Τελευταία Νέα
Απόψεις

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Σωστός χρονισμός αγορών και επιλογή μετοχών σε εξωγενείς διορθώσεις

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Σωστός χρονισμός αγορών και επιλογή μετοχών σε εξωγενείς διορθώσεις
Παρά την εξελισσόμενη διορθωτική κίνηση και την αυξημένη μεταβλητότητα, στην εγχώρια και τις διεθνείς αγορές, διατηρούμε την προϋπάρχουσα στρατηγική μας για την Ελλάδα, παραμένοντας μεσοπρόθεσμα συγκρατημένα αισιόδοξοι
Η Ελληνική κεφαλαιαγορά αντέδρασε στην εξελισσόμενη διορθωτική της κίνηση, υποβοηθούμενη και από την αντίδραση των Διεθνών αγορών.
Η υπεραπόδοση του τελευταίου διαστήματος, πυροδότησε την πρόσφατη πτωτική κίνηση, σε μία προσπάθεια να κλειδωθούν σημαντικά έως τώρα κέρδη, σε συνδυασμό με την αναταραχή στις Διεθνείς αγορές.
Αναμένουμε το εβδομαδιαίο κλείσιμο για να δούμε αν η αντίδραση θα έχει συνέχεια, αφού στατιστικά ο μήνας Αύγουστος την τελευταία 5-ετία παρουσιάζει πιθανότητες για ανοδικό κλείσιμο μικρότερο του 40%.
Επιπλέον η μείωση του όγκου συναλλαγών (λόγω θερινής ραστώνης) αυξάνει την μεταβλητότητα που χτυπάει ήδη υψηλά επίπεδα και στις Διεθνείς αγορές.
Τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία από μόνα τους δεν μπορούν να υποστηρίξουν τα τρέχοντα επίπεδα, με την αναταραχή που επικρατεί στην Παγκόσμια οικονομία.
Τα γεωπολιτικά και οικονομικά θέματα που μας απασχολούν, μπορεί να παραμένουν τα ίδια από την αρχή του έτους, όμως οι «Αγορές» επιλέγουν πότε τα προβάλουν θετικά ή αρνητικά στην λήψη των επενδυτικών τους αποφάσεων.
H μεταβλητότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα στις Διεθνείς αγορές και οι κεντρικοί τραπεζίτες πασχίζουν με τα αρνητικά επιτόκια να λειτουργήσουν υποστηρικτικά, λόγω της επιβράδυνσης που παρατηρείται στην παγκόσμια οικονομία.
Στην Ευρώπη, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία (λόγω Brexit) δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις στα μακροοικονομικά τους στοιχεία, ενώ η Κίνα αρχίζει να επηρεάζεται από την ένταση στις εμπορικές σχέσεις με της ΗΠΑ.
Η πρόσφατη υποτίμηση του νομίσματος είναι η κορυφή του οικονομικού παγόβουνου και των προβλημάτων της, που κρύβονται επιμελώς από τα αμφισβητήσιμα (από τους Διεθνείς οργανισμούς) επίσημα οικονομικά της στοιχεία.
Το καλό είναι ότι λόγω των αρνητικών επιτοκίων σε κρατικούς τίτλους, η Ελληνική ομολογιακή αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει χαμηλές αποδόσεις σε όλη την καμπύλη, με την 5-ετή έκδοση να κινείται πέριξ του 1,15% και την 10-ετή πέριξ του 2,05%.
Το γεγονός ότι ήδη έχουν καλυφθεί οι κρατικές δανειακές ανάγκες για φέτος, αλλά και η χαμηλή εμπορευσιμότητα των τίτλων, βοηθά την παραμονή των επιτοκίων σε αυτά τα επίπεδα.
Κυρίως όμως μειώνει το διαχρονικό κόστος δανεισμού, λειτουργώντας υποστηρικτικά στο αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων της χώρας, σε συνδυασμό με την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και τις αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, που αναμένονται το επόμενο διάστημα, αν επιτυγχάνονται οι προϋπολογισθέντες στόχοι...
Στο Ελληνικό χρηματιστήριο ο ΟΤΕ αποτέλεσε χθες (8/8) το μεγάλο πρωταγωνιστή λόγω των βελτιωμένων αποτελεσμάτων του Β’ τριμήνου αντιπροσωπεύοντας το 22%, ενώ οι Τραπεζικές μετοχές αντιπροσωπεύουν περίπου το 35% της συνολικής αξίας συναλλαγών, έχοντας προσεγγίσει τα πρώτα σημαντικά επίπεδα στηρίξεων τους.
Τυχόν επιβεβαιωμένη απώλεια του (1,4550) για την ΑΛΦΑ, του 2,20 για την ΕΤΕ, του 0,7040 για ΕΥΡΩΒ και του 2,54 για ΠΕΙΡ, θα ανοίξει τον δρόμο για χαμηλότερους στόχους.
Ο Γενικός Δείκτης, μετά το ανοδικό γύρισμα των ευρωπαϊκών αγορών, κράτησε τις 835 μονάδες. Τα επόμενα σημεία αντίστασης οριοθετούνται στις 850, 865 και 880 μονάδες. Αντίστοιχα έγκυρη καθοδική διάσπαση των 830 μονάδων αυξάνει τις πιθανότητες για προσέγγιση των 812 και 780 μονάδων.
Για τον FTSE25 οι κοντινές στηρίξεις του οριοθετούνται στις 2050 και 2000 μονάδες.
Επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2085 και 2110 μονάδες.
Συμπερασματικά παρά την εξελισσόμενη διορθωτική κίνηση και την αυξημένη μεταβλητότητα, στην εγχώρια και τις διεθνείς αγορές, διατηρούμε την προϋπάρχουσα στρατηγική μας για την Ελλάδα, παραμένοντας μεσοπρόθεσμα συγκρατημένα αισιόδοξοι. Ευελπιστούμε σε πιθανές διορθώσεις, που δεν μας φοβίζουν (προς το παρόν), αλλά μας δίνουν την ευκαιρία σε σημαντικές τεχνικές προεπιλεγμένες στηρίξεις να αυξάνουμε θέσεις, σε μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, εξωστρέφεια και ιστορική συνέπεια μεγέθυνσης, πάντα σε συνεννόηση με τους επενδυτικούς μας συμβούλους.
Υπενθυμίζουμε ότι την τελευταία 5-ετία, τόσο ο Αύγουστος (πιθανότητες 60%) όσο και ο Σεπτέμβριος (πιθανότητες 80%) ,δίνουν αρνητικές αποδόσεις σε σχέση με τους άλλους μήνες. Όμως οι παραδόσεις είναι για να σπάνε, με δεδομένο ότι πλέον η Ελληνική χρηματαγορά έχει εισέλθει σε νέα πίστα (ανοδικής τάσης) και υψηλότερης δυσκολίας, κυρίως λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας, που προκαλείται κυρίως από εξωγενείς (Διεθνείς) παράγοντες..

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor
Mc Banking & Finance

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης