Σταθμούς ηλιακής ενέργειας στην Αφρική από την Αίγυπτο

Σταθμούς ηλιακής ενέργειας στην Αφρική από την Αίγυπτο
Στο πλαίσιο της δέσμευσής της να συμβάλει στην αναπτυξιακή διαδικασία της αφρικανικής ηπείρου, η Αίγυπτος ξεκίνησε την υλοποίηση κατασκευής ηλιακών σταθμών σε αφρικανικές χώρες, έργο που ελπίζει να ολοκληρώσει μέχρι το Μάρτιο του 2020.
Ο Αραβικός Οργανισμός Εκβιομηχάνισης (AOI), ένας από τους μεγαλύτερους κρατικούς βιομηχανικούς οργανισμούς στην Αίγυπτο, συμφερόντων του αιγυπτιακού Στρατού, πρόκειται να κατασκευάσει μονάδες παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην Ουγκάντα, το Κονγκό, την Τανζανία, την Ερυθραία, τη Σομαλία και το Νότιο Σουδάν, δυναμικού μεταξύ 2 και 4 MW εκάστη, σύμφωνα με τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο οργανισμός αυτός έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει περισσότερες από 100 εγκαταστάσεις παραγωγής ηλιακής ενέργειας με διαφορετικά επίπεδα δυναμικότητας σε ολόκληρη την Αίγυπτο από το έτος 2013.
Αξίζει να σημειωθεί, όπως καταγράφει και το ενημερωτικό δελτίο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, ότι «η αφρικανική ήπειρος αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω ελλείψεων στην τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι συχνές διακοπές στην παροχή ηλεκτρισμού επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις και τους εγχώριους καταναλωτές. Εκτιμάται ότι στην περιοχή Sahel - Σενεγάλη, Νιγηρία, Μαυριτανία, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας, Τσαντ, Σουδάν και Ερυθραία - την πιο υποβαθμισμένη περιοχή της Αφρικής, περίπου το 64% του πληθυσμού ζει χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, εμποδίζοντας την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Η ενεργειακή φτώχεια στην Αφρική εκτιμάται ότι κοστίζει στην ήπειρο το 2-4% του ΑΕΠ ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης (AfDB).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
www.worldenergynnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης