλλαγή θα έχει σοβαρότατες συνέπειες στη δημόσια υγεία

R. Peltier (University of Massachusetts): Η κλιματική αλλαγή θα έχει σοβαρότατες συνέπειες στη δημόσια υγεία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγεί σε πάνω από 4 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε όλο τον πλανήτη και ένα μέρος προέρχεται από τον καπνό των πυρκαγιών    

«Η κλιματική αλλαγή θα έχει σοβαρότατες συνέπειες σε κάθε τομέα της κοινωνίας μας και στη δημόσια υγεία», εκτιμά ο αναπληρωτής καθηγητής Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Άμχερστ (University of Massachusetts Amherst) Richard Peltier.
Σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ υπογραμμίζει πως οι βασικές προκλήσεις είναι δύο.
Πρώτον, το κοινό δεν έχει ακόμα πειστεί ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει σοβαρότατες συνέπειες στις κοινωνίες μας, που θα επεκταθούν σε κάθε τομέα: στη γεωπολιτική, την οικονομία, τη γεωργία, τα εμπορικά και βιομηχανικά συμφέροντα και, μετά βεβαιότητας, στη δημόσια υγεία», αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα πως μπορεί να μην γνωρίζουμε επακριβώς πώς θα επηρεάσει το περιβάλλον η κλιματική αλλαγή αλλά «αυτό που γνωρίζουμε, χωρίς καμιά αμφιβολία, είναι ότι θα αλλάξει δραστικά τον κόσμο μας» καθώς και το πώς επηρεάζεται η κοινωνία μας από το περιβάλλον.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγεί σε περισσότερους από 4 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο ανά τον πλανήτη και ένα μέρος από αυτή προέρχεται από τον καπνό των πυρκαγιών.
Γι' αυτό και ο Αμερικανός επιστήμονας χαρακτηρίζει τους πυροσβέστες, που πρώτοι ρίχνονται στη «μάχη» της κατάσβεσης, μια «γενναία ομάδα επαγγελματιών», ενώ τονίζει πως «με κάθε ανάσα που παίρνει κάποιος -είτε πυροσβέστης είτε απλός πολίτης- σε κάθε τοποθεσία όπου καπνός ρυπαίνει την ατμόσφαιρα, μπορεί να έχει τόσο άμεσες όσο και μακροπροθέσμες επιπτώσεις για την υγεία του».
Ο Αμερικανός ειδικός στην Περιβαλλοντική Υγεία υπογραμμίζει ακόμα ότι «δεν υπάρχει καμιά ποσότητα "ασφαλούς" ρύπανσης», αλλά καθώς δεν είναι δυνατό να μηδενίσουμε το ποσοστό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να το μειώσουμε στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο.
«Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι που μπορούμε να προστατευτούμε από την ατμοσφαιρική ρύπανση:
να μειώσουμε την προσωπική μας έκθεση (σε τέτοιου είδους ρύπους) ή να απαιτήσουμε από τις κυβερνήσεις μας να μειώσουν τις επιβλαβείς εκπομπές στις πόλεις μας», σημειώνει ο Αμερικανός επιστήμονας και προτείνει διάφορους τρόπους (αυτο)προστασίας, όπως το να αποφεύγουμε να βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο, όταν η ποιότητα της ατμόσφαιρας είναι κακή, και να παραμένουμε σε κλειστό χώρο, με τα παράθυρα κλειστά ή να μεταθέτουμε τις εξωτερικές μας δραστηριότητες για τις ώρες εκείνες της ημέρας που είναι καλύτερη η ατμόσφαιρα.
«Για παράδειγμα, αν αποφεύγουμε να αθλούμαστε κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής είναι μια καλή στρατηγική ώστε να μειώσουμε την έκθεσή μας σε αστική ρύπανση που σχετίζεται με το κυκλοφοριακό», λέει χαρακτηριστικά.
Προτείνει, δε, ως μέτρα (αυτο)προστασίας τη χρήση ειδικών πιστοποιημένων μασκών ή φίλτρων αέρα στους χώρους, όπου περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ενώ προχωρά κι ένα βήμα παραπέρα προτείνοντας ακόμα και τη δημιουργία χώρων «καθαρού αέρα» σε δημόσια κτίρια- σχολεία, νοσοκομεία κ.ά.
Στο πλαίσιο αυτό τονίζει πόσο σημαντική είναι η άσκηση πίεσης από τους πολίτες στους κυβερνώντες ώστε να αντιληφθούν πόσο πραγματικά σημαντικό είναι το ζήτημα του «κακού» αέρα, στον οποίο όλοι είμαστε εκτεθειμένοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης