Ενέργεια

Χατζηδάκης: Προς κύρωση στη Βουλή οι έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη - Φάνον: Στενή συνεργασία με την Ελλάδα στην ενέργεια

Χατζηδάκης: Προς κύρωση στη Βουλή οι έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη - Φάνον: Στενή συνεργασία με την Ελλάδα στην ενέργεια

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης τόσο κ. Χατζηδάκης όσο και ο κ. Φάνον αναφέρθηκαν στη στενή συνεργασία των δυο χωρών στον τομέα της ενέργειας.

Η στενή και στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα, επαναβεβαιώθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη με τον υφυπουργό Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον, παρουσία του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρυ Πάγιατ.
Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης τόσο κ. Χατζηδάκης όσο και ο κ. Φάνον αναφέρθηκαν στη στενή συνεργασία των δυο χωρών στον τομέα της ενέργειας. Μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι το Σεπτέμβριο θα κατατεθούν προς κύρωση στη Βουλή οι συμβάσεις για την παραχώρηση των θαλάσσιων περιοχών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης για έρευνες υδρογονανθράκων στην κοινοπραξία Total - Exxonmobil –ΕΛΠΕ, ενώ ο κ. Φάνον μίλησε για το έμπρακτό ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιριών.
«Στόχος μας, είπε ο κ. Χατζηδάκης, είναι να δείξουμε τη βούλησή μας για στενή συνεργασία στο χώρο της ενέργειας αλλά και για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στη χώρα μας».
Από την πλευρά του ο κ. Φάνον σημείωσε ότι αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψή του στην Ελλάδα και αυτό υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο των διμερών σχέσεων και τον αυξανόμενο ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος για την περιοχή. Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα κάνει πολλά για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού της μείγματος και την αύξηση της ενεργειακής της ασφάλειας.
«Συναντήθηκα, πρόσθεσε, με αρκετούς υπουργούς και με τον κ. Χατζηδάκη στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα. Συνεχίζουμε να πιέζουμε για ανοιχτή, διαφανή και αποτελεσματική αγορά. Οι αμερικανικές εταιρίες είναι εδώ και έχουν αυξανόμενη παρουσία στην περιοχή και στην Ελλάδα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αν υπάρχει διαφάνεια οι αμερικανικές εταιρίες θα είναι στην κορυφή, έχουμε την καλύτερη τεχνολογία, τις καλύτερες επιδόσεις στην προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας και τις καλύτερες επιδόσεις στην καινοτομία. Πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλουν στην περιβαλλοντική, ενεργειακή και πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και την περιοχή».
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε από την πλευρά του: «Δεν είμαι ούτε ένα μήνα υπουργός και είναι η δεύτερη συνάντηση μου με τον κ. Φάνον έχοντας συναντηθεί επίσης και με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, τον κ. Πέρι. Αυτό δείχνει πόσο δυνατή είναι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ ιδιαίτερα στο χώρο της ενέργειας. Το γεγονός ότι στην Αθήνα διοργανώνεται αύριο αυτή η τετραμερής διάσκεψη για τα θέματα της ενέργειας (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) δείχνει όχι μόνο πόσο ισχυρή είναι η σχέση μας με τις ΗΠΑ αλλά και το γεγονός πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη εργάζονται προς την κατεύθυνση η ενέργεια να μην είναι πηγή προβλημάτων, αλλά ένα μέσο συνεργασίας, σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή».
Τέλος ο κ. Φάνον κληθείς να σχολιάσει τις ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, τόνισε: «Υποστηρίζουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και αποθαρρύνουμε προκλητικές ενέργειες από οποιαδήποτε πλευρά».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον μετά τη συνάντησή τους:

Κ.Χ.: Ως υπουργός είναι η δεύτερη συνάντησή μου με τον κ. Φάνον, έχοντας συναντηθεί επίσης και με το υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, τον κ. Πέρι. Αυτό δείχνει πόσο δυνατή είναι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδος και των ΗΠΑ ιδιαίτερα στο χώρο της ενέργειας. Το γεγονός ότι στην Αθήνα διοργανώνεται αύριο αυτή η τετραμερής διάσκεψη για τα θέματα της ενέργειας, Ελλάδα, Κύπρος Ισραήλ και ΗΠΑ, έρχεται να δείξει όχι μόνο πόσο ισχυρή είναι η σχέση μας με τις ΗΠΑ, αλλά και το γεγονός πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη εργάζονται προς την κατεύθυνση η ενέργεια να μην είναι πηγή προβλημάτων αλλά ένα μέσο συνεργασίας, σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.
Θέλω επίσης να δηλώσω ότι επειδή μιλήσαμε και για όλα τα ενεργειακά projects που είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα, διαβεβαίωσα τον κ. Φάνον ότι η κυβέρνηση μέσα στον Σεπτέμβριο θα καταθέσει στη Βουλή προς κύρωση τις συμβάσεις με την ExxonMobil και με την Total για να δείξουμε ακριβώς τη βούλησή μας για στενή συνεργασία στο χώρο της ενέργειας, αλλά και για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στη χώρα μας. 

Φρ. Φ.: Είναι η δεύτερη φορά που βρίσκομαι εδώ και πιστεύω ότι υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της διμερούς μας σχέσης αλλά και τον αυξανόμενο ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου της περιοχής. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που έχουμε αυτές τις συζητήσεις. Η Ελλάδα κάνει αξιέπαινες προσπάθειες να διαφοροποιήσει το ενεργειακό της μείγμα, να έχει δηλαδή διαφορετικούς ενεργειακές πηγές, να αυξήσει την ενεργειακή της ασφάλεια, και να είναι ένα σταυροδρόμι για τις αγορές προς όλες τις κατευθύνσεις. Χαιρόμαστε πολύ για αυτό και έχουμε μια βαθιά συνεργασία η οποία μόνο μεγαλώνει.

Δημ.: Με πιο τρόπο θα υποστηρίξει η κυβέρνησή σας ενεργειακά πρότζεκτ, όπως ο αγωγός East Med ή οι εξορύξεις φυσικού αερίου; Καθώς η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, η Τουρκία όμως έχει μία διαφορετική προσέγγιση.

Φρ. Φ.: Βασικά, είχα την τύχη να συναντήσω αρκετούς από τους υπουργούς, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού κ. Χατζηδάκη στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα. Όπου συζητήσαμε στο East Mediterranean Gas Forum (EMGF). Αντιλαμβανόμαστε την περιοχή, ως μία περιοχή χωρίς αποκλεισμούς. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που είδαμε όλες τις χώρες να αντιπροσωπεύονται στο Κάιρο. Και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε μία ανοιχτή, διαφανή και αποτελεσματική αγορά ενέργειας. Αναφέρατε ότι οι εταιρείες των ΗΠΑ ήταν ενθουσιασμένες. Και είμαι πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι οι εταιρείες των ΗΠΑ βρίσκονται εδώ και έχουν μία αυξανόμενη παρουσία στην περιοχή όπως και στην Ελλάδα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι, αν υπάρχουν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού και διαφάνεια, οι εταιρείες των ΗΠΑ θα βρίσκονται στην κορυφή των διαδικασιών επιλογής. Έχουμε την καλύτερη τεχνολογία, τις καλύτερες προδιαγραφές στο περιβάλλον, στην υγεία και την ασφάλεια, όπως και το μεγαλύτερο βαθμό καινοτομίας στον κόσμο. Πιστεύω ότι πολλές εταιρείες των ΗΠΑ μπορούν να συνεισφέρουν στην Ελλάδα, όπως και στο περιβάλλον, την ενέργεια, αλλά και την πολιτική σταθερότητα της περιοχής.

Δημ.: Σχετικά με τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων εξόρυξης, αλλά και πολεμικών πλοίων στην Κυπριακή ΑΟΖ;

Φρ. Φ.: Τα ανακοινωθέντα μας έχουν υπάρξει πολύ σαφή. Υποστηρίζουμε μια ειρηνική και σταθερή περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και αποθαρρύνουμε οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια από οποιονδήποτε παράγοντα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης