Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Μείωση τιμής για το φυσικό αέριο που προμηθεύεται συζητά η ΔΕΠΑ με τη Gazprom – Σύντομα συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη

Μείωση τιμής για το φυσικό αέριο που προμηθεύεται συζητά η ΔΕΠΑ με τη Gazprom – Σύντομα συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη

Η επιχειρηματολογία της ΔΕΠΑ στηρίζεται στην αλλαγή των δεδομένων στην εσωτερική αγορά και στις χαμηλές τιμές του LNG σε διεθνές επίπεδο

Νέο κύκλο επαφών με την Gazprom για την τιμή αλλά και τις ποσότητες φυσικού αερίου άνοιξε η διοίκηση της ΔΕΠΑ υπό τον κ. Δότση.
Οι συζητήσεις αναμένεται να κορυφωθούν περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου κατά την επίσκεψη κλιμακίου της ΔΕΠΑ στην Αγία Πετρούπολη, με επικεφαλής τον κ. Δότση ή τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο σε περίπτωση που μεσολαβήσει αλλαγή διοίκησης.
Οι επαδές και διαπραγματεύσεις με τη ρωσική εταιρία που είχαν ξεκινήσει επί διοικήσεως Δημήτρη Τζώρτζη αλλά πάγωσαν στη συνέχεια λόγω της ακυβερνησίας που προέκυψε με το σήριαλ της απομάκρυνσής του, άρχισαν με πρωτοβουλία της ΔΕΠΑ η οποία στήριξε στην επιχειρηματολογία της για μείωση της τιμής αλλά και των συμβολαιοποιημένων ποσοτήτων στην αλλαγή των δεδομένων στην εσωτερική αγορά και στις χαμηλές τιμές του LNG στην διεθνή αγορά.
Η ΔΕΠΑ προμηθεύεται από την Gazprom 2,2 δισ. κ.μ. αερίου βάσει της σύμβασης που λήγει το 2026.
Το 2014 που υπεγράφη η σύμβαση με την Gazprom, η ΔΕΠΑ ήταν ο αποκλειστικός προμηθευτής της εγχώριας αγοράς και οι ποσότητες που συμβολαιοποίησε ανά έτος στηριζόταν σε αυτό το δεδομένο, αφού θα έπρεπε να διασφαλίσει πλήρως τις ανάγκες της χώρας.

Εισαγωγές αερίου από τρίτους

Από το τελευταίο τρίμηνο του 2016 αέριο μέσω του σταθμού του Σιδηροκάστρου άρχισε να διοχετεύει στην ελληνική αγορά και η ίδια η Gazprom μέσω της εταιρείας Προμηθέας Gas που έχει συστήσει από κοινού με τον όμιλο Κοπελούζου, αλλά και η Μυτιληναίος ΑΕ η οποία έχει αποσπάσει συνολικά το 30% της αγοράς περίπου.
Παράλληλα η ΔΕΠΑ έχει χάσει σημαντικό μερίδιο στο LNG που μπαίνει στο σύστημα μέσω του σταθμού της Ρεβυθούσας και το οποίο καλύπτει σήμερα το 38% της συνολικής ζήτησης αερίου στη χώρα, παρέχοντας στο σύστημα 10.207 GWh σε σύνολο κατανάλωσης 26.919 GWh. 
Η Μυτιληναίος ΑΕ αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου με μερίδιο 50% στο LNG.
Το ρωσικό αέριο της Gazprom έχει υποχωρήσει στο 50% (13.477 MWh) και της Botas (Toυρκία) στο 12% (3.235 GWh).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης