Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πολυπλοκότητα και εξωγενή εμπόδια ευθύνονται, κατά ΕΧΕ και ΑΔΜΗΕ, για την καθυστέρηση λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας

Πολυπλοκότητα και εξωγενή εμπόδια ευθύνονται, κατά ΕΧΕ και ΑΔΜΗΕ, για την καθυστέρηση λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας

Οι δύο εταιρείες διαβεβαίωσαν, πάντως, πως αυτό θα λειτουργεί πλήρως τον Ιούνιο του 2020

Επιχειρήματα που, σύμφωνα τόσο με την Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) όσο και με τον ΑΔΜΗΕ, αιτιολογούν πλήρως τις καθυστερήσεις έναρξης λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, παρέθεσαν οι δύο φορείς κατά τη χθεσινή (23/7) ακρόασή τους από τη ΡΑΕ, για τις αλλεπάλληλες αναβολές στη μεταρρύθμιση της ελληνικής χονδρεμπορικής ηλεκτρισμού.
Με βάση κύκλους της ΕΧΕ και του ΑΔΜΗΕ, στην ακρόαση οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών επανεπιβεβαίωσαν ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα είναι έτοιμο για πλήρη λειτουργία τον Ιούνιο του 2020, ενώ στο μεταξύ θα έχει ήδη υποβληθεί το αίτημα για σύζευξη σε πρώτη φάση με την Ιταλία, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει η βουλγαρική αγορά.
Παράλληλα, τα στελέχη των φορέων κατέδειξαν ότι οι καθυστερήσεις ήταν πέρα από τον έλεγχο και τη σφαίρα επιρροής τους.
Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας υπογράμμισαν ότι από πολύ νωρίς η ΕΧΕ είχε επισημάνει ότι οι τρεις αγορές που έχει αναλάβει (προημερήσια, ενδοημερήσια και αγοράς παραγώγων) θα έχουν ολοκληρωθεί και δοκιμαστεί τον Οκτώβριο του 2019.
Μία εκτίμηση που δεν απέχει πολύ από τον Δεκέμβριο του 2019, όταν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και τα τεστ των τριών αγορών από τους χρήστες.
Παράλληλα, τα στελέχη της ΕΧΕ τόνισαν ότι μία αιτία της καθυστέρησης ήταν η τεχνική πολυπλοκότητα των κανονισμών των τριών αγορών, γεγονός που παρέτεινε όχι μόνο την κατάρτισή τους, αλλά και την έγκρισή τους και από τη ΡΑΕ.
Επίσης, καθυστερήσεις σημειώθηκαν και στην υλοποίηση των τριών πλατφορμών από το Χρηματιστήριο Αθηνών, τις οποίες πάντως έχει ήδη παραλάβει η ΕΧΕ για τον εσωτερικό τους έλεγχο.

Μη έγκαιρη ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου

Από την άλλη πλευρά, οι εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ ανέφεραν πως αν και η σύμβαση με τον ανάδοχο για την πλατφόρμα της αγοράς εξισορρόπησης ήταν 10μηνη, μία διάρκεια συμβατή με τον μνημονιακό στόχο για το Χρηματιστήριο Ενέργειας, μία αιτία καθυστέρησης της δημιουργίας της πλατφόρμας ήταν πως το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο άργησε να ολοκληρωθεί.
Επίσης, τόνισαν ότι η υλοποίηση ήταν αρκετά πολύπλοκη, με δεδομένες τις ρυθμιστικές ιδιαιτερότητες που τη διαφοροποιούν από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές.
Ως ενδεικτικό παράδειγμα, ανέφεραν την επιλογή  του μοντέλου της κεντρικής κατανομής (Central Dispatch), για την ομαλή μετάβαση στη νέα δομή της χονδρεμπορικής αγοράς.
Πάντως, πηγές και από τους δύο φορείς σημειώνουν πως η ΡΑΕ εντόπισε την ανάγκη συντονισμού τους και κοινού σχεδίου υλοποίησης της μετάβασης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι διαφορετικές διάρκειες που ανέφεραν ΕΧΕ και ΑΔΜΗΕ για τη διάρκεια των εσωτερικών ελέγχων των πλατφορμών, αλλά και το γεγονός ότι, όπως προέκυψε κατά την ακρόαση, ο ΑΔΜΗΕ δεν ενημερώνει εγγράφως της ΕΧΕ για την εξέλιξη υλοποίησης της αγοράς εξισορρόπησης.
Στον αντίποδα, οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως οι εποπτευόμενες εταιρείες αντιμετώπισαν αυστηρότητα και ανακριτική διάθεση από στελέχη της ΡΑΕ, αλλά και μερικές γραφικές ερωτήσεις.
Έτσι, στελέχη Διαχειριστή αιφνιδιάστηκαν όταν τους τέθηκε το ερώτημα: «Δύο οργανώσεις είστε, ΑΔΜΗΕ και Χρηματιστήριο, ή μια;».
Μάλιστα, την παράσταση φέρεται να έκλεψε εκτελεστικό μέλος της Αρχής, που ρώτησε «έχετε λεφτά για αύριο, μεθαύριο;», ενώ ήδη είχε περιγραφεί ότι η ΡΑΕ εγκρίνει τις χρεώσεις τους...

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης