Ενέργεια

Τετ α τετ Χατζηδάκη με Κτωρίδη του Euroasia για εξεύρεση «χρυσής τομής» στο θέμα της διασύνδεσης Κρήτη – Αττική

Τετ α τετ Χατζηδάκη με Κτωρίδη του Euroasia για εξεύρεση «χρυσής τομής» στο θέμα της διασύνδεσης Κρήτη – Αττική

Εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν επαφές και με την Κομισιόν για το ζήτημα, με στόχο να μη χαθεί η χρηματοδότηση ύψους 350 εκατ. ευρώ που δίδεται στο πλαίσιο των έργων PCI

Συνάντηση με τη διοίκηση της κοινοπραξίας του Euroasia Interconnector είχε αργά χθες (29/7) το βράδυ στην Κύπρο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης που συνοδεύει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο επίσημο και συμβολικής σημασίας ταξίδι του στη Μεγαλόνησο.
Ο κ. Χατζηδάκης προσήλθε στη συνάντηση που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Euroasia Νάσο Κτωρίδη με διάθεση επαναπροσέγγισης της κυπριακής κοινοπραξίας, έτσι ώστε να λυθεί οριστικά το θέμα της διελκυστίνδας που έχει προκύψει με την ελληνική πλευρά στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με τους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία να γίνει γρήγορα η σύνδεση Κρήτης Αττικής και να εξασφαλιστούν ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ η κοινοπραξία του Euroasia από την πλευρά της δήλωσε έτοιμη μόλις η ελληνική πλευρά αποδεχτεί τον Οδικό χάρτη της Επιτροπής επιλύονται και τα νομικά προβλήματα του έργου.
Πρόθεση του κ. Χατζηδάκη, όπως δημοσίως έχει δηλώσει προσφάτως στο συνέδριο του Εconomist, είναι «το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό και με τον συμφερότερο τρόπο». 
Αυτό που απασχολεί τον υπουργό και συνολικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μέσα από έναν εξ’ αρχής διάλογο με την Κομισιόν και τον Εuroasia να κλείσουν όλα τα επίμαχα θέματα που κρατάνε εγκλωβισμένο το επείγοντος χαρακτήρα για την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης, έργο. 

Επαφές με Κομισιόν

Συνομιλίες αναμένονται μέσα στην εβδομάδα και με την πλευρά της Κομισιόν, η οποία όπως είναι ήδη γνωστό έχει επανειλημμένως διατυπώσεις επισήμως στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές τη διαφωνία της με τις αποφάσεις της ΡΑΕ πάνω στις οποίες ο ΑΔΜΗΕ δρομολόγησε τους διαγωνισμούς για την ανάθεση του έργου.
Ο κ. Χατζηδάκης θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα εξαντλήσει τις δυνατότητες να μην χαθεί η χρηματοδότηση ύψους 350 εκατ. ευρώ περίπου που μπορεί να διασφαλιστεί για τη διασύνδεση εάν προχωρήσει στο πλαίσιο των PCI που παραμένει ενταγμένο μέχρι τον Οκτώβριο παρά το αίτημα που είχε διατυπώσει από τον Απρίλιο η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας για απένταξη. 
Τις εξελίξεις γύρω από τη διασύνδεση της Κρήτης αναμένει με ενδιαφέρον το σύνολο της ενεργειακής αγοράς, αφού η ολοκλήρωσή της θα ανοίξει το δρόμο για επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης