Δεύτερη πιο φθηνή μορφή ενέργειας στον κόσμο η ηλιακή στην Ινδία, σύμφωνα με τη Wood Mackenzie

Δεύτερη πιο φθηνή μορφή ενέργειας στον κόσμο η ηλιακή στην Ινδία, σύμφωνα με τη Wood Mackenzie

Η Ινδία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με εγκατεστημένη ισχύ 421 GW

Πρωτιά για την Ινδία στην παγκόσμια αγορά με το χαμηλότερο κόστος ανανεώσιμης ενέργειας στις χώρες της Ασίας-Ειρηνικού, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Wood Mackenzie Power & Renewables.
Ειδικότερα, το χαμηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας της Ινδίας (LCOE) με τη χρήση φωτοβολταϊκών (PV) μειώθηκε στα 38 δολάρια ανά MWh το 2019, κατά 14% φθηνότερα σε σχέση με την ηλεκτροπαραγωγή με καύση άνθρακα (που παραδοσιακά είναι η φθηνότερη πηγή ηλεκτροπαραγωγής).
Από την πλευρά του, ο διευθυντής έρευνας της Wood Mackenzie, Alex Whitworth ανέφερε ότι μετά την Κίνα, η Ινδία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με εγκατεστημένη ισχύ 421 GW.
«Η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να φθάσει τα 38 GW φέτος. Οι ηλιακοί πόροι υψηλής ποιότητας, η κλίμακα της αγοράς και ο ανταγωνισμός έχουν ωθήσει το κόστος της ηλιακής ενέργειας στο ήμισυ του επιπέδου που παρατηρείται σε πολλές άλλες χώρες του Ασίας-Ειρηνικού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναδυόμενη η ηλιακή αγορά της Αυστραλίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Wood Mackenzie, η Αυστραλία θα έχει το χαμηλότερο κόστος ηλιακής ενέργειας λόγω της πιο ανταγωνιστικής τιμολόγησης σε σύγκριση με την ισχύ του φυσικού αερίου και τη χρήση άνθρακα.
Η Solar LCOE έχει πέσει κατά 42% τα τελευταία τρία χρόνια και θα φτάσει τα $48 ανά MWh το 2020, κερδίζοντας όλους τους ανταγωνιστές των ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με τη Wood Mackenzie, με τον Whitworth να δηλώνει πως η αποθήκευση ενέργειας είναι μία από τις βασικές επιλογές που συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της ζήτησης ενέργειας στη χώρα.
Μέχρι το 2030, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα έχουν έκπτωση στην κατανάλωση άνθρακα περίπου 17% κατά μέσο όρο στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως η βιομηχανία του κλάδου, ελπίζει ότι με την πάροδο του χρόνου, η ηλιακή ενέργεια και οι υπόλοιπες ανανεώσιμες πηγές θα ξεπεράσουν τα ορυκτά καύσιμα και θα βοηθήσουν στην μειωμένη τιμολόγηση, την πιο αποτελεσματική τεχνολογία και τις θετικές κυβερνητικές δεσμεύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης