Επικαιρότητα

Οι θέσεις των πολιτικών αρχηγών ενόψει της συνάντησης Αναστασιάδη - Ακιντζί στις 9/8

Οι θέσεις των πολιτικών αρχηγών ενόψει της συνάντησης Αναστασιάδη - Ακιντζί στις 9/8
Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ξεκίνησε στις 10.30 το πρωί και ολοκληρώθηκε γύρω στις 13:30
Στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος δέχθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τους πολιτικούς αρχηγούς, ενόψει της συνάντησής του με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στις 9 Αυγούστου.
Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ξεκίνησε στις 10.30 το πρωί και ολοκληρώθηκε γύρω στις 13:30. Πρόθεση του Ν. Αναστασιάδη ήταν να πραγματοποιηθεί ανταλλαγή πολλών ιδεών ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία ώστε να πουν όλοι απόψεις και εισηγήσεις.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου Αρχηγών για τις προθέσεις τους σε σχέση με τη συνάντηση της Παρασκευής.
Μιλώντας για πολύ δημιουργικό κλίμα στη συνάντηση, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αξιολογήσει τις προτάσεις των πολιτικών αρχηγών. Δήλωσε δε ότι μετά τη συνάντηση της Παρασκευής θα καλέσει εκ νέου τους αρχηγούς για νέα ενημέρωση.
Όπως είπε, είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που επιδιώκει την επανέναρξη των συνομιλιών, αναφέροντας και την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ επί τούτου.
Απέφυγε να σχολιάσει, ωστόσο, το αναμενόμενο περιεχόμενο της συνάντησης με τον Μουσταφά Ακιντζί στην οικία της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
 
Α. Νεοφύτου: Προτεραιότητά η επανέναρξη διαλόγου στο πλαίσιο ΔΔΟ και παραμέτρων Γκουτέρες

Η άρση του αδιεξόδου και η επανέναρξη του διαλόγου στο συμφωνημένο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ) και των παραμέτρων Γκουτέρες, παραμένει η προτεραιότητά μας, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. O κ. Νεοφύτου δεν προέβη σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη.

Α. Κυπριανού: Ελπίδα για κλίμα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων

Εξερχόμενος από την προεδρική κατοικία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε καθοριστική τη συνάντηση της Παρασκευής, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ενημέρωση που έτυχαν οι αρχηγοί.
Όπως είπε, όλα τα κόμματα έχουν καταθέσει τις απόψεις τους στο συμβούλιο Αρχηγών αναφορικά με τις προϋποθέσεις επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο ηγέτες θα δημιουργήσουν το κλίμα για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό. «Ήταν ήπιο το κλίμα κατά τη διάρκεια της συζήτησης» είπε για το Συμβούλιο που έλαβε χώρα στο Τρόοδος.

Ν. Παπαδόπουλος: Καμία συζήτηση για συνδιαχείριση φυσικού αερίου

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, επανέλαβε ότι δεν πρέπει να μπούμε σε καμία συζήτηση σχετικά με τη διαχείριση του φυσικού αερίου, επισημαίνοντας ότι τα οφέλη πρέπει να απολαύσουν και οι Τουρκοκύπριοι μετά τη λύση του Κυπριακού.
Υπενθύμισε, ακόμα, πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τους όρους αναφοράς για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ούτως ώστε να μην φτάσουμε σε νέο αδιέξοδο. «Θα πρέπει η Τουρκία να αποδείξει ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει με καλή θέληση και καλή πίστη», δήλωσε.
Κατέθεσε δε την απορία για το πώς είναι δυνατόν να συζητούνται Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, την ώρα που συνεχίζονται οι προκλήσεις στην ΑΟΖ και οι απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου.

Σιζόπουλος: Δεν πρέπει να αγνοούμε τις εμπειρίες του παρελθόντος

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, επεσήμανε ότι δεν μπορούμε να αγνοούμε τις εμπειρίες του παρελθόντος, αναφερόμενος στην εκμετάλλευση από την τουρκική πλευρά καλών προθέσεων της δικής μας πλευράς.
Για την ΕΔΕΚ, όπως εξήγησε, είναι ξεκάθαρο το ότι το φυσικό αέριο δεν πρέπει να τεθεί σε επίπεδο διαπραγματεύσεων. Κάλεσε τον Πρόεδρο δε να ρωτήσει τον Μουσταφά Ακιντζί σχετικά με το εύρος του φυσικού αερίου που απαιτεί να τεθεί σε συνδιαχείριση.

Λιλλήκας: Σωστή προετοιμασία για επανεκκίνηση

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ανέφερε ότι πρέπει να γίνει σωστή προετοιμασία ώστε να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.
«Ζητήματα όπως αυτά που θέτει ο κύριος Ακιντζί πρέπει να μείνουν εκτός συζήτησης» είπε, σημειώνοντας την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΚΔ στην υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

Ε. Θεοχάρους: Να επανενταχθούν στην ΚΔ οι Τουρκοκύπριοι αν θέλουν συνδιαχείριση

Για μια παραγωγική συζήτηση μίλησε η πρόεδρος του Κινήματος «Αλληλεγγύη», Ελένη Θεοχάρους.
Σημειώνοντας ότι η συνάντηση της Παρασκευής πρέπει να παραμείνει σε διερευνητικού χαρακτήρα συνάντηση, τόνισε ότι αν θέλουν οι Τουρκοκύπριοι να συμμετάσχουν στη συνδιαχείριση του φυσικού αερίου «να
επανενταχτούν στην Κυπριακή Δημοκρατία».
Ευχήθηκε σε καλή απόληξη της συνάντησης με τον κατοχικό ηγέτη, ώστε να τεθεί η βάση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Χρίστου: Προσοχή από παγίδες 

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, επεσήμανε ότι και οι ίδιοι έχουν καταθέσει τις δικές τους προτάσεις και εισηγήσεις, τονίζοντας ότι χρειάζεται προσοχή για τυχούσες παγίδες από τον τουρκικό παράγοντα. Δήλωσε δε ότι δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καρογιάν: Η στασιμότητα δεν βοηθά

Ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Παράταξης (ΔΗΠΑ), Μάριος Καρογιάν, εξέφρασε σιγουριά ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αξιοποιήσει τις προτάσεις που τέθηκαν ενώπιόν του με τον καλύτερο τρόπο.
Σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί το στίγμα ότι η δική μας πλευρά είναι έτοιμη να μπει σε σωστό διάλογο για το Κυπριακό, δηλώνοντας ότι όσον αφορά στα ενεργειακά, η ΔΗΠΑ είναι δεσμευμένη στις προηγούμενες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Για το θέμα των Βαρωσίων, παρέπεμψε στις προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ. «Η στασιμότητα δεν βοηθά», είπε σε σχέση με την επανέναρξη των συνομιλιών.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Κάρογιαν.
 



Παρόντες ήταν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου.
Πηγή: Philenews
Φώτο: ΚΥΠΕ
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης