Ενέργεια

Χατζηδάκης: Στις 31/10 λήγει η προθεσμία για τη νέα συμφωνία απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας

Χατζηδάκης: Στις 31/10 λήγει η προθεσμία για τη νέα συμφωνία απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας

Ο υπουργός απέφυγε να προβεί σε προβλέψεις όσον αφορά το πόρισμα της μελέτης, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση καταβάλει κάθε προσπάθεια για ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ και την παράλληλη εξυγίανσή της

Δύο ημερομηνίες-κλειδιά περιέχει το προσεχές τρίμηνο ώστε να διαπιστωθεί η προοπτική της ΔΕΗ, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Στις 24 Σεπτεμβρίου θα εκδοθεί η νεότερη έκθεση της Ernst & Young, ορκωτού ελεγκτή της ΔΕΗ, για την βιωσιμότητα της επιχείρησης. Στην προηγούμενη έκθεσή του ο ελεγκτής εξέφρασε προβληματισμό για το μέλλον της ΔΕΗ λόγω των αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων της.
Ο υπουργός απέφυγε να προβεί σε προβλέψεις όσον αφορά το πόρισμα της μελέτης, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση καταβάλει κάθε προσπάθεια για ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ και την παράλληλη εξυγίανσή της.
Ακολουθεί η 31η Οκτωβρίου, «ημερομηνία ορόσημο» για επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, στο πλαίσιο της μετα-Μνημονιακής εποπτείας.
Ο κ. Χατζηδάκης επαναβεβαίωσε την προγραμματική τοποθέτησή του ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει στοχευμένες εθελούσιες εξόδους υπαλλήλων της ΔΕΗ.
Στόχος είναι να αλλάξει η σύνθεση του προσωπικού προς το νεότερο και να καταργηθούν κάποιες παλιές ειδικότητες που δεν θα συνάδουν με την ανανεωμένη ταυτότητα της επιχείρησης, ειδικά ειδικότητες που συνδέονται με τις πεπαλαιωμένες λιγνιτικές μονάδες.
Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η ΔΕΗ θα είχε μικρότερες ζημίες εάν απλώς είχε κλείσει ορισμένες λιγνιτικές μονάδες αλλά συνέχιζε να πληρώνει κανονικά το προσωπικό τους. Προσέθεσε πως δεν υπάρχει προοπτική ιδιωτικοποίησής τους, καθότι δύο διαγωνισμοί που κήρυξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκαν άγονοι λόγω ανυπαρξίας ενδιαφέροντος.

Αναλυτικά η συνέντευξη του υπουργού

Μ.Β.: Καλημέρα και πάλι. Εννέα ακριβώς και είχαμε υποσχεθεί ότι μαζί μας θα είναι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Τον βλέπετε. Καλημέρα κ. Χατζηδάκη.
Ν.Υπ.: Καλημέρα.
Μ.Β.: Σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτή τη σύνδεση.

Κ.Χ.: Καλημέρα, καλημέρα και σε σας.  

Μ.Β.: Έχουμε πάρα πολλά ερωτήματα να σας θέσουμε. Ο Νίκος φαντάζομαι πολλά περισσότερα από όσα έχω προσπαθήσει εγώ να μαζέψω.
Ν.Υπ.: Διέρρευσε χθες ότι θα είστε εδώ μαζί μας σήμερα και έχω δεχτεί μια σειρά από ερωτήματα, τα οποία θα τα βάλουμε όλα σε μία σειρά για να μας απαντήσετε.   
Μ.Β.: Έχετε καταλάβει ότι θα ξεκινήσουμε με τη ΔΕΗ προφανώς, αυτό είναι το κρίσιμο στοίχημα, που εσείς έχετε αναλάβει, και εγώ θα σας ρωτήσω κάτι πολύ απλό: Αν θα καταφέρετε να το πετύχετε χωρίς να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές. 

Κ.Χ.: Τα έχουμε πει αυτά, δεν νομίζω ότι έχω να προσθέσω κάτι καινούργιο. Υπάρχουν δύο κρίσιμα σημεία στο χρόνο μπροστά μας. Το ένα είναι η 24η Σεπτεμβρίου και το άλλο είναι η 31η Οκτωβρίου. Στις 24 Σεπτεμβρίου θα εκδοθεί η νέα έκθεση της Ernst & Young, που είναι ο ορκωτός ελεγκτής της ΔΕΗ, και η οποία θα μιλήσει για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Στην προηγούμενη έκθεσή της, η Ernst & Young, όπως αυτά συμβαίνουν με όλες τις εισηγμένες εταιρείες, σημείωσε για πρώτη φορά στην ιστορία της επιχείρησης ότι υπάρχει ένα πρόβλημα βιωσιμότητας. Επομένως, τώρα πρέπει να υιοθετηθούν όλες εκείνες οι πολιτικές, που θα επιτρέψουν η νέα έκθεση να είναι θετική και να μην οδηγήσει σε περαιτέρω επιπλοκές την εταιρεία. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο που σας ανέφερα η 31η Οκτωβρίου είναι το χρονικό ορόσημο που έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέτρα για την ενέργεια, στο πλαίσιο της λεγόμενης μεταμνημονιακής εποπτείας. Έφυγε το μνημόνιο, αλλά παραμένει εδώ και παραμένουν και οι πιστωτές και πρέπει να συμφωνήσουμε σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τη ΔΕΗ συγκεκριμένα. Έτσι κι αλλιώς εμάς το πρόγραμμά μας, αυτά που παρουσίασα στη Βουλή, οι θέσεις μας σε σχέση με τη ΔΕΗ, έχουν δέκα επιμέρους άξονες. Οι πέντε είναι άξονες που αφορούν στη ρευστότητα, τη σωτηρία- για να το πω απλούστερα- της επιχείρησης και οι [άλλοι] πέντε άξονες είναι άξονες εξυγίανσης, εκσυγχρονισμού της επιχείρησης για να μπορέσει να σταθεί μέσα στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας.            

 

Ν.Υπ.: Ναι, πάμε να δούμε λιγάκι τα επιμέρους ζητήματα, που έχουν να κάνουν με τη ΔΕΗ. Μπορεί να γίνει καταρχήν το πρόγραμμα του ΟΤΕ; Δηλαδή να δοθεί εθελούσια έξοδος σε εργαζόμενους ούτως ώστε να αρχίσει σιγά σιγά να μαζεύεται το θέμα του προσωπικού; 

Κ.Χ.: Έχουμε μιλήσει γι’ αυτό. Να σας το ξαναπώ.

Ν.Υπ.: Πόσοι θα είναι; Ποιες ηλικίες; 

Κ.Χ.: Κοιτάξτε, η ΔΕΗ δεν είναι περίπτερο, προκειμένου ο υπουργός να βγαίνει και να λέει κάθε επιμέρους λεπτομέρεια. Εάν- χτυπάω ξύλο- μια μεγάλη επιχείρηση, που είχε 15.000 άτομα, είχε ένα πρόβλημα σαν αυτό που έχει η ΔΕΗ δεν θα ζητούσατε από τον μάνατζέρ της ή τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης να βγει να σας πει στις 24 Οκτωβρίου, στις 4:15 το απόγευμα θα συμβαίνει αυτό και την παραμονή των Χριστουγέννων θα έχουμε φτάσει εκεί κτλ. Αυτά θα τα δει η νέα διοίκηση της επιχείρησης, θα τα δει με τους συμβούλους, με τα στελέχη της επιχείρησης και θα προχωρήσουν. Η κατεύθυνση πάντως- δεν το έχουμε κρύψει- είναι να υπάρξουν στοχευμένες εθελούσιες έξοδοι, προκειμένου να αντιμετωπιστεί και το θέμα της σύνθεσης του στελεχιακού δυναμικού της ΔΕΗ. Διότι υπάρχει ένα προσωπικό το οποίο είναι μιας κάποιας ηλικίας, αλλά επίσης υπάρχουν ειδικότητες που δεν χρειάζονται. Και ειδικότερα για να το εικονογραφήσω, να μην κάνουμε μια τεχνική συζήτηση… Έχουμε πει, για παράδειγμα, ότι θα αποσυρθούν σταδιακά κάποιες λιγνιτικές μονάδες. Είναι μέρος του προγράμματός μας για τη ΔΕΗ. Γιατί το κάνουμε αυτό; Διότι είναι πεπαλαιωμένες και διότι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να τις ιδιωτικοποιήσει απέτυχε και μάλιστα δύο φορές. Δεν υπήρχε ενδιαφέρον. Και γιατί ορισμένες από τις μονάδες αυτές αν είχαν κλείσει και πληρώναμε τους εργαζόμενους κανονικά θα στοίχιζαν λιγότερο στην επιχείρηση πια από ότι τώρα που είναι ανοιχτές. Επομένως σε αυτές τις περιπτώσεις θα έχουμε προγράμματα εθελούσιας εξόδου κ. Υποφάντη.

Ν.Υπ.: Μάλιστα. Πείτε μου κάτι. Μέχρι το τέλος του χρόνου, τα χρήματά της βγαίνουν; Βγαίνουν για να καλυφθούν οι ανάγκες του προσωπικού; Βγαίνουν για να καλυφθούν οι προμηθευτές;

Κ.Χ.: Σας είπα, ένα πρώτο ορόσημα δεν θα είναι για μας το τέλος του χρόνου θα είναι πολύ νωρίτερα στις 24 Σεπτεμβρίου, που θα εκδοθεί η έκθεση της Ernst & Young και θα μπορούμε να έχουμε μια εικόνα και θα μπορείτε κι εσείς να έχετε μια εικόνα, διότι η έκθεση αυτή βάσει των κανόνων της κεφαλαιαγοράς δημοσιοποιείται. 

Ν.Υπ.: Ναι συμφωνούμε. Πέρυσι κλείσαμε με 1 δισ. ζημιές. Φέτος πού το βλέπετε; Πού θα κάτσει;

Κ.Χ.: Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις. Είμαστε στη φάση που προσπαθούμε να περάσουμε τον πήχη και να βρούμε μια λύση, όχι με τρόπο μαγικό, με όλα αυτά τα οποία παρουσίασα στη Βουλή και που αφορούν μια σειρά από μέτρα για τη στήριξη της ρευστότητας της επιχείρησης. Ειδικά για τα τιμολόγια επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, πραγματικά το έχω πει δεκάδες φορές, ότι ο στόχος είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα της ΔΕΗ, να υπάρξει μια αναπροσαρμογή προς τα πάνω σε σχέση με τα έσοδα της ΔΕΗ, αλλά την ίδια στιγμή τα νοικοκυριά να μην επιβαρυνθούν. Και γι’ αυτό το λόγο μιλάμε για τη μείωση του ΦΠΑ, που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, και τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, που θα γίνει με μας, έτσι ώστε για τα νοικοκυριά να έρθει η μία η άλλη. Δηλαδή η όποια αναπροσαρμογή προς τα πάνω της ΔΕΗ να μην φανεί στα σπίτια σας, όταν θα έρθουν οι λογαριασμοί. 

Ν.Υπ.: Λοιπόν, άλλο ένα ερώτημα που έχει να κάνει με τη ΔΕΗ και την κατάστασή της. Το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ επανέρχεται; Δηλαδή θα μπορούσατε να βάλετε στα ταμεία της μέσα 1,5-2 εκατ. όπως το σχέδιο το οποίο είχατε οργανώσει πριν έρθει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτως ώστε να μπορέσει να έχει κάποια έσοδα, να μπορέσει να κινηθεί; Θα έχουμε δηλαδή πώληση λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και μονάδων φυσικού αερίου;      

Κ.Χ.: Όχι κ. Υποφάντη. Δεν μπορεί να γίνει αυτό για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν υπάρχουν αγοραστές. Όταν έχεις μια επιχείρηση, η οποία έχει τόσο μεγάλες ζημιές, όποιος αγοράζει αυτή την επιχείρηση, όπως είναι τώρα, αγοράζει και τις ζημιές. Επομένως δεν νομίζω ότι κάποιος λογικός άνθρωπος θα βρισκόταν να αγοράσει έστω τη μικρή ΔΕΗ. Τότε υπήρχε ενδιαφέρον διότι η επιχείρηση ήταν ακόμα κερδοφόρα το 2014, τώρα είναι ζημιογόνα και μάλιστα βαριά ζημιογόνα. Επομένως τα πράγματα στην αγορά είναι τελείως καθαρά.

Μ.Β.: Οπότε χάθηκε αυτή η ευκαιρία. Εγώ αυτό που θέλω να σας επισημάνω είναι το εξής: Σας ακούμε να υπογραμμίζετε σε όλους τους τόνους το τελευταίο χρονικό διάστημα την κακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ. Θα έχετε ακούσει προφανώς και την αντιπολίτευση, το ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα, να σας κατηγορεί ότι όλα αυτά τα λέτε γιατί από πίσω έχετε κάποιον σκοπό, κάποιο δόλο. Ποιος είναι αυτός; Να πουλήσετε τη ΔΕΗ όσο όσο. Μεταφέρω όσα ακούγονται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.  

Κ.Χ.: Ναι, δεν πουλιέται απλώς. Διότι έτσι όπως έγινε με το ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος και θα περίμενα μια μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση από το ΣΥΡΙΖΑ ως προς αυτό. Ακούω κι άλλα. Ότι με αυτά που λες απαξιώνεις τη ΔΕΗ διότι είναι εισηγμένη επιχείρηση. Ναι, αλλά το θέμα είναι ότι επί ΣΥΡΙΖΑ που υποτίθεται δεν απαξιωνόταν η ΔΕΗ, η μετοχή της έπεσε 83%, ενώ από τις Ευρωεκλογές και μετά ανεβαίνει, με τα όποια σκαμπανεβάσματα έχει αυτές τις μέρες το χρηματιστήριο, αλλά ανεβαίνει και έχει ανέβει σημαντικά. Διότι η απαξίωση λένε ότι έχει σχέση με το ότι είναι εισηγμένη εταιρεία. Η μετοχή της λοιπόν έχει μια πολύ συγκεκριμένη πορεία. Γιατί την έχει; Γιατί προφανώς όλοι όσοι ξέρουν από ενέργεια και δεν εξυπηρετούν απλώς κομματικά συμφέροντα στις τοποθετήσεις τους βλέπουν ότι η κυβέρνηση έχει ένα σοβαρό σχέδιο. Και πιστέψτε με, το σχέδιο τι είναι; Είναι προτάσεις που υπήρχαν στο τραπέζι επί χρόνια από διάφορες εταιρείες, από διάφορους ειδικούς στο χώρο της ενέργειας εννοώ, εταιρείες συμβούλων, ανθρώπους οι οποίοι ξέρουν το θέμα, καθηγητές πανεπιστημίων και όλοι αυτοί συγκλίνουν σε κάποια συμπεράσματα. Λοιπόν, αυτά τα συμπεράσματα προσπαθούμε να κάνουμε πολιτική. Προσπαθώντας να υιοθετήσουμε μια προσέγγιση κοινής λογικής στο κάτω κάτω.    

Ν.Υπ.: Έχουμε μια σειρά από ερωτήσεις. Η μισθοδοσία θα βγαίνει μέσα στο χρόνο για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ; Τι γίνεται με τις καθυστερήσεις στους εργολάβους;  

Κ.Χ.: Σας απάντησα. Ακούστε, δεν είμαι ο μάνατζερ της ΔΕΗ κ. Υποφάντη. Είμαι ο υπουργός Ενέργειας που ασχολείται και με το θέμα της ΔΕΠΑ, ασχολείται και με το θέμα των ΕΛΠΕ, ασχολείται και με τη ΛΑΡΚΟ. Έχω τη διεθνή ενεργειακή πολιτική της χώρας και είχαμε χθες εδώ τους Αμερικανούς, τους Ισραηλινούς, τους Κύπριους. Έχω το θέμα του περιβάλλοντος, έχω το θέμα της χωροταξίας, έχω το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων. Δεν νομίζω ότι είναι, εκτός των άλλων, σκόπιμο να αρχίσουμε να μιλάμε για πράγματα, τα οποία φοβούμαι- κάνω το δημοσιογράφο τώρα- δεν θα είναι ενδεχομένως κατανοητά και από το ευρύ κοινό. Ξέρω ότι εσείς είστε χρόνια στο ρεπορτάζ και ξέρετε σε βάθος τα θέματα. Αλλά και από την άλλη, την ώρα που είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια σωτηρίας δεν έχει νόημα να αρχίσω να πετάω επιμέρους αριθμούς στο τραπέζι. Μέχρι 24 Σεπτεμβρίου θα έχετε δει τι θα έχει συμβεί. Πόσες μέρες είναι; Σαράντα μέρες.

Μ.Β.: Μόνο αυτό να πούμε. Για τη Δικαιοσύνη να ρωτήσουμε. Θα χρειαστεί να παρέμβει η Δικαιοσύνη σε περίπτωση που διαπιστωθούν όντως;  

Κ.Χ.: Έχω μιλήσει γι’ αυτά. Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της και η κυβέρνηση τη δική της. Εγώ βασικά είμαι εδώ πέρα για να προσπαθήσω να λυθούν τα προβλήματα.

Ν.Υπ.: Ένα άλλο που είδαμε είναι ότι αντικαταστήσατε πολύ γρήγορα τη διοίκηση της ΔΕΗ, αντικαταστήσατε τη διοίκηση των ΕΛΠΕ. Τι γίνεται στον ΑΔΜΗΕ; Η διοίκηση μας λένε ότι είναι από το ΣΥΡΙΖΑ ορισμένη και μάλιστα προχωράει και μόνη της ελεύθερα. Τι θα γίνει εκεί;  

Κ.Χ.: Θα τα δούμε όλα αυτά στην ώρα τους. Δεν νομίζω ότι για τις διοικήσεις θυμάστε κάποιον υπουργό να μιλάει στην τηλεόραση. 

Ν.Υπ.: Μάλιστα. Πάμε λιγάκι στα δικά μας, στο ελληνικό κοινοβούλιο. Σήμερα το άσυλο.

Κ.Χ.: Δεν σας ενδιαφέρει καθόλου το θέμα της συνάντησης που είχαμε χθες; Ήταν εδώ ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ήταν ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, ήταν ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου. Είναι ένα θέμα που έτυχε διεθνούς καλύψεως.

Ν.Υπ.: Το κοινό δόγμα λέτε; Δεν θα αποφύγουμε την επικαιρότητα. Πείτε μας.

Κ.Χ.: Γιατί εγώ δεν είμαι υπουργός της ΔΕΗ μόνο. Έχουμε το θέμα των σκουπιδιών. Μας απειλούν λόφοι με σκουπίδια από τον επόμενο Μάρτιο.

Ν.Υπ.: Ωραία, πριν πάμε στη Βουλή λοιπόν ελάτε να μιλήσουμε γι’ αυτά τα δύο. Πάμε στην τετραμερή. Χθες τι αποφασίσατε με τον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και των ΗΠΑ. Τι θα κάνετε;

Κ.Χ.: Κοιτάξτε, αποφασίσαμε ότι αυτή η συνάντηση δεν θα είναι μια συνάντηση μια κι έξω, ότι θα έχουμε μια δομημένη συνεργασία, θα υπάρχει ένα γκρουπ από ειδικούς, το οποίο θα συνέρχεται τακτικά, θα κάνει εκθέσεις σε εμάς και θα βρισκόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να προωθήσουμε συγκεκριμένες πολιτικές, που έχουν να κάνουν με επιμέρους ζητήματα στην ενέργεια, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, δράσεις για το περιβάλλον και την ενέργεια. Αλλά επίσης και με συγκεκριμένα ενεργειακά projects. Και ένα από αυτά είναι ο λεγόμενος Αγωγός Φυσικού Αερίου East Med, που θα ξεκινά από το Ισραήλ, θα περνά από την Κύπρο και μέσω Ελλάδος θα πηγαίνει στην Ιταλία. Είναι ένα σχέδιο το οποίο ενισχύει τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, εξασφαλίζει και άλλες πηγές για την κάλυψη των αναγκών μας σε φυσικό αέριο και με αυτή την έννοια στηρίζει τη χώρα, αλλά ενισχύει όπως είπα και τη γεωστρατηγική μας θέση. Είναι σημαντικό ότι στη συνάντηση αυτή ήταν οι ΗΠΑ, διά του κ. Φάννον. Και νομίζω ότι ήταν μία συνάντηση τελικά, η οποία στέλνει προς όλες τις πλευρές στη γειτονιά μας ένα μήνυμα νομιμότητας και σεβασμού των διεθνών κανόνων και φυσικά συνεργασίας. 

Ν.Υπ.: Πάμε στο άλλο θέμα των σκουπιδιών.

Μ.Β.: Πάντως εμείς λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα για τα σκουπίδια καθημερινά, από όλη την Ελλάδα, και φωτογραφίες με λόφους σκουπιδιών.

Κ.Χ.: Δεν είναι μόνο ότι η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη στην ανακύκλωση, έχει κολλήσει τα τελευταία χρόνια η ανακύκλωση στο 18% με μέσο όρο στην Ευρώπη 46%, είναι ότι είχαν εγκαταλειφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση σχέδια για την ολοκλήρωση μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων. Τέτοιες μονάδες λειτουργούν ήδη στη Δυτική Μακεδονία, λειτουργούν και στην Ήπειρο και θα λειτουργήσουν σύντομα και στις Σέρρες και στην Ηλεία. Για το εργοστάσιο της Ηπείρου η σύμβαση είχε υπογραφεί το 2014 όταν ήμουν υπουργός Ανάπτυξης και έγινε με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Για μια τέτοια μέθοδο είχε υπογραφεί σύμβαση και στην Αττική με περιφερειάρχη τον κ. Σγουρό και με εμένα υπουργό Ανάπτυξης. Εξελέγη η κ. Δούρου και εγκατέλειψε αυτό το σχέδιο, διότι αποφάσισε να κάνει κάτι άλλο δικό της. Το ίδιο είχε κάνει και ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και έτσι και στην Αττική σήμερα και στην Κέρκυρα έχουμε τεράστια προβλήματα. Ειδικά στην Αττική, από όσο με ενημερώνουν οι υπηρεσίες, οι αντοχές της σημερινής εγκατάσταση στη Φυλή πηγαίνουν μέχρι το Μάρτιο του 2020. Και τώρα τρέχουμε με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα εδώ, τον κ. Γραφάκο, και φυσικά με το νέο περιφερειάρχη τον κ. Πατούλη για να δούμε πώς θα βρούμε κάποιες εντωμεταξύ λύσεις για να μην έχουμε θέμα με τα σκουπίδια από την αρχή της επόμενης χρονιάς.     

Ν.Υπ.: Στον ίδιο χώρο ή σε άλλο χώρο;

Κ.Χ.: Αυτά προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τώρα Αυγουστιάτικα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι υποχρέωσή μας. Είναι κι αυτό άλλη μια βαριά κληρονομιά από το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κάθε φορά που μιλάμε ενοχλείται. 

Ν.Υπ.: Είπατε πριν από λίγο για τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ κ. Χατζηδάκη ότι θα έρθει η ώρα να το συζητήσουμε. Ξέρουμε πότε είναι αυτή η ώρα ή φοβάστε τα συμβόλαια τα οποία έχουν υπογράψει τα περιβόητα golden boys σε αυτές τις θέσεις;

Κ.Χ.: Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Εκείνο το οποίο σας είπα είναι ότι γι’ αυτά τα πράγματα εγώ δεν έχω μάθει να μιλάω δημόσια και να προαναγγέλλω τοποθετήσεις ή απολύσεις από την τηλεόραση κ. Υποφάντη. Δεν θα ήμουν εγώ. Ξεκινήσαμε από τις πιο μεγάλες επιχειρήσεις με τις οποίες σχετίζεται αυτό το υπουργείο, που είναι η ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ. Θα τα δούμε όλα, θα τα δούμε χωρίς καθυστερήσεις στην ώρα τους και πολύ σύντομα θα πάψετε να είστε περίεργοι και θα έχετε πλήρη εικόνα.   

Μ.Β.: Μας καταλαβαίνετε όμως κι εμάς γιατί είμαστε περίεργοι, σωστά;

Κ.Χ.: Εσείς κάνετε τη δουλειά σας κι εγώ κάνω τη δική μου.  

Ν.Υπ.: Λοιπόν, πάμε και στο τελευταίο θέμα της επικαιρότητας. Θα είστε σήμερα το απόγευμα στη Βουλή. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι έχετε αναφερθεί στο άσυλο στο παρελθόν. Αυτό που λέει η κυβέρνηση είναι ότι εμείς θέλουμε να δώσουμε μία νομιμότητα στο χώρο του πανεπιστημίου. Από την άλλη, σας κατηγορεί η αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας- θα έχουμε σήμερα τους δύο αρχηγούς στο ελληνικό κοινοβούλιο- που λέει ότι εσείς προσπαθείτε να καταλύσετε την ελευθερία του λόγου, της έκφρασης, των πολιτικών παρατάξεων κτλ.  

Μ.Β.: και να δώσετε στην αστυνομία ένα ρόλο μπαμπούλα ενδεχομένως. 

Κ.Χ.: Το άσυλο στα πανεπιστήμια έχει θεσπιστεί για την προστασία της διακίνησης των ιδεών. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει παντού άσυλο διακίνησης των ιδεών. Στα Μέσα ενημέρωσης, στα social media, στις παρέες μας, στο δρόμο, στα καφέ, παντού, γιατί είμαστε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία και ευτυχώς προφανώς. Σε ένα χώρο δεν υπάρχει μόνο άσυλο διακίνησης των ιδεών, που είναι το πανεπιστήμιο. Αν πάτε εσείς και εμφανιστείτε, που σας ξέρουν από την τηλεόραση, ή πάνε πολιτικοί και εμφανιστούν δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα έχετε τη δυνατότητα να εκφράσετε τις ιδέες σας ας πούμε σε μια εκδήλωση. Διότι μπορεί να έρθει οποιοσδήποτε μπαχαλάκης και να τα τινάξει όλα στον αέρα. Τα ξέρουμε όλα αυτά. Ακόμα δε περισσότερο το άσυλο αυτό της διακίνησης των ιδεών έχει μετατραπεί σε άσυλο ανομίας, διότι υπό το κάλυμμα του ασύλου διακινούνται ναρκωτικά και γίνονται μια σειρά από άλλες παράνομες πράξεις. Λοιπόν, δεν μπορεί μια σοβαρή κυβέρνηση να τα ανέχεται όλα αυτά και να μην προστατεύει τους ίδιους τους φοιτητές, τα παιδιά μας, που είναι εκεί και έχουν το δικαίωμα να σπουδάσουν όπως σπουδάζουν όλοι οι φοιτητές στην Ευρώπη. Και φυσικά τους καθηγητές, έχετε δίκαιο κ. Βούσουλα, αλλά στέκομαι παραπάνω στους φοιτητές διότι υποτίθεται ότι όλοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι προοδευτικοί και κοιτάνε στο μέλλον και κοιτάνε προς τη νέα γενιά πρέπει πράγματι να την υπερασπίζονται κι όχι απλά και μόνο να αναλίσκονται σε συνθήματα τα οποία δεν έχουν καμία αξία. Λοιπόν, δεν πρόκειται για άσυλο διακίνησης ιδεών, πρόκειται για άσυλο ανομίας, καταργείται και ορθώς καταργείται. Και θα περίμενα, ειλικρινά σας το λέω, από όλα τα κόμματα μηδενός εξαιρουμένου να ψηφίσουν αυτή τη διάταξη διότι είναι μία διάταξη στο χώρο του αυτονόητου.

Μ.Β.: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κ. Χατζηδάκη κι εμάς μας λένε από το πρωί ότι η κατάργηση του ασύλου δεν θα λειτουργήσει, ότι δεν πρόκειται να δούμε κάτι διαφορετικό.

Κ.Χ.: Καλά, προφανώς όλα κρίνονται στην πράξη. Οι κυβερνήσεις κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Αλλά δεν είναι λογικό να δίνουμε το δικαίωμα στον έμπορο ναρκωτικών… Ο Κυριάκος Μητσοτάκη πριν από τις εκλογές έδειξε σχετική φωτογραφία. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ήταν πίσω από τα κάγκελα ένας dealer ναρκωτικών και υπό το κάλυμμα του ασύλου μοίραζε την πραμάτεια του πίσω από τα κάγκελα, σε νέα παιδιά απ’ έξω, ανενόχλητος. Λοιπόν, όλα αυτά δηλαδή γιατί θα τα ανεχόμαστε; 

Μ.Β.: Κι αυτή είναι μία φωτογραφία κ. Χατζηδάκη.

Κ.Χ.: Και τι έχει να κερδίσει ειλικρινώς η αντιπολίτευση; Εγώ δεν θέλω να κάνω τον σύμβουλο της αντιπολίτευσης, αλλά εγώ νομίζω ότι από αυτή τους τη στάση χάνουν. Ας κάνουν ό,τι νομίζουν. Εμείς έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε αυτό που πιστεύαμε, να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και αυτό θα το κάνουμε σε όλες τις περιπτώσεις. Και στην ενέργεια και στο περιβάλλον, αλλά και φυσικά σε όλα τα υπόλοιπα θέματα.

Μ.Β.: Κύριε Χατζηδάκη σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Ν.Υπ.: Αναλυτικός. Σας ευχαριστούμε πολύ.

Κ.Χ.: Εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.       


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης