Χρηματιστήριο

Η ΕΚΤ ανοίγει τον δρόμο για μείωση επιτοκίων, QE - Draghi: Όλα τα εργαλεία στο τραπέζι, αλλά η χρήση τους θα εξαρτηθεί από τον πληθωρισμό

tags :
Η ΕΚΤ ανοίγει τον δρόμο για μείωση επιτοκίων, QE - Draghi: Όλα τα εργαλεία στο τραπέζι, αλλά η χρήση τους θα εξαρτηθεί από τον πληθωρισμό
Προσεκτικός ο Draghi, ξεκαθάρισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του πληθωρισμού
Τον δρόμο για μείωση των επιτοκίων και νέα ποσοτική χαλάρωση εφόσον κριθεί απαραίτητο άνοιξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς στην απόφασή της κάνει λόγο για αμετάβλητα ή χαμηλότερα επιτόκια τουλάχιστον έως το πρώτο εξάμηνο του 2020 αλλά και για προετοιμασία σχετικά με το ενδεχόμενο νέων αγορών περιουσιακών στοιχείων.
Ωστόσο ο κεντρικός τραπεζίτης Mario Draghi έσπευσε να περιορίσει τις αυξημένες προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στις αγορές αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ και εμφανίστηκε ιδιαίτερα προσεκτικός στις δηλώσεις του, τονίζοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του πληθωρισμού.
Σημείωσε επίσης ότι το Δ.Σ. δεν συζήτησε αν η ΕΚΤ θα λάβει μέτρα στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
«H EKT θα αναλάβει δράση αν δεν αλλάξει το μεσοπρόθεσμο outlook του πληθωρισμού, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου.
«Η απόφαση για περαιτέρω δράση σε περίπτωση που ο πληθωρισμός παραμείνει χαμηλός ήταν ευρεία στο ΔΣ», τόνισε.
«Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι οι πιέσεις μειώνονται.
Ο δείκτης θα είναι χαμηλότερος τους επόμενους μήνες, αλλά θα ανακάμψει στο τέλος του έτους», εξήγησε ο Draghi.
Όπως τόνισε, «δεν θα δεχτούμε πολύ χαμηλά ποσοστά πληθωρισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αυτός θα κρίνει και τη δράση της ΕΚΤ».
«Σας λέω ότι όλα τα εργαλεία είναι στο τραπέζι, αλλά δεν μπορώ να σας πω ποιο θα επιλεχθεί πρώτο, ποιος θα είναι ο συνδυασμός, ούτε και πως θα χρησιμοποιηθούν», εξήγησε ο Draghi.
Ο κεντρικός τραπεζίτης ενημέρωσε ότι η ΕΚΤ ανέθεσε στις αρμόδιες επιτροπές την εξέταση των επιλογών, περιλαμβανομένων των επιτοκίων, αλλά και τον σχεδιασμό ενός κλιμακωτού συστήματος καταθέσεων και το μέγεθος και τη σύνθεση των πιθανών νέων αγορών καθαρών περιουσιακών στοιχείων
Όσον αφορά το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, ο Draghi τόνισε ότι η όποια μείωση θα έρθει «μετρημένα», ενώ ξεκαθάρισε ότι στη σημερινή συνεδρίαση δεν συζητήθηκε αυτό το ενδεχόμενο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει τώρα ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2020, ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης.
«Οι πληθωριστικές πιέσεις ανακόπηκαν και οι προσδοκίες έχουν μειωθεί σημαντικά.
Η ανάπτυξη το γ' 3μηνο του 2019 μειώνεται», τόνισε ο Draghi ενώ σημείωσε ότι ο εμπορικός πόλεμος και οι γεωπολιτικές εντάσεις επηρεάζουν το outlook.
«Πλέον υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ενός σκληρού Brexit», εκτίμησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
«Σκοπός της ΕΚΤ είναι να εξουδετερώσει την υλοποίηση των κινδύνων που υπάρχουν στην παγκόσμια οικονομία.
Το QE σαφώς και βοήθησε την οικονομία, αφού ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος
Δεν υποστηρίζω ότι τα χαμηλά επιτόκια κάνουν κακό στην οικονομία..
Οι άνθρωποι ζητούν στεγαστικά, η οικοδομή ανακάμπτει και η αγορά ακινήτων βελτιώνεται», σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης.
Σχετικά με την αυξημένη ανησυχία για τη χρήση των κρυπτονομισμάτων,
ο Draghi ανέφερε ότι το θέμα δεν συζητήθηκε στην ΕΚΤ.
Απασχόλησε ωστόσο τους G7.
«Υπάρχουν ανησυχίες για την εμφάνισή τους, όπως η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, το ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή κλπ», υπογράμμισε.

 
Αμετάβλητα τα επιτόκια, «σήμα» για μείωση

Σταθερό στο 0% διατήρησε το βασικό επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 0,25% και -0,40% αντιστοίχως, ανοίγοντας ωστόσο τον δρόμο για μείωση.
Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει τώρα ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2020 και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.
Η προηγούμενη αναφορά της ΕΚΤ έκανε λόγο για επιτόκια στα ίδια επίπεδα, χωρίς να υπάρχει αναφορά για χαμηλότερα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.
«Είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόσουμε όλα τα εργαλεία μας ανάλογα, για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς το στόχο μας με διατηρήσιμο τρόπο», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, η οποία ανέθεσε στις επιτροπές του ευρωσυστήματος να εξετάσουν τις επιλογές τους.
Η παραπάνω αναφορά ερμηνεύεται από τους αναλυτές ως προετοιμασία για τον νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi θα αναλύσει τις σκέψεις που οδήγησαν στη λήψη αυτών των αποφάσεων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 15.30 ώρα Ελλάδος.


Πλέον οι αναλυτές αναμένουν το «σήμα» από τον Mario Draghi για τον επικείμενο νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Mario Draghi, θα ανακοινώσει στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου 2019, το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα περιλαμβάνει αγορές κρατικού χρέους με ρυθμό 15 δισ. τον μήνα.
Το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα έχει διάρκεια ενός έτους δηλαδή μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020 ή έως το τέλος του 2020 δηλαδή 15 μήνες.
Επίσης εξετάζεται ένα μοντέλο με βάση το οποίο θα αυξηθεί το όριο αγοράς ομολόγων από 30-33% σε 40% για κάθε κράτος.
Με βάση πληροφορίες από τραπεζικές πηγές η ΕΚΤ θα αναμένει τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης και με στόχο να υποστηρίξει τις οικονομίες θα συνεχίσει την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης.
Δεν είναι σαφές εάν θα μειωθεί περαιτέρω το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων στο -0,60% ή -0,80% αλλά το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο στο 0% πιθανότατα δεν θα αλλάξει.


Γιατί θα αποτύχει το νέο QE

Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr, το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αποτελεί αποτυχία για δύο βασικούς λόγους
1)Γιατί η ΕΚΤ και ο Draghi είχαν ανακοινώσει πριν μήνες το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης απόρροια ανάλογης στρατηγικής και της FED της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας και τώρα υποχρεώνονται να ανακαλέσουν την απόφαση τους και να ανακοινώσουν ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Μάλιστα στην ΕΚΤ υπάρχει εντονότατη προετοιμασία ώστε τον Σεπτέμβριο να ανακοινωθεί το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
2)Γιατί η ΕΚΤ δηλαδή η νομισματική πολιτική καλείται να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση των οικονομιών και όχι οι μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική πολιτική των κυβερνήσεων.
Η ΕΚΤ με το πρόσχημα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας – πάντα θα υπάρχει ή θα κατασκευάζεται ένας λόγος – επαναφέρει την ποσοτική χαλάρωση αντί οι κυβερνήσεις να έχουν λάβει μέτρα κόντρα στην παγκόσμια επιβράδυνση.

Πέντε ερωτήματα για την ΕΚΤ από τους αναλυτές

Μετά από εβδομάδες εικασιών ότι οι μειώσεις των επιτοκίων και ένας νέος γύρος αγορών περιουσιακών στοιχείων θα αποφασιστούν, οι επενδυτές ελπίζουν ότι η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη θα δώσει το σαφέστερο μήνυμα για μια ακόμη επικείμενη χαλάρωση της πολιτικής.
Και αυτό διότι ήδη ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi τον περασμένο μήνα σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξει μια νέα χαλάρωση για την καταπολέμηση του πεισματικά χαμηλού πληθωρισμού.
Και τα μέλη της ΕΚΤ δείχνουν να υποστηρίζουν αυτήν την πολιτική.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η πρόσφατη ομιλία του Draghi τον Ιούνιο έθεσε τον τόνο για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής, με τις πρώτες ανακοινώσεις να αναμένονται στις 25 Ιουλίου, ωστόσο οι μεγάλες αποφάσεις θα ακολουθήσουν το Σεπτέμβριο, με το βασικό σενάριο να είναι μια περικοπή του επιτοκίου κατά 10 μ.β..
Δεν είναι επίσης σαφές εάν το Διοικητικό Συμβούλιο θα υποστηρίξει μια δραματική αναθεώρηση του guidance.
Με τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ήδη να πλήττει τους εξαγωγείς της ζώνης του ευρώ, οι αγορές στοιχηματίζουν σε μια μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με το Reuters, υπάρχουν όμως πέντε βασικές ερωτήσεις σχετικά με τη συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτής της εβδομάδας:

1. Τι μπορούμε να περιμένουμε την Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019;

Οι αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Reuters αναμένουν από την ΕΚΤ θα αλλάξει την καθοδήγησή της προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης και θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων τον Σεπτέμβριο.
"Σε απάντηση της χαμηλής ανάπτυξης και του υποτονικού πληθωρισμού, η ΕΚΤ θα προσαρμόσει πιθανότατα την καθοδήγησή της τον Ιούλιο και θα δεσμευθεί να διατηρήσει τα επιτόκια" στα παρόντα ή χαμηλότερα επίπεδα, δήλωσε ο οικονομολόγος Berenberg, Florian Hense.

2. Μια μείωση επιτοκίου τώρα τον Ιούλιο είναι απίθανη;

Η αναμονή μέχρι τον Σεπτέμβριο για μείωση των επιτοκίων δίνει στην ΕΚΤ επιπλέον χρόνο για να παραδώσει ένα πακέτο μέτρων, λένε οι αναλυτές.
Η UBS αναμένει από την ΕΚΤ να ανακοινώσει μείωση του επιτοκίου κατά 10 μονάδες βάσης το Σεπτέμβριο, παράλληλα με ένα κλιμακωτό επιτόκιο καταθέσεων για να μετριάσει την πίεση των αρνητικών επιτοκίων στις τράπεζες.
Αλλά μην αποκλείσετε μια έκπληξη τον Ιούλιο.
Η ΕΚΤ μπορεί να θέλει να προκαταλάβει μια μείωση του επιτοκίου που θα ωθήσει χαμηλότερα το δολάριο και θα ενισχύσει το ευρώ - με αποτέλεσμα να πλήξει τους εξαγωγείς.
Η Commerzbank αναμένει μείωση του επιτοκίου κατά 20 μονάδες βάσης την Πέμπτη για να παραμείνει "μπροστά από την καμπύλη".

3. Προτίθεται η ΕΚΤ να επιστρέψει στο QE;

Ορισμένες τράπεζες σίγουρα το σκέφτονται και μελετούν τις τροποποιήσεις των κανόνων της ΕΚΤ που απαιτούνται για να ανοίξουν δρόμο για νέες αγορές περιουσιακών στοιχείων.
Αφού ολοκλήρωσε το πρόγραμμα αγοράς τίτλων ύψους 2 τρισ. ευρώ από το 2015, η ΕΚΤ έχει πλησιάσει το αυτοεπιβαλλόμενο ανώτατο όριο της ιδιοκτησίας που δεν υπερβαίνει το ένα τρίτο του χρέους μιας χώρας.
Η ΕΚΤ θα μπορούσε να παρακάμψει τον κανόνα με την απομάκρυνση των κεντρικών τραπεζών από τα δικαιώματα ψήφου τους σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση.
Σύμφωνα με τον αναλυτής της Pictet Wealth Management, Frederik Ducrozet, αυτό θα μπορούσε να γίνει χωρίς μεγάλη γραφειοκρατία.
Η εικασία ότι η εξαιρετικά εύκολη πολιτική θα παραμείνει σε ισχύ για κάποιο χρονικό διάστημα θα μπορούσε επίσης να τροφοδοτηθεί εάν η ΕΚΤ σχολιάσει ότι εξετάζει το στόχο της για πληθωρισμό κοντά στο 2%.

4. Μπορεί ο Draghi να υποστηρίξει τη Lagarde ως επόμενη επικεφαλής της ΕΚΤ;

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, αναμένεται να αντικαταστήσει τον Draghi τον Οκτώβριο.
Αν και υπήρξαν κριτικές ότι η Lagarde στερείται της σχετικής εμπειρίας, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, όπως ο Benoit Coeure, υπερασπίστηκαν την υποψηφιότητα, θεωρώντας ότι έχει "μοναδικά προσόντα".
Ο Draghi πιθανόν θα επαναλάβει αυτή την άποψη.
Μπορεί επίσης να ερωτηθεί εάν ένα νέο πακέτο χαλάρωσης λίγο πριν φύγει θα δέσει τα χέρια του διαδόχου του.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πολιτική Draghi προβλέπεται να συνεχιστεί από τη Lagarde, η οποία έχει υποστηρίξει το QE στο παρελθόν.

5. Θα μπορούσε η ΕΚΤ να ενισχύσει το πρόγραμμα TLTRO 3;

Η μετατόπιση της πολιτικής στάσης της ΕΚΤ συνέβαλε στη σταθεροποίηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό της αγοράς, αλλά παραμένει πολύ χαμηλή.
Η ΕΚΤ θα μπορούσε να εισαγάγει πιο γενναιόδωρους όρους στο σχέδιό της για πιο μακροπρόθεσμα δάνεια για να βοηθήσει στην άνοδο των τιμών και της οικονομικής ανάπτυξης.
Στις νέες, στοχευμένες, μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης (TLTRO), που παρουσιάστηκαν τον Ιούνιο και πρόκειται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ θα δώσει στις τράπεζες πίστωση με επιτόκιο 10 μονάδων βάσης πάνω από το επιτόκιο καταθέσεων.
Κάποιοι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής υποστήριξαν ότι οι νέοι όροι TLTRO θα γίνουν πιο γενναιόδωροι και θα συμφωνούν περισσότερο με προηγούμενα πακέτα.
"Αυτό που είδαμε τους τελευταίους δύο μήνες είναι ότι οι παγκόσμιοι κίνδυνοι ανάπτυξης έχουν αυξηθεί και υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα.
Εκεί εντοπίζεται η πίεση να υπάρξουν καλύτεροι όροι για τα TLTRO", δήλωσε ο James Rossiter, της TD Securities.

Πηγή: bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης