Ενέργεια

Στο στόχαστρο του ΥΠΕΝ οι οφειλές των βιομηχανιών προς τη ΔΕΗ - Αγγίζουν τα 535 εκατ. ευρώ

Στο στόχαστρο του ΥΠΕΝ οι οφειλές των βιομηχανιών προς τη ΔΕΗ - Αγγίζουν τα 535 εκατ. ευρώ

Μόνο η Λάρκο οφείλει περί τα 310 εκατ. ευρώ για ρεύμα που έχει καταναλώσει

Αντιμέτωπος με μείζονα προβλήματα που παραμένουν άλυτα εδώ και χρόνια θα βρεθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στην προσπάθειά του να κερδίσει το «μεγάλο πολιτικό στοίχημα», όπως ο ίδιος το έχει χαρακτηρίσει, δηλαδή την εξυγίανση της ΔΕΗ.
Η διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ που ως γνωστόν φθάνουν τα 2,7 δις ευρώ είναι ένα από τα κλειδιά για την εξυγίανση της επιχείρησης, με το οποίο συνδέονται ζητήματα όπως οι οφειλές μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων που είτε συνεχίζουν να λειτουργούν είτε έχουν κλείσει.
Κορυφή του παγόβουνου των υποχρεώσεων διαφόρων επιχειρήσεων προς τη ΔΕΗ είναι βεβαίως η ΛΑΡΚΟ, η οποία οφείλει για ρεύμα που έχει καταναλώσει περί τα 310 εκατ. ευρώ.
Όμως δεν είναι η μόνη.
Οι οφειλές της Χαλυβουργικής προς τη ΔΕΗ ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών της βιομηχανίας στην Υψηλή και Μέση Τάση υπολογίζονται σε 535 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τη ΛΑΡΚΟ με δεδομένη την κακή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, τα πρόστιμα που εκκρεμούν σε βάρος της από την Κομισιόν αλλά και την αποτυχία όλων των προηγούμενων σχεδίων εξυγίανσης, ο κ. Χατζηδάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ανάγκη λήψης δύσκολων αποφάσεων που σχετίζονται και με το μέλλον των 1.200 εργαζομένων στην βιομηχανία.

Οφειλέτες τεσσάρων ταχυτήτων 

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες οφειλές προς τη ΔΕΗ, πρέπει να σημειωθεί ότι περί το 1,05  δισ. ευρώ αφορούν 890.000 τελικούς πελάτες, στους οποίους εντάσσονται τέσσερις κατηγορίες καταναλωτών: Επιχειρήσεις που έχουν κλείσει και εξοχικά που δεν ηλεκτροδοτούνται πλέον, καταναλωτές που έχουν αλλάξει πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν με νέο ΑΦΜ και καταναλωτές που έχουν μεταπέσει στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας (η ΔΕΗ τους έκοψε το ρεύμα, δεν βρήκαν άλλον προμηθευτή και ηλεκτροδοτούνται με αυξημένο τιμολόγιο).
Μόνον η τελευταία αυτή κατηγορία, δηλαδή οι καταναλωτές στην καθολική υπηρεσία, εκτιμάται ότι αριθμούν περί τις 200.000 συνδέσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ, ένας αριθμός 65.000  - 70.000 τελικών πελατών χρωστούν πάνω από 3.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ.
Πέραν των όποιων προσπαθειών για είσπραξη των οφειλών, συμπεριλαμβανομένης και τη τιτλοποίησης για την οποία η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στο τέλος του μήνα, η απερχόμενη διοίκηση της ΔΕΗ υπό τον κ. Μανόλη Παναγιωτακη, είχε προτείνει την  εκκαθάριση του πελατολογίου, για τους οφειλέτες και τα ποσά εκείνα που αποδεικνύονται ανεπίδεκτα είσπραξης.
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, αν η ΔΕΗ αποδείξει στην εφορία ότι υπάρχουν ποσά ανεπίδεκτα είσπραξης τότε θα μπορέσει να προχωρήσει σε διαγραφή και σε επιστροφή ή συμψηφισμό του φόρου εισοδήματος που έχει ήδη καταβάλει για τα ποσά αυτά, ο οποίος φτάνει σε 29%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης