Περιβάλλον

Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής εξελέγη η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου

Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής εξελέγη η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου

Η Επιτροπή θα ανοίξει θεματικούς κύκλους συζήτησης κρίσιμων περιβαλλοντικών θεμάτων

Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων εξελέγη την Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2019, η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας Ν.Δ. με μεγάλη πλειοψηφία από Βουλευτές όλων των κομμάτων. Η κα. Αυγερινοπούλου έχει διατελέσει Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος κατά τα έτη 2012-2014.
Αντικείμενο της Επιτροπής σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής είναι η παρακολούθηση και η αξιολόγηση της κατάστασης του περιβάλλοντος στη χώρα και των συνεπειών των διαφόρων δράσεων επ’ αυτού. Η Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, η οποία απαρτίζεται από 31 Βουλευτές όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, θα εξετάσει το αμέσως επόμενο διάστημα πλειάδα θεμάτων που αφορούν το αντικείμενό της, καθώς λαμβάνει αναφορές πολιτών, ακροάσεις Υπουργών, αλλά και προτάσεις των μελών της.
Η Επιτροπή θα ανοίξει θεματικούς κύκλους συζήτησης κρίσιμων περιβαλλοντικών θεμάτων, περιβαλλοντικής καινοτομίας, «πράσινων» και «υπεύθυνων» επενδύσεων και βιώσιμης ανάπτυξης με τη συμβολή θεσμικών και κρατικών παραγόντων, επιστημονικών φορέων, πολιτών και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Θα ασχοληθεί με θέματα επικαιρότητας, ενώ θα ανοίξει και κύκλους διερεύνησης συγκεκριμένων περιπτώσεων περιβαλλοντικής υποβάθμισης.
Η Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου είναι Βουλευτής Ν. Ηλείας με τη Νέα Δημοκρατία. Είναι δικηγόρος εξειδικευμένη στο Περιβαλλοντικό Δίκαιο. Αποφοίτησε με άριστα από την Νομική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών και ακολούθησε με υποτροφία σπουδές στο Διεθνές Δημόσιο Δίκαιο και το Δίκαιο Περιβάλλοντος στις ΗΠΑ. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος από τη Νομική Σχολή του Παν/μίου Georgetown στην Ουάσιγκτον και Διδακτορικού από τη Νομική Σχολή του Παν/μιου Columbia της Νέας Υόρκης. Έχει δημοσιεύσει σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ διδάσκει Δίκαιο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Δίκαιο Διεθνών Οργανισμών και Επενδύσεων.
Η Διονυσία έχει διατελέσει Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής, ενώ, εν συνεχεία, εξελέγη σε σειρά διεθνών θέσεων, όπως Πρόεδρος του «Κύκλου Βουλευτών της Μεσογείου για την Αειφόρο Ανάπτυξη» και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής για τα Ηνωμένα Έθνη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης στη Γενεύη. Για τη συμβολή της στην πρόληψη και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών της απονεμήθηκε το Βραβείο «Πράσινο Αστέρι» από τον ΟΗΕ. Της έχει ακόμα απονεμηθεί «Βραβείο του Παγκόσμιου Πολίτη για τις Διεθνείς Πρωτοβουλίες σε Ανθρωπιστικά Ζητήματα», ενώ συγκαταλέχθηκε τόσο ανάμεσα στους «Νέους Παγκόσμιους Ηγέτες» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, όσο και στους «Νέους Ευρωπαίους Ηγέτες» κάτω των 40 ετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα μας την τίμησε στηρίζοντας την υποψηφιότητά της για τη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για θέματα περιβάλλοντος.
Έχει εργασθεί, μεταξύ άλλων, στο Κέντρο Περιβαλλοντικού Δικαίου και Πολιτικής του Παν/μίου του Γέιλ (Yale), το Κέντρο Δικαίου Περιβάλλοντος και Χρήσεων Γης της Νομικής Σχολής του Παν/μιου της Νέας Υόρκης, τη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και την Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παγκοσμίου Οργανισμού Συνεργασίας για το Νερό στη Στοκχόλμη και Επικεφαλής για το Νερό της Επιτροπής Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Παρίσι.

 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης