Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το "μυστήριο" του Vos Prime - Τι λέει η κυβέρνηση της Κύπρου

Το
Πλώρη προς Αλεξάνδρεια έβαλε σήμερα το υποστηρικτικό σκάφος  VOS PRIME μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε αναφορικά με τις προηγούμενες ενέργειές του στην περιοχή
Όπως αποκάλυψε το Σίγμα, το συγκεκριμένο σκάφος με σημαία Γιβραλτάρ τις 14 Ιουλίου έφυγε από λιμάνι της Αιγύπτου για να φτάσει στη Λεμεσό στις 19 του μήνα.
Οι πληροφορίες που είχαν οι Αρχές ήταν ότι το συγκεκριμένο σκάφος προοριζόταν για τεχνική υποστήριξη στο «Γιαβούζ» που ετοιμάζει παράνομες γεωτρήσεις ανοιχτά της Καρπασίας κάτι που είχε ισχυριστεί και ο   Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. Τελικά ωστόσο μετά και τις έγκαιρες προειδοποιήσεις που έλαβε από την Κ.Δ το Vos Prime δεν είχε εμπλακεί ενεργά προς υποστήριξη του τουρκικού γεωτρύπανο.  
Μιλώντας στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του Σίγμα ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Σαμουήλ διέψευσε τα περί ολιγορίας αντίδρασης της Κυβέρνησης μίλησε για παρανόηση και εξήγησε πως αρχικά υπήρξε προσπάθεια προσέγγισής της εταιρείας από την Τουρκία προς υποστήριξη των παράνομων γεωτρήσεων χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να πραγματοποιηθεί.
«Το Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες της Κυβέρνησης  έχει κινηθεί μεθοδικά έχουν γίνει οι παραστάσεις προς διάφορες κατευθύνσεις εταιρείες σε συνεργασία με ξένες κυβερνήσεις και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην δική μας ΑΟΖ. Ως αποτέλεσμα είχαμε λάβει έγκαιρα, πριν το πλοίο κατευθυνθεί προς Λεμεσό, είχαμε  διαβεβαιώσεις που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν θα είχε καμία εμπλοκή στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας.
Επεσήμανε μάλιστα ότι  δεν δόθηκε εντολή να γίνει ο οποιοσδήποτε έλεγχος στο προσωπικό του συγκεκριμένου πλοίου το οποίο υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2018 το συγκεκριμένο πλοίο βοήθησε το γεωτρύπανο Saipem 12 000 της ENI για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ερωτηθείς για τα  εντάλματα σύλληψης των πληρωμάτων εταιρειών που συνεργάζονται με Υavuz και Πορθητή, ο κ. Σαμουήλ πως η όλη διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. «Τα εντάλματα αυτά πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας ενώπιων Δικαστηρίων με την απαραίτητη στοιχειοθέτηση για να μπορούν ακολούθως αυτά τα εντάλματα να σταθούν σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.»
Παράλληλα  πληροφορίες από τον Ε/κ τύπο αναφέρουν πως τις τελευταίες μέρες ο  «Πορθητής» που εκτελεί παράνομη γεώτρηση δυτικά της Πάφου, έμεινε χωρίς απαραίτητη εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη  εξαιτίας της αποχώρησης των τελευταίων δύο διεθνών εταιρειών που είχαν παραμείνει εν μέρει σε υποστήριξη των παράνομων δραστηριοτήτων του.

Κοντά στο Yavuz, έμεινε το υποστηρικτικό τουρκικό σκάφος Korkut, ενώ το τουρκικό γεωτρύπανο φαίνεται να έχει διακόψει εδώ και 48ωρο τις όποιες δραστηριότητές του.



Πηγή: sigmalive.com
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης