Χρηματιστήριο

Deutsche Bank: ΕΚΤ και Fed ετοιμάζονται να δώσουν ένα ακόμη «νομισματικό χάπι» στις οικονομίες τους – Υψηλές οι προσδοκίες για Lagarde, der Leyen

Deutsche Bank: ΕΚΤ και Fed ετοιμάζονται να δώσουν ένα ακόμη «νομισματικό χάπι» στις οικονομίες τους – Υψηλές οι προσδοκίες για Lagarde, der Leyen
Ελλείψει σχεδίου Β, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου πρόκειται να αναλάβουν εκ νέου δράση
Αυτό το καλοκαίρι, η προσοχή έχει απομακρυνθεί από τους εμπορικούς πολέμους και την πολιτική και έχει εστιάσει στη νομισματική πολιτική.
Μετά από μια δεκαετία ασυνήθιστων δράσεων πολιτικής, η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να αγωνίζεται να ξεφύγει των κινδύνων και να επανέλθει στην ομαλότητα, διαπιστώνει η Deutsche Bank, στην τελευταία της ανάλυση υπό τον τίτλο «Global monetary medicine on the way».
Ελλείψει σχεδίου Β, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου πρόκειται να αναλάβουν εκ νέου δράση, με ταυτόχρονη χαλάρωση των πολιτικών, με πιθανές περικοπές των επιτοκίων στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρώπη.
Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν στην Ευρωζώνη πριν από το τέλος του έτους, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Brexit εξακολουθεί να είναι η κινητήρια δύναμη, αλλά οι περικοπές είναι πολύ πιθανές, με μια επιστροφή στο QE σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία (45% πιθανότητα).
Η νέα ηγετική ομάδα στην Ευρώπη περιπλέκει τα θέματα, αλλά η Deutsche Bank εκτιμά ότι η μετάβαση θα αποτελέσει τελικά σημείο καμπής για την Ευρώπη.
Μάλιστα, οι αναλυτές της δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Christine Lagarde, η οποία θα είναι ιστορικά επιτυχημένη πρόεδρος της ΕΚΤ σε μια κρίσιμη καμπή.
Έχει μια ισχυρή ιστορία οικοδόμησης συναίνεσης και ρεαλιστική ηγεσία, περιβάλλει τον εαυτό της με τους ειδικούς και αποδεικνύει ότι δεν φοβάται την αυτοκριτική και τη διόρθωση.
Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ursula von der Leyen θα πρέπει να εκτελέσει την φιλόδοξη σειρά μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη εγκρίνει οι εθνικές κυβερνήσεις.
Και οι δύο γυναίκες θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις, αλλά είναι εφικτή η ευκαιρία για μια αλλαγή στην ευρωπαϊκή χάραξη οικονομικής πολιτικής.
Από την άποψη των μακροοικονομικών μεγεθών, η παγκόσμια οικονομία διατηρεί την ορμή.
Ενώ το εμπόριο και η μεταποίηση είναι υπό πίεση, οι αγορές εργασίας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη φαίνονται ισχυρές.
Τελικά, η Deutsche Bank αναμένει ότι η νομισματική χαλάρωση θα παρατείνει την τρέχουσα επέκταση και θέση για υψηλότερες μετοχές και πιο απότομες καμπύλες αποδόσεων.
Ένα σημαντικό εμπόδιο στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας παραμένει ο μεγαλύτερος βραχυπρόθεσμος κίνδυνος.
Image

Η Fed θα μειώσει τα επιτόκια, ενώ θα ακολουθήσουν δύο ακόμη περικοπές αργότερα φέτος

Η Deutsche Bank αναμένει από τη Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίαση της 31ης Ιουλίου.
Στη συνέχεια προβλέπει δύο πρόσθετες μειώσεις 25 μονάδων τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.
Η καθυστερημένη επίδραση της χαλάρωσης των πολιτικών ενσωματώνεται στις ήπιες μεσοπρόθεσμες οικονομικές προβλέψεις
Image

Η ΕΚΤ θα επαναδιαμορφώσει το guidance τον Ιούλιο και θα ενεργήσει τον Σεπτέμβριο

Η πρόσφατη ομιλία του Draghi στη Sintra τον Ιούνιο έθεσε τον τόνο για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής, με τις πρώτες ανακοινώσεις να αναμένονται στις 25 Ιουλίου.
Οι μεγάλες αποφάσεις που θα ακολουθήσουν το Σεπτέμβριο, με το βασικό σενάριο να είναι μια περικοπή του επιτοκίου κατά 10 μ.β..
Επίσης, είναι δυνατές νέες αγορές περιουσιακών στοιχείων, όχι όμως και η γραμμή βάσης.
Δεν είναι επίσης σαφές εάν το Διοικητικό Συμβούλιο θα υποστηρίξει μια δραματική αναθεώρηση της καθοδήγησης.
Image

Η Ευρώπη έχει παραδώσει τη σκυτάλη σε νέους ηγέτες: την Christine Lagard στην ΕΚΤ και την Ursula von der Leyen στην Επιτροπή

Η ΕΚΤ και η Επιτροπή είναι, κατά πολύ, οι σημαντικότεροι θεσμοί της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη.
Η επερχόμενη Προεδρία της ΕΚΤ θα πρέπει να αντιμετωπίσει την επίμονη υποχώρηση του πληθωρισμού, έχοντας επίγνωση των αυξημένων χρεών, ενώ η Επιτροπή πρέπει να συμβιβάσει τις διαφορές μεταξύ του Βορρά και του Νότου της Ευρώπης, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν επηρεάζουν οικονομικά την περιοχή
Οι προσωπικότητες είναι σημαντικές για τη χάραξη πολιτικής, αναφέρει η Deutsche Bank.
Image

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης