Διεθνή

Νέος επικεφαλής στο ΔΝΤ - Σε 3 στρατόπεδα έχει χωριστεί η ΕΕ - Σήμερα (2/8) η ψηφοφορία

tags :
Νέος επικεφαλής στο ΔΝΤ - Σε 3 στρατόπεδα έχει χωριστεί η ΕΕ - Σήμερα (2/8) η ψηφοφορία
Τελικά ο Mario Centeno απέσυρε την υποψηφιότητα του για επικεφαλής του ΔΝΤ, ενώ η Βρετανία δεν πρότεινε τελικά κάποιον υποψήφιο
Έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, που τελικά δεν τελεσφόρησαν, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ καταφεύγουν στη λύση της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί εντός της ημέρας (2/8/2019).
Τελικά, οι υποψήφιοι θα είναι τρεις καθώς ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, αποχώρησε από την κούρσα διαδοχής της Christine Lagarde, ενώ η Βρετανία -παρά τη λίγων ωρών παράταση που δόθηκε χθες στην προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων- δεν ανακοίνωσε κάποιον υποψήφιο.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Ισπανία απέσυρε τη Nadia Calvino από την κούρσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ισπανικών μέσων ενημέρωσης, η κυβέρνηση απέσυρε τη Nadia Calvino με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τον νέο επικεφαλής του ΔΝΤ.
«Η κυβέρνηση δεσμεύεται για την επίτευξη ευρωπαϊκής συμφωνίας, χωρίς τη συμμετοχή στην επόμενη φάση της υπουργού Οικονομίας της χώρας, Nadia Calvinο» επισημαίνουν πηγές από την ισπανική κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό, η λίστα περιλαμβάνει τον Ολλανδό πρώην επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, τον Φινλανδό κεντρικό τραπεζίτη Olli Rehn και την Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλο της Παγκόσμιας Τράπεζας Kristalina Georgieva.
Ο Centeno δήλωσε χθες (1/8/2019) ότι αποσύρει την υποψηφιότητα του «σε αυτή τη φάση της διαδικασίας» ότι θα είναι διαθέσιμος -εάν χρειαστεί- για μια συμβιβαστική λύση.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η Βρετανία δεν πρότεινε υποψήφιο διότι δεν κατάφερε να καταλήξει εγκαίρως σε ένα όνομα.

Τα φαβορί 

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδιδε χθες το Politico, τα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ, καθώς η Lagarde θα αναλάβει τα ηνία της ΕΚΤ μετά την αποχώρηση του Mario Draghi τον Οκτώβριο του 2019, είναι αυτά του Jeroen Dijsselbloem και της Krystalina Georgijewa.
Σημειώνεται πως είθισται ο επικεφαλής του ΔΝΤ να προέρχεται από την Ευρώπη ενώ ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας από τις ΗΠΑ.

Διχασμένη η ΕΕ 

Πάντως, η ΕΕ είναι διχασμένη όσον αφορά το νέο επικεφαλής του ΔΝΤ.
Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πληροφορίες από Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης «ψηφίζουν» τον Dijsselbloem ή τον Rehn, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης ήταν υπέρ της υποψηφιότητας της Calvino, ενώ οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προτιμούν τη Georgieva.
Έπειτα από ατελέσφορες διαπραγματεύσεις εβδομάδων, η Γαλλία (που ηγείται των διαπραγματεύσεων) αποφάσισε τη διεξαγωγή πληροφορίες.
Έτσι, ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει το 55% των ψήφων των 28 χωρών της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 65% του πληθυσμού του μπλοκ, θα εκλεγεί.
Μετά την πρώτη ψηφοφορία, ένας ή περισσότεροι υποψήφιοι θα αποκλειστούν εάν δεν καταφέρει κάποιος να αποσπάσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Στη συνέχεια θα διεξαχθούν νέες ψηφοφορίες.
«Το πιο πιθανό είναι ότι κανείς δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία κατά τη σημερινή ψηφοφορία.
Αλλά πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας θα καταλήξουν σε ένα συγκεκριμένο όνομα» δήλωσε αξιωματούχος που εμπλέκεται στη διαδικασία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης