Επικαιρότητα

Στο ακουστικό για μήνυμα από τους δύο ηγέτες ο Γκουτέρες

Στο ακουστικό για μήνυμα από τους δύο ηγέτες ο Γκουτέρες
Κατά την αναχώρηση της από την οικία του Προέδρου, η κ. Σπέχαρ ρωτήθηκε αν όλα βαίνουν καλώς για τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου, απαντώντας «όλα είναι καλά, ευχαριστώ»
Ένα σημάδι που θα του επιτρέπουν ενεργότερη εμπλοκή στο Κυπριακό αναμένει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών από τους δύο ηγέτες στην Κύπρο. Το μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες μετέφερε προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Ανάλογο μήνυμα είχε μεταφέρει η ειδική σύμβουλος του ΓΓ ΟΗΕ και προς τον Μουσταφά Ακιντζί, τον οποίο συνάντησε προηγουμένως.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας από τη συνομιλία Αναστασιάδη-Σπέχαρ προκύπτει ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες αναμένει κάποιο θετικό σημάδι από τους δύο ηγέτες, προκειμένου να αναθερμάνει τη δική του εμπλοκή. Εάν το μήνυμα που θα φτάσει ενώπιόν του θα είναι θετικό, τότε θα στείλει εκ νέου την Τζέιν Χολ Λουτ για τα περαιτέρω.
Όσον αφορά τη συνάντηση της ερχόμενης Παρασκευής αυτό που ξεκαθαρίζει είναι πως οι δύο ηγέτες θα προσέλθουν προκειμένου να συζητήσουν όλα τα μεταξύ τους ζητήματα. Αυτό ήταν και το μήνυμα του Ακιντζί προς Αναστασιάδη. Αλλά και ο Πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος χθες προς την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ότι θα πάει στη συνάντηση για να συζητήσουν όλα τα θέματα.
Όσον αφορά το διαδικαστικό μέρος ξεκαθάρισε και χθες ότι οι δύο ηγέτες θα είναι μόνοι τους για να έχουν ένα ανοικτό και ελεύθερο άτυπο διάλογο. Η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ως οικοδέσποινα θα παραστεί στην αρχή της συνάντησης και ενδεχομένως στο τέλος εάν υπάρξει οποιαδήποτε ανακοίνωση από μέρους των ηγετών.
Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ είπε ότι πως ο ΠτΔ προσέρχεται στη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη «με θετικό πνεύμα και την προσδοκία ότι σε μια ελεύθερη συζήτηση, άτυπη, θα μπορέσουν να διευκρινίσουν όλα όσα χρειάζονται για να ανοίξει ένας δρόμος για αυτό που ο ίδιος ο Πρόεδρος, εδώ και πάρα πολύ καιρό, από την επανεκλογή του επιδιώκει διαρκώς, δηλαδή την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού».
Σε ερώτηση πού θα γίνει η συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Ακιντζί και αν αυτή θα γίνει στην παρουσία της κ. Σπέχαρ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η κ. Σπέχαρ θα είναι εκεί, αλλά όπως έγινε και τις προηγούμενες φορές, οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν κατ΄ιδίαν για να συζητήσουν ελεύθερα. Είναι κάτι που θα ρυθμίσουν μεταξύ τους επιτόπου».
Η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, είπε ο κ. Προδρόμου, ενημέρωσε γύρω από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ συζητήθηκαν και θέματα που άπτονται της συνάντησης της 9ης Αυγούστου, μεταξύ των δύο ηγετών.
Κατά την αναχώρηση της από την οικία του Προέδρου, η κ. Σπέχαρ ρωτήθηκε αν όλα βαίνουν καλώς για τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου, απαντώντας «όλα είναι καλά, ευχαριστώ».

Υπάρχει πρόθεση 

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει εκφράσει την πρόθεσή του να συναντηθεί με τους δύο ηγέτες μετά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ερωτηθείς σχετικά ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε πως δεν γνωρίζει εάν αυτή η συνάντηση θα γίνει στη Νέα Υόρκη ή κάπου στην Ευρώπη.
Όσον αφορά την Τζέιν Χολ Λουτ, αυτή φαίνεται να συνεχίζει τις κινήσεις της μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Για παράδειγμα, είχε τηλεφωνική επαφή με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Στη Λευκωσία, ο υπουργός Εξωτερικών, εκτιμά πως σε κάποια στιγμή η Τζέιν Χολ Λουτ θα επισκεφθεί και τις εγγυήτριες δυνάμεις. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε και τα εξής: «Υπάρχει λοιπόν αυτή η συνέχιση της προσπάθειας, αν και η προσπάθεια είναι δύσκολη. Δεν βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, όπως κάποτε λέγεται, και θεωρούμε ότι η συνάντηση της 9ης Αυγούστου θα δώσει μια περαιτέρω ώθηση σε αυτή την προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά».

Πρόσκληση από ΠτΔ στο Τρόοδος 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποφάσισε χθες να καλέσει τους πολιτικούς ηγέτες σε σύσκεψη. Η σύσκεψη καθορίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα στις 10:30 το πρωί και θα πραγματοποιηθεί στην εξοχική κατοικία του Τροόδους. Κατά τη σύσκεψη αναμένεται ότι θα γίνει ανταλλαγή απόψεων ενόψει της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων στις 9 Αυγούστου. Η συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ευθύς μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη – Σπέχαρ. 

Σύσκεψη κομμάτων κάλεσε ο Ακιντζί 

Συνάντηση με τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα θα έχει, εντός της ερχόμενης εβδομάδας και πριν από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Μουσταφά Ακιντζί. Ο κ. Ακιντζί στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου είχε ήδη συναντήσεις με γνωστούς ακαδημαϊκούς και έχει συνομιλήσει με μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας. Αναφέρεται επίσης ότι θα συναντηθεί και με τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα, αλλά δεν δίδεται συγκεκριμένη ημερομηνία.

Πηγή: philenews
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης