CDP: Αντιμέτωπες με οικονομικές απώλειες οι χαλυβουργικές εταιρίες λόγω της κλιματικής αλλαγής

CDP: Αντιμέτωπες με οικονομικές απώλειες οι χαλυβουργικές εταιρίες λόγω της κλιματικής αλλαγής

Σύμφωνα με την έκθεση, ενώ το 60% των εταιρειών έχουν θέσει στόχους μείωσης των εκπομπών στα επόμενα χρόνια, μόνο δύο από αυτές τηρούν τον στόχο εκπομπών κατά 2 βαθμούς Κελσίου

Οι 20 εταιρείες, οι οποίες εκπροσωπούν από κοινού το 30% της παγκόσμιας παραγωγής χάλυβα, αναμένεται επί του παρόντος να μειώσουν τις εκπομπές κατά λιγότερο από 50% μέχρι το 2050, αψηφώντας το 65% που έχει θέσει ως « στάνταρ » ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, όπως αναμεταδίδει το cnbc.
Οι μεγαλύτερες χαλυβουργικές εταιρίες παραγωγής στον κόσμο δεν μειώνουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα στο ρυθμό που απαιτείται για να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, μια αποτυχία που κατά μέσο όρο θέτει σε κίνδυνο το 14% της δυνητικής αξίας των εταιρειών, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση των εταιρικών κερδών.
Ο Ανώτερος Αναλυτής του CDP, Luke Flecher, δήλωσε ότι: «Ο χάλυβας εκπροσωπεί τη βιομηχανία με τις μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων» και ο ίδιος συνεργάζεται με εταιρείες για να μελετήσει τους οικονομικούς κινδύνους της κλιματικής αλλαγής».
Η μελέτη αναδεικνύει την παταγώδη αποτυχία των ρυπογόνων βιομηχανιών να συμβιβαστούν με τους κανονισμούς για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τις οικονομικές απώλειες που υποφέρουν καθώς οι τιμές άνθρακα βρίσκονται σε ανοδική πορεία με το θερμόμετρο του πλανήτη να είναι έτοιμο να «σκάσει» .
Για αρκετές δεκαετίες, ο χαλυβουργικός τομέας έχει παράγει βασικές πρώτες ύλες μέταλλου, που συμβάλλουν για την κατασκευή αυτοκινήτων και πολλών άλλων προϊόντων. Ωστόσο, είναι επίσης υπεύθυνη για το 7% έως 9% όλων των άμεσωνεκπομπών ορυκτών καυσίμων σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Χάλυβα και αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη βιομηχανική πηγή ρύπανσης του περιβάλλοντος .

 
0956

Οι χαλυβουργίες αντιμετωπίζουν αυξανόμενες τιμές στον άνθρακα

Οι ηγέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν ωθήσει τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν υψηλότερες τιμές άνθρακα προκειμένου να εξαναγκάσουν τους ρυπαίνοντες ορυκτών καυσίμων να πληρώσουν τις ζημιές για το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα, παρόλο πού η μείωση των εκπομπών μόνο, δεν αρκεί για την αποτελεσματική καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Η τιμή του άνθρακα στην ΕΕ, για παράδειγμα, έχει τριπλασιαστεί από το 2018 και αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Η ArcelorMittal, μια πολυεθνική εταιρεία χάλυβα που εδρεύει στην πόλη του Λουξεμβούργου, μείωσε την παραγωγή της το περασμένο Μάιο λόγω των υψηλότερων τιμών στον άνθρακα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες χάλυβα δεν βρίσκονται σε καλό δρόμο για τη μείωση των εκπομπών ή την αποφυγή οικονομικών ζημιών. Σύμφωνα με την έκθεση, ενώ το 60% των εταιρειών έχουν θέσει στόχους μείωσης των εκπομπών στα επόμενα χρόνια, μόνο δύο από αυτές τηρούν τον στόχο εκπομπών κατά 2 βαθμούς Κελσίου.
Η SSAB, μια εταιρεία χάλυβα που εδρεύει στη Σκανδιναβία και στις Η.Π.Α, έχει θέσει στόχο την πλήρη ουδετερότητα του άνθρακα μέχρι το 2045 και η Hyundai Steel με έδρα τη Νότια Κορέα, επιδιώκει μείωση των εκπομπών κατά 80% μέχρι το 2050.
«Ο ρυθμός με τον οποίο ο χαλυβουργικός τομέας μειώνει τις εκπομπές είναι πολύ αργός σε σχέση με τους άλλους τομείς της παραγωγής, για την επιτυχή μετάβαση του σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», δήλωσε ο Fletcher, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αναπτύξει και να εμπορευτεί καινοτόμες τεχνολογίες, προκειμένου να αποφευχθεί η «εκτόξευση» του κόστος του άνθρακα για να παραμείνει ανταγωνιστική».
Υπάρχει επίσης ένα γεωγραφικό χάσμα μεταξύ των εταιρειών υψηλότερης και χαμηλότερης απόδοσης. Η μελέτη τόνισε ότι οι κινεζικές, ρωσικές και αμερικανικές εταιρείες καθυστέρησαν τις ευρωπαϊκές και ανατολικές ασιατικές εταιρείες να αναπτύξουν τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
«Πολλές από αυτές τις περιοχές δεν κατέχουν αυστηρούς κανονισμούς για την τιμολόγηση του άνθρακα», δήλωσε ο Fletcher. «Διαπιστώσαμε ότι οι επιχειρήσεις που λειτουργούν καλά θέτουν στόχους και φιλοδοξίες να μειώσουν τις εκπομπές τους, εξασφαλίζοντας μια μακροπρόθεσμη καινοτομία για το μέλλον» υποσημείωσε ο Flecher.

0945


1296


Η «καθαρότερη» τεχνολογία σημαίνει υψηλότερο κόστος για την παραγωγή

Ορισμένες χαλυβουργικές εγκαταστάσεις παραγωγής ετοιμάζονται να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την κατανάλωση ενέργειας, όπως η παραγωγή υδρογόνου και η ηλεκτρόλυση χρησιμοποιώντας μόνο καθαρή ηλεκτρική ενέργεια.
Η SSAB, για παράδειγμα, αναπτύσσει πράσινες τεχνολογίες παραγωγής χάλυβα υδρογόνου. Η ArcelorMittal ασχολείται με την τεχνολογία που χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό για τη μείωση των οξειδίων σιδήρου, καθώς την ανάπτυξη νέας τεχνολογίας που διαχωρίζει το διοξείδιο του άνθρακα από τα αέρια.
Ωστόσο, η αυτή καινοτόμος τεχνολογία δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί οικονομικά μέχρι το 2030 γιατί αυξήσεις του κόστος παραγωγής χάλυβα κατά 20% έως 30% θα δημιουργούσε «πληγές» στον χαλυβουργικό τομέα, αποθαρρύνοντας έτσι τις εταιρείες να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες, εξήγησε ο Fletcher.
Όμως, αναδύονται περισσότερες οικονομικά αποδεκτές τεχνολογίες για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ο τομέας έχει επίσης αναδειχθεί ηγέτης στην ανακύκλωση, καθώς ο χάλυβας είναι σήμερα το πιο ανακυκλωμένο υλικό στον κόσμο.
Τέλος, o Flecher πρόσθεσε ότι «οι εταιρείες γνωρίζουν το ρίσκο του κόστους του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά μπορούν να μειώσουν αυτούς τους κινδύνους υιοθετώντας καθαρότερη τεχνολογία».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης