Χρηματιστήριο

Η χρηματιστηριακή μετάλλαξη της Ελλάκτωρ σε ένα χρόνο και η στάση των ξένων για τη μετοχή

Η χρηματιστηριακή μετάλλαξη της Ελλάκτωρ σε ένα χρόνο και η στάση των ξένων για τη μετοχή
Συνεχίζουν να στηρίζουν τη μετοχή οι ξένοι επενδυτές και περιμένουν μεγαλύτερες αποδόσεις στο ταμπλό του ΧΑ
Ένα χρόνο μετά τη μεγάλη αλλαγή στα διοικητικά της Ελλάκτωρ, η οποία «συγκλόνισε» την επενδυτική κοινότητα και αύξησε κατακόρυφα την αδρεναλίνη των επενδυτών με τις κινήσεις των βασικών μετόχων στο ταμπλό του ΧΑ, η εισηγμένη έχει αλλάξει ήδη αρκετά.
Δεν είναι μόνο η διοικητική αλλαγή και οι αποφάσεις που πάρθηκαν άμεσα.
Είναι και η αλλαγή της εμπιστοσύνης των επενδυτών απέναντι στην εταιρεία, με πολλούς αναλυτές να την έχουν συμπεριλάβει πλέον στις κορυφαίες τους επιλογές και να σημειώνουν πως είναι το κορυφαίο turnaround story.   
Πριν από ένα χρόνο η διοίκηση της εταιρείας περνούσε στους αδελφούς Καλλιτσάντση, οι οποίοι πραγματοποίησαν μεγάλες αγορές μετοχών, οδηγώντας τη μετοχή σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά φτάνοντας και το ποσοστό τους σε επίπεδο ικανό ώστε να τους εξασφαλίσει τη νίκη στην κρισιμότερη, ίσως γενική συνέλευση της ιστορίας της εταιρείας.
Ήδη η πλευρά Καλλιτσάντση είχε επικοινωνήσει το σχέδιό τους με επενδυτές και αναλυτές και αμέσως μετά την ανάληψη της διοίκησης ξεκίνησε η υλοποίησή του.
H S&P άμεσα αναβάθμισε την εταιρεία με θετικές προοπτικές, ενώ αποχώρησε ο κ.Κούτρας, πούλησε το ποσοστό του και αγόρασε το 20% της Ιντρακόμ Κατασκευές.
Πριν από λίγες μέρες στη γενική συνέλευση (11/7) έγινε αναλυτική ενημέρωση  για τις ενέργειες που υλοποιήθηκαν.
Οι επενδυτές έχουν επιβραβεύσει την αναλυτική ενημέρωση και ειδικά το κομμάτι της επικοινωνίας των σημαντικών ζημιών από την κατασκευαστική δραστηριότητα το 2018 από τη διοίκηση και τις προσπάθειές της, σπρώχνοντας τη μετοχή σε νέα υψηλά 4 ετών.
Καταλύτης πάντως αποτέλεσε η δήλωση από τη διοίκηση ότι έχει στόχο την επιστροφή στην κερδοφορία της κατασκευαστικής δραστηριότητας εντός του 2019.
Η συγχώνευση με την ΕΛΤΕΧ Άνεμος δημιούργησε μία εισηγμένη με αποτίμηση 460 εκατ. ευρώ εξέλιξη που έφερε αύξηση της στάθμισης στον δείκτη από τον οίκο FTSE Russel στο 61,677% από 57,714%.
Υπενθυμίζεται πως λίγο μετά την αλλαγή της διοίκησης, η αναθεώρηση των δεικτών FTSE έφερε την είσοδο της μετοχής στον FTSE 25, τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ.
Στο διάστημα που προηγήθηκε η εισηγμένη επέδειξε εξαιρετική βελτίωση στην επικοινωνία της τόσο μέσα από το νέο site, αλλά και από την δημοσίευση λογιστικών καταστάσεων και στα τρίμηνα που δεν είχε υποχρέωση.
Επιπλέον αύξησε το ποσοστό της στην Αττική Οδό, πούλησε το κτίριο των κεντρικών γραφείων της στη Νέα Κηφισιά έναντι 25,5 εκατ. ευρώ, απέκτησε τη Μαρίνα Αλίμου έναντι 57,5 εκατ. ευρώ, πούλησε τη συμμετοχή της στην Εlpedison και ολοκλήρωσε την απορρόφηση της Άνεμος.

Η στάση των ξένων στη μετοχή

Η Ambosia Capital και οι πελάτες της (μεταξύ των οποίων η Amber Capital) έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην διοικητική αλλαγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή της έγινε με μακροπρόθεσμο ορίζοντα λόγω των asset που διαθέτει αλλά και με την προοπτική της βελτίωσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν έχει αλλάξει κάτι στη στάση τους και παραμένουν εξαιρετικά θετικοί για τη μετοχή, περιμένοντας ακόμα μεγαλύτερες αποδόσεις.
Η μετοχή έγραψε πριν από λίγες συνεδριάσεις υψηλό 4 ετών στα 2,23 ευρώ.  
Κατά την περίοδο των αγορών των αδελφών Καλλιτσάντση ένα χρόνο πριν η μετοχή είχε φτάσει στα 2,15 ευρώ, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε μέχρι τα 1,10 ευρώ.
Η Amber Capital είχε πουλήσει το ποσοστό της στα ψηλά και αγόρασε ποσοστό του κ.Κούτρα στα λίγο πάνω από 1 ευρώ καταγράφοντας ήδη σημαντικές υπεραξίες.
Μετά την πώληση των μετοχών του κ.Κούτρα η μετοχή κατέγραψε ισχυρή άνοδο και μέσα σε 8 περίπου μήνες η τιμή σχεδόν διπλασιάστηκε. 
Ωστόσο, ο κ.Κουτρας μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της Ιντρακόμ Κατασκευές, και καταγράφει η θέση του ήδη υπεραξίες. 

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης