Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Επιστολή του Δήμου Λάρνακας με αφορμή τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγραερίου στο Βασιλικό

Επιστολή του Δήμου Λάρνακας με αφορμή τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγραερίου στο Βασιλικό
Ένα από τα θέματα είναι η διαπίστωση ανεπάρκειας λιμενικών εγκαταστάσεων στο Βασιλικό για πλοία φορτοεκφόρτωσης καυσίμων για το τερματικό της Petrolina
Ταχεία επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν με τις άδειες που αφορούν κυρίως σε θέματα ασφάλειας των προγραμματιζόμενων εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγραερίου στο Βασιλικό, ζητά επίμονα ο Δήμος Λάρνακας με επιστολή του προς τους επτά υπουργούς που εμπλέκονται στο σχέδιο μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα. 
Μάλιστα, ο δήμος ζητά από τους υπουργούς να δράσουν άμεσα, ώστε τα εμπόδια να αρθούν εντός 15 ημερών, για να μην υπάρξουν αισθητές καθυστερήσεις στο συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα. 
Στην επιστολή του δήμου προς τους υπουργούς Ενέργειας, Οικονομικών, Εσωτερικών, Μεταφορών, Δικαιοσύνης, Γεωργίας και Εργασίας τονίζεται ότι στην τελευταία διυπουργική σύσκεψη, διαφάνηκε ότι προχωρά με θετικό πρόσημο το χρονοδιάγραμμα μετακίνησης των πετρελαιοειδών, προκύπτουν όμως θέματα που είναι δυνατό να προκαλέσουν σημαντικές καθυστερήσεις. 
Όπως αναφέρεται, ένα από τα θέματα αυτά είναι η διαπίστωση ανεπάρκειας λιμενικών εγκαταστάσεων στο Βασιλικό για πλοία φορτοεκφόρτωσης καυσίμων για το τερματικό της Petrolina. Δεύτερο τέτοιο θέμα είναι οι αλλαγές που επικαλείται το υπουργείο Εργασίας, στο σχέδιο για δεξαμενές αποθήκευσης υγραερίου, που οδηγεί σε σημαντικές αλλαγές στην αδειοδότηση σε σχέση με τη Μελέτη Sevezo και σημαντική καθυστέρηση για την επαναξιολόγησή της. 
«Λόγω της σημαντικότητας των θεμάτων και της πιθανότητας, εάν δεν διευθετηθούν, να προκύψουν σοβαρές καθυστερήσεις στα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα, ο Δήμος Λάρνακας θεωρεί ότι εντός 15 ημερών τα πιο πάνω ζητήματα / εκκρεμότητες, πρέπει να επιλυθούν», καταλήγει η επιστολή.  
Το υπουργείο Ενέργειας από την πλευρά του αντέδρασε άμεσα, ανακοινώνοντας χθες, ότι ήδη έχει προβεί σε ενέργειες και μέτρα ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. 
Το υπουργείο Ενέργειας, «τονίζει ότι στο πλαίσιο της συνεχούς διαχείρισης του θέματος και όπως έγινε και σε προηγούμενες περιπτώσεις, με στόχο, ακριβώς, να τηρηθούν τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα, έχουν ήδη προγραμματιστεί οι απαραίτητες συσκέψεις για άμεση επίλυση των διαφαινόμενων προβλημάτων», τονίζει σε ανακοίνωσή του. 
Αναφέρεται και στις συγκεκριμένες ενέργειες που αφορούν τα δύο κύρια προβλήματα που αναδείχθηκαν. Συγκεκριμένα, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο υπουργείο Μεταφορών, με τη συμμετοχή της Αρχής Λιμένων Κύπρου και της εταιρείας Petrolina (Holdings) Public Ltd, για επανεξέταση του ζητήματος των λιμενικών εγκαταστάσεων που θα χρησιμοποιεί η εταιρεία για παραλαβή υγρών καυσίμων, μετά τη μετακίνηση των εν λόγω δραστηριοτήτων της στο Βασιλικό.
Επίσης, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα, μεταξύ του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας και της κοινοπραξίας υγραερίου που θα κατασκευάσει το τερματικό υγραερίου στο Βασιλικό, με σκοπό να προχωρήσει η διαδικασία εξέτασης και παροχής των αναγκαίων αδειών.

Πηγή: philenews.com
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης