Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αναμόρφωση των ελληνικών τραπεζών σε τρία στάδια - Απαραίτητη η στήριξη από την Κεφαλαιαγορά

Αναμόρφωση των ελληνικών τραπεζών σε τρία στάδια - Απαραίτητη η στήριξη από την Κεφαλαιαγορά
Διαπραγμάτευση και πολιτική στην καρδιά της Ευρώπης
Σε ένα τραπεζικό τοπίο πολύ διαφορετικό από το τρέχον προσδοκά η Ελληνική κυβέρνηση το οποίο θα μεταμορφώνει τα πιστωτικά ιδρύματα σε τρία επίπεδα.
Η κυβέρνηση δείχνει να ζητά: τράπεζες υγιείς, τράπεζες που θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία, τράπεζες που θα αποτελέσουν πόλο έλξης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.
Το όλο εγχείρημα τουλάχιστον ως προς το τρίτο του σκέλος δεν είναι απλό αν σκεφθεί κανείς πως γενικότερα στην Ευρώπη η μη έγκαιρη αντιμετώπιση της κρίσης του τραπεζικού τομέα και η συνεπακόλουθη υπερύθμιση οδήγησε στο να καταστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες πολύ παρακινδυνευμένη επένδυση για τα κλασσικά χαρτοφυλάκια.
Πλην όμως στην Ελλάδα, καθώς οι τραπεζικές αξίες ξεκινούν σχεδόν  από το μηδέν και μια αναμόρφωση επιχειρείται, συνεπικουρούμενης της κεφαλαιαγοράς, τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας μπορεί να έχουν μια διαφορετική τύχη, αν φυσικά καταφέρουν και βγάλουν το ελέφαντα από το δωμάτιο δηλαδή τα  κόκκινα δάνεια από το χαρτοφυλάκιό τους.

Διαπραγμάτευση και πολιτική στην καρδιά της Ευρώπης

Mε γρήγορα βήματα που θα οδηγήσουν με διαδικασίες fast track στη διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια θα κινηθεί η κυβέρνηση ενώ πολύ κοντά πια στην έγκριση της πρώτης θεσμικής λύσης που θα είναι αυτή που πρότεινε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βρίσκεται η DG Comp.
Φαίνεται πως όλα τα αγκάθια που υπήρξαν στην εφαρμογή του αναμορφωμένου πλέον ιταλικού μοντέλου έχουν πάψει να υφίσταται και τα θέματα της τιμολόγησης θα έχουν μια προσέγγιση πολύ κοντά σε αυτήν που επιθυμούν οι τράπεζες.
Η διαπραγμάτευση υπήρξε και συνεχίζει να έχει τις δυσκολίες της με δεδομένο πως  διεξάγονται με την παλιά σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ ευχής έργον αποτελεί το γεγονός πως η κα Margrethe Vestager επίτροπος αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού παραμένει και φαίνεται να βοηθά ιδιαίτερα την εξέλιξη των συγκεκριμένων συζητήσεων.
Μολονότι δεν έχει προσδιοριστεί εκτιμάται πως οι κρατικές εγγυήσεις να κινηθούν κοντά στις 200 μονάδες βάσης και όχι πάντως κάτω από την αποτίμηση του ιταλικού μοντέλου αν και τα δεδομένα είναι απολύτως διαφορετικά.
Ενα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ τραπεζών θεσμών και κυβέρνησης θα οδηγήσει την κατάσταση να κινηθεί με όσο πιο ταχείς ρυθμούς απαιτούνται ώστε να ξεπεραστεί και το θέμα του "ράθυμου" Αυγούστου τόσο σε επίπεδο Ελλάδας όσο και σε επίπεδο Ευρώπης καθώς δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο.

Νέος ρόλος για το Ελληνικό Χρηματιστήριο

Εκείνο όμως που για την ελληνική κυβέρνηση έχει σημασία είναι να καθαρίσουν οι ισολογισμοί των τραπεζών ώστε να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Μέσα στο σχεδιασμό αυτόν συμπεριλαμβάνεται από την πλευρά της κυβέρνησης και η Κεφαλαιαγορά καθώς έχει καταστεί σαφές πως το Ελληνικό Χρηματιστήριο βρίσκεται σε φάση βαθύτατου μαρασμού και θα πρέπει με προσοχή να σχεδιαστούν κινήσεις τόνωσής του αναφέρουν έγκυρες κυβερνητικές πηγές.
Δεν είναι διευκρινισμένο αν πρόκειται για κίνητρα ή νέα προϊόντα ή συνδυασμό των παραπάνω.
Θα πρέπει πάντως να θεωρείται περίπου βέβαιο πως το Χρηματιστήριο στη φάση ανάστασης των τραπεζών θα κληθεί να παίξει εκ νέου ρόλο.
Κάποιοι εκτιμούν πως τίτλοι που εκδίδουν οι τράπεζες όπως  ομολογιακές εκδόσεις αλλά και τίτλοι που σχετίζονται με υγιή ή και κόκκινα δανειακά χαρτοφυλάκια  θα μπορούσαν να δομήσουν μετά από μελέτη καινούρια χρηματιστηριακά προϊόντα εάν και εφόσον οι  μετοχές των τραπεζών αρχίσουν να γίνονται και πάλι ελκυστικές στο ευρύ επενδυτικό κοινό.
Η Κεφαλαιαγορά πάντως σε ότι αφορά την Ελληνική Κυβέρνηση στόχος είναι να αποτελέσει εκ νέου όπως και στο παρελθόν ένα "επενδυτικό κράχτη" για τη χώρα κάτι το οποίο απώλεσε κυρίως λόγω της κρίσης και της σχετικής απομόνωσης της ελληνικής οικονομίας από τις διεθνείς αγορές.
Προς αυτήν την κατεύθυνση δραστικά θα λειτουργήσουν και οι αναμενόμενες αναβαθμίσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων από τους οίκους αξιολόγησης ιδιαίτερα μετά την άρση των Capital Controls.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης