Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ινδία: Το πρώτο αεροδρόμιο στον κόσμο που τροφοδοτείται πλήρως από ηλιακή ενέργεια

Ινδία: Το πρώτο αεροδρόμιο στον κόσμο που τροφοδοτείται πλήρως από ηλιακή ενέργεια

Όπως σημειώνει ο ΟΗΕ, η Ινδία είναι το ιδανικό σημείο για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, καθώς η χώρα απολαμβάνει περίπου 300 ηλιόλουστες μέρες το χρόνο

Ο διεθνής αερολιμένας Cochin έγινε το πρώτο αεροδρόμιο με ηλιακή ενέργεια παγκοσμίως το 2015, όταν ένα κομμάτι γης που είχε προηγουμένως προοριστεί για την διακίνηση φορτίων, μετατράπηκε σε ηλιακή εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.
Αυτή η νέα πηγή ενέργειας παρέχει όλη τη δύναμη που χρειάζεται ο αερολιμένας και παράγει ακόμη και πλεόνασμα για το κρατικό δίκτυο, όπως αναμεταδίδει το BBC.

Πάνω από 1.000 πτήσεις αναχωρούν από το Διεθνές Αεροδρόμιο Cochin κάθε εβδομάδα.
Ο συγκεκριμένος αερολιμένας είναι το έβδομο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στην Ινδία, το οποίο εξυπηρετεί πάνω από 10 εκατομμύρια επιβάτες κάθε χρόνο.
Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό παραθαλάσσιο κράτος της Κεράλα, φιλοξενεί 27 αεροπορικές εταιρείες με αρκετά καταστήματα και εστιατόρια – παρόλα αυτά όλες οι εγκαταστάσεις του αεροδρομίου λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια.



0002

Η Cochin International έχει κερδίσει πολλούς τύπους βραβείων και διακρίσεων για τις μεγάλες επενδύσεις της στις ΑΠΕ.
Πρόσφατα, ο ΟΗΕ απέδωσε στο αεροδρόμιο το υψηλότερο περιβαλλοντικό βραβείο τιμής: Βραβείο Πρωταθλητή της Γης, ειδικά στο επιχειρηματικό όραμα.

«Όταν συνειδητοποιήσαμε ότι το νομοσχέδιο εξουσίας είναι στην υψηλότερη πλευρά, σκεφτήκαμε τις δυνατότητες», ανέφερε ο VJ Kurian, διευθύνων σύμβουλος του Cochin International Airport Limited, στο Forbes India. «Στη συνέχεια ήρθε η ιδέα να πατήσουμε στην πράσινη ενέργεια» πρόσθεσε.
«Καταναλώνουμε περίπου 48.000 μονάδες (KWh) την ημέρα. Αν λοιπόν μπορούμε να παράγουμε την ίδια ποσότητα, και αυτό με την προσκόλληση στο μοντέλο της «πράσινης» ανάπτυξης, θα μπορούσαμε να στείλουμε ένα μήνυμα στον κόσμο».
Οι αλλαγές ξεκίνησαν με την εγκατάσταση 400 μικρών ηλιακών συλλεκτών σε μια ταράτσα δοκιμαστικά το 2013. Όταν πραγματοποιήθηκε αυτή η μίνι ηλιακή εγκατάσταση, αφιέρωθηκαν 45 στρέμματα ιδιοκτησίας σε ένα νέο ενεργειακό κόμβο.


0003


Το project θα περιέχει τελικά περισσότερους από 46.000 ηλιακούς συλλέκτες.

Σύμφωνα με το CNN, το έργο θα κοστίσει περίπου 9,3 εκατομμύρια δολάρια.
Αλλά το αεροδρόμιο αναμένει πάρει τα χρήματά του πίσω μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, δεδομένου ότι δεν πληρώνει πλέον για την ηλεκτρική ενέργεια. Η εξοικονόμηση εκπομπών είναι εξίσου τεράστια. Το ηλιακό εργοστάσιο αναμένεται να εξαλείψει 300.000 μετρικούς τόνους άνθρακα, ποσό που ισοδυναμεί με την φύτευση τριών εκατομμυρίων δέντρων.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης