Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο προσκήνιο οι Όροι Αναφοράς για την επανέναρξη των συνομιλιών Αναστασιάδη - Ακιντζί

Στο προσκήνιο οι Όροι Αναφοράς για την επανέναρξη των συνομιλιών Αναστασιάδη - Ακιντζί
Οι Όροι Αναφοράς φαίνεται να επιστρέφουν και πάλι στο προσκήνιο μέσω της επανόδου της Τζέιν Χολ Λουτ. Η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών είναι έτοιμη για επάνοδο στο νησί προκειμένου να ετοιμάσει μια τριμερή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τους δύο ηγέτες. Παράλληλα, εκ των πραγμάτων θα πρέπει να εργαστεί για την ετοιμασία των Όρων Αναφοράς, οι οποίοι παραμένουν το βασικό ζητούμενο για να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.
Η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών περιμένει και εύχεται να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα από τη συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί.
Αργά το βράδυ της Δευτέρας η Τζέιν Χολ Λουτ επικοινώνησε με τον Νίκο Αναστασιάδη προκειμένου να εκφράσει «τη στήριξή της για ένα θετικό αποτέλεσμα από την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί». Σύμφωνα με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Κλέλια Βασιλείου, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, η κα Λουτ ανέφερε ότι «παρακολουθεί  τις εξελίξεις με ενδιαφέρον, εκφράζοντας την ευχή για ένα θετικό αποτέλεσμα από τη συνάντηση των δύο ηγετών, σημειώνοντας παράλληλα την πρόθεσή της να επανέλθει στην Κύπρο στο επόμενο διάστημα».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 10 Ιουλίου είχε απαντήσει θετικά προς την Τζέιν Χολ Λουτ και υπήρξε συνεννόηση για να έρθει στο νησί αρχές Αυγούστου. Υπήρξε ως γνωστόν η αντίθεση από πλευράς Ακιντζί, ο οποίος ήθελε, απ’ ό,τι φαίνεται, να δώσει τα δικά του διαπιστευτήρια προς την Τουρκία μέσω της πρότασης για «επιτροπή αερίου»
Μετά το τηλεφώνημα Λουτ επανέρχονται εκεί που ήταν πριν από ένα μήνα, δηλαδή τη διευθέτηση πραγματοποίησης συνάντησης των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ και διευθέτηση των πάρα πέρα βημάτων στο Κυπριακό, δηλαδή την ετοιμασία των Όρων Αναφοράς.
Διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν στον «Φ» πως όλα εξαρτώνται από τη συνάντηση της Παρασκευής. Οι όποιες διεργασίες θα δρομολογηθούν μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών.
Από κυβερνητικής πλευράς αναμένεται ότι μετά τη συνάντηση της Παρασκευής θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την άφιξη της Λουτ στην Κύπρο. Εκτιμάται ότι το ταξίδι Λουτ θα πραγματοποιηθεί -όπως είχε γράψει και στο παρελθόν ο «Φ»- είτε στα τέλη Αυγούστου είτε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Λαμβάνοντας υπόψη την πάγια τακτική της η Λουτ αναμένεται ότι θα έχει συναντήσεις με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Εξάλλου, στις δύο από τις τρεις χώρες υπήρξε αλλαγή κυβέρνησης και τοποθετήθηκαν νέα άτομα στα υπουργεία Εξωτερικών, Ελλάδας και Βρετανίας. Οι επαφές στις τρεις πρωτεύουσες -Αθήνα, Άγκυρα και Λονδίνο- αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το πόσες και ποιες δυνατότητες υπάρχουν για την πραγματοποίηση μιας πενταμερούς, έστω και άτυπης. Γιατί εκ των πραγμάτων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τριών δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μια άτυπη διάσκεψη.
Στη Λευκωσία αναμένουν ότι το ταξίδι Λουτ θα πραγματοποιηθεί πριν από τη μετάβαση του Προέδρου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση και τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Μια ενδεχόμενη τριμερής συνάντηση του Αντόνιο Γκουτέρες με τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη προϋποθέτει πρώτα μια θετική κατάληξη στη συνάντηση της Παρασκευής και εν συνεχεία ουσιαστικό αποτέλεσμα κατά τις επαφές της Τζέιν Χολ Λουτ. 

Τα τρία αγκάθια της συνάντησης των ηγετών

Η ελληνοκυπριακή πλευρά κρατά πολύ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών της ως προς το αποτέλεσμα της συνάντησης που θα έχουν οι δύο ηγέτες μεθαύριο Παρασκευή. Συγκεκριμένες ενέργειες της τουρκικής πλευράς επηρεάζουν αρνητικά τις εξελίξεις. Τα τρία αγκάθια της συνάντησης των ηγετών είναι η πρόταση Ακιντζί για το φυσικό αέριο, οι τουρκικές κινήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το θέμα της Αμμοχώστου.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα θέσει προς τον Μουσταφά Ακιντζί δύο θέματα σε σχέση με τις τουρκικές ενέργειες στη θαλάσσια περιοχή πέριξ της Κύπρου και τις ενέργειες της τουρκικής πλευράς στην Αμμόχωστο.
Σ’ ό,τι αφορά τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, από κυβερνητικής πλευράς σημειώνεται η ομόφωνη θέση του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο ζήτησε τον περασμένο Μάιο τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν δημιουργούνται ευοίωνες προοπτικές για τη συνέχιση των προσπαθειών για επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.
Σ’ ό,τι δε αφορά το θέμα της Αμμοχώστου, από κυβερνητικής πλευράς αναφέρεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να θέσει προς τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων θέμα τερματισμού των ενεργειών στις οποίες προβαίνει η «κυβέρνηση», επαναφέροντας παράλληλα την πρότασή του για σύσταση κοινής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την Αμμόχωστο.

Επιβεβαίωση για επιτροπή

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε χθες τις πληροφορίες του «Φ» για πρόταση σύστασης επιτροπής ενημέρωσης για το φυσικό αέριο. Σε δηλώσεις του στο Σίγμα, ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι η πρόταση αυτή προήλθε από σκέψη ενός πολιτικού αρχηγού, την οποία φαίνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να βλέπει θετικά. Όπως υπογράμμισε ο Πρ. Προδρόμου δεν είναι θέμα να μην ενημερώνονται οι Τουρκοκύπριοι. Από τη στιγμή που δεν μπαίνει θέμα συνδιαχείρισης των φυσικών πόρων δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. 

Πηγή:philenews
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης