Επικαιρότητα

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Καμία παραβατική συμπεριφορά δεν θα μείνει αναπάντητη

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Καμία παραβατική συμπεριφορά δεν θα μείνει αναπάντητη
Οι παράνομες γεωτρήσεις απομονώνουν και αποδυναμώνουν την Τουρκία υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός
Σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως καμία παραβατική της συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο δεν θα μείνει αναπάντητη έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ώρα που η Άγκυρα επιμένει στην κλιμάκωση των προκλήσεων διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται ποτέ να υποχωρήσει από τα δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο και ότι δεν θα μπει σε παζάρια για τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας και της "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου" στην περιοχή.
Κατά την ομιλία του στους αξιωματικούς και οπλίτες της ΕΛΔΥΚ στο Στρατόπεδο Αντιστράτηγου Σωτηρίου Σταυριανάκου της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) στη Μαλούντα ο κ.Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί αφενός τα κυριαρχικά της δικαιώματα και αφετέρου να σταθεί στο πλευρό της Κύπρου.

«Ζούμε σε μία ταραγμένη περίοδο με προκλήσεις αστάθειας.
Το δικό μας μήνυμα είναι σαφές.
Καμία παραβατική συμπεριφορά δεν θα μείνει αναπάντητη.
Επιλέγουμε την ειρήνη και τη συμφιλίωση, αλλά προστατεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Και δεν είμαστε μόνοι.
Έχουμε στο πλευρό μας όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Απέστειλαν ήδη ένα πρώτο σαφές μήνυμα ότι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και οι παράνομες γεωτρήσεις θα έχουν τίμημα και θα επηρεάσουν αρνητικά τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Και δεν είναι μόνο η Ευρώπη, καθώς οι δύο χώρες μας έχουν ισχυρές συμμαχίες στην περιοχή.
Παρά τις ρητορικές εξάρσεις, οι παράνομες γεωτρήσεις απομονώνουν και αποδυναμώνουν την Τουρκία.
Η παρουσία μου εδώ σηματοδοτεί τη σαφή στήριξη της Ελλάδας στο απόλυτο δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται το σύνολο των ενεργειακών πόρων εντός της κυπριακής ΑΟΖ» είπε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη της Αθήνας στη Λευκωσία για την επίλυση του Κυπριακού.
«Μία λύση χωρίς τρίτους εγγυητές, χωρίς κατοχικά στρατεύματα.
Μία λύση που θα έφερνε ευημερία και οφέλη στο σύνολο του κυπριακού λαού, σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους», υπογράμμισε ο κ.Μητσοτάκης.
«Φτάνοντας κανείς σε αυτό το στρατόπεδο συνειδητοποιεί ότι η ιστορία παραμένει ζωντανή, ότι παραμένει παρούσα.
Υπενθυμίζει το χρέος μας να τιμούμε τους ήρωες, να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο και να μην εφησυχάζουμε.
Βλέπω τα πρόσωπά σας και νιώθω υπερηφάνεια.
Σας μεταφέρω τις ευχαριστίες όλων των Ελλήνων που υπηρετείτε εδώ.
Είστε η έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης των δύο χωρών και της κοινής υποχρέωσής μας να μεριμνούμε για διαρκή σταθερότητα στο νησί.
Σας βεβαιώνω ότι η χώρα σας το αναγνωρίζει και δεν ξεχνά τους νεκρούς της ΕΛΔΥΚ», επισήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αμέσως μετά μετέβη στο αεροδρόμιο της Λάρνακας προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα.

Image


Σημειώνεται πως νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β', επισκέφθηκε τα φυλακισμένα μνήματα όπου κατέθεσε στεφάνι και ξεναγήθηκε στους χώρους των κελιών και στην αίθουσα όπου έγιναν οι απαγχονισμοί των αγωνιστών.
Παράλληλα επισκέφθηκε το σημείο όπου βρίσκονται οι τάφοι των Κυπρίων ηρώων και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου κείτονται συνολικά 736 πεσόντες.

Image

Image

Εκεί είδε το μνημείο της μάνας των αγνοουμένων και ξεναγήθηκε στο ομοίωμα του αεροσκάφους «Noratlas», που έπεσε από φίλια πυρά το 1974 στη μάχη για τη διάσωση του αεροδρομίου Λευκωσίας, το οποίο από τότε έχει παραδοθεί στην ειρηνευτική δύναμη.
Την ίδια ώρα και εν μέσω των προκλήσεων της Άγκυρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είχε σήμερα εθιμοτυπική συνάντηση, με τον πρέσβη της Τουρκίας Burak Özügergin.
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας  Αλκιβιάδης Στεφανής.

Δένδιας - Χριστοδουλίδης: Απόλυτη σύμπλευση Ελλάδας - Κύπρου

Με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, συναντήθηκε σήμερα το πρωί στη Λευκωσία ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο.
Η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη και διεξήχθη σε κλίμα εγκαρδιότητας, με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν την απόλυτη σύμπλευση μεταξύ τους, τη διαρκή επικοινωνία και την αποτελεσματική συνεργασία, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές. Παρατηρούν, μάλιστα, πως οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουν τακτική συνεργασία, καθώς είναι ήδη η δεύτερη κατ’ ιδίαν συνάντησή τους μέσα σε λίγες ημέρες.
Όπως επισημαίνεται, οι Δένδιας και Χριστοδουλίδης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για το Κυπριακό, ενόψει και της συνάντησης στις 9 Αυγούστου μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
Επίσης, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον κ. Δένδια για τις εξελίξεις σχετικά με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή αιγιαλίτιδα ζώνη και ΑΟΖ.
Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου συζήτησαν για τις τριμερείς συνεργασίες οι οποίες, όπως σημείωσαν από κοινού, έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο πλέγμα συνεργασίας με τις χώρες της περιφέρειας.
Μάλιστα, σήμερα το απόγευμα ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, ο οποίος θα μεταβεί αύριο στη Λευκωσία προκειμένου να συναντηθεί με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη.
 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης