Ενέργεια

Η Gazprom πούλησε το 2,9% των μετοχών της σε «άγνωστο» επενδυτή - Άντλησε 2,20 δισ. δολ.

tags :
Η Gazprom πούλησε το 2,9% των μετοχών της σε «άγνωστο» επενδυτή - Άντλησε 2,20 δισ. δολ.
Η εταιρεία είχε καθορίσει την τιμή τιμή 200,5 ρούβλια (3,18 δολάρια) ανά μετοχή για τη συμφωνία, έκπτωση 5% στην τιμή κλεισίματος της Τετάρτης, με τις συναλλαγές να γίνονται την Πέμπτη
Η ρωσική Gazprom, ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο, άντλησε  περίπου 2,20 δισ. δολ. από την πώληση μεριδίου 2,9% σε έναν μόνο αγοραστή με μεγάλη έκπτωση στην τιμή της αγοράς.
Η πώληση των μετοχών που προσέφεραν οι θυγατρικές εταιρείες Gazprom Gerosgaz Holdings BV και Rosingaz Ltd αρχικά επικροτήθηκε από επενδυτές που ήθελαν να τοποθετηθούν στην εταιρεία μετά από σημαντικές διαχειριστικές αλλαγές και υπόσχεση υψηλότερων μερισμάτων νωρίτερα αυτό το έτος.
Τα στοιχεία του χρηματιστηρίο της Μόσχας έδειξαν ότι η πώληση χωρίστηκε σε δύο σχεδόν ίσες συναλλαγές.
Ο οικονομικός διευθυντής της Gazprom Famil Sadygov δήλωσε την Παρασκευή ότι οι μετοχές είχαν πωληθεί σε έναν αγοραστή, του οποίου η προσφορά κάλυψε το 70% της συνολικής ζήτησης.
Η εταιρεία είχε καθορίσει μια τιμή 200,5 ρούβλια (3,18 δολάρια) ανά μετοχή για τη συμφωνία, έκπτωση 5% στην τιμή κλεισίματος της Τετάρτης, με τις συναλλαγές να γίνονται την Πέμπτη.
"Μια λογική τιμή ... αλλά πολύ κάτω από αυτό που νομίζουμε ότι αξίζει η μετοχή", ανέφερε σε σημείωμα ο αναλυτής της Citibank Ronald Smith. "Βλέπουμε ότι η Gazprom αξίζει περίπου 50% περισσότερο από την τρέχουσα τιμή".
Ο Smith δήλωσε επίσης ότι δεν ήταν σαφές γιατί η Gazprom, που ελέγχεται από το ρωσικό κράτος, διεξήγαγε την προσφορά τώρα, καθώς η εταιρεία είχε περίπου 28 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και σχεδόν ισοδύναμα μετρητα στον ισολογισμό της στο τέλος του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους .
"Δεδομένου του ποσού της συμφωνίας, θα μπορούσε να υποτεθεί ότι αυτός ήταν ένας μεγάλος αγοραστής που δεν σχεδιάζει να πουλήσει αμέσως το μερίδιο", ανέφεραν οι αναλυτές της Promsvyazbank.
Η Gazprom ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι δύο θυγατρικές θα προσφέρουν ένα συνδυασμένο ποσοστό 693,6 εκατομμυρίων κοινών μετοχών της Gazprom ή λίγο κάτω από το 3%.
Ο παραγωγός φυσικού αερίου έλαβε 494 προσφορές, συνολικού ύψους 198,89 δισ. ρούβλια, οι οποίες στήριξαν τις μετοχές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης, αλλά άφησαν ορισμένους επενδυτές απογοητευμένους από την τελική χαμηλή τιμή.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης