Επικαιρότητα

Α. Γεωργιάδης: Επιτάχυνση των επενδύσεων - Εντός του Αυγούστου το σχέδιο νόμου για το outsourcing

Α. Γεωργιάδης: Επιτάχυνση των επενδύσεων  - Εντός του Αυγούστου το σχέδιο νόμου για το outsourcing
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα επιταχύνει κάθε μορφή αδειοδότησης
Μέσα στον Αύγουστο κατατίθεται στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων το σχέδιο νόμου για το outsourcing, με στόχο να «τρέξουν» το ταχύτερο δυνατό οι επενδύσεις, όπως ανακοίνωσε μιλώντας στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μίλησε για τις δράσεις που θα γίνουν με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και την επιτάχυνση των επενδύσεων και, όπως ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία, σε δύο χρόνια, από σήμερα, κάθε επενδυτής που θα επισκέπτεται τη χώρα, θα γνωρίζει ποιο είναι το επιχειρηματικό περιβάλλον που θέλει να δράσει.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα επιταχύνει κάθε μορφή αδειοδότησης και πρόσθεσε: «για όποια φάση ελέγχου φακέλου που λιμνάζει μέσα στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπως για την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο ή για την αξιολόγηση σχεδίων για την υπαγωγή τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία, θα χρησιμοποιήσουμε-και θα νομοθετήσουμε γι΄αυτό- outsourcing, τις υπηρεσίες της ιδιωτικής αγοράς, για να τρέχουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα και τίποτα να μην μένει κολλημένο στη γραφειοκρατία». Για το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Αυγούστου, είπε ακόμη ότι «πάμε γρήγορα στη χρήση ιδιωτικών υπηρεσιών, για να κάνουμε σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και να μην λιμνάζουν οι επενδύσεις και να τρέξουμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα».
O υπουργός ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι μέσα στους επόμενους μήνες δημιουργείται Κεντρικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Αδειοδοτήσεων.

Η Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη,  στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Kυβερνήσεως.

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Είναι πάντα σημαντική στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου να αναλαμβάνει ένα σημαντικό δημόσιο αξίωμα, το οποίο φέρνει πολύ μεγάλες ευθύνες. Έχω σκοπό, όπως έκανα και τις δύο προηγούμενες φορές που η μοίρα μου έδωσε την ευκαιρία να αναλάβω τόσο μεγάλη ευθύνη σε ένα αξίωμα που επηρεάζει τις ζωές των συμπολιτών μου, να το διαχειριστώ με όσο μεγαλύτερη εργατικότητα, όσο μεγαλύτερη συνέπεια και όσο μεγαλύτερη ταχύτητα μπορώ.

Δίνω ένα μικρό παράδειγμα της σημερινή επικαιρότητας. Πριν από δύο μέρες, κάποιος από τους εργαζόμενους της εταιρίας “Creta Farms” με ενημέρωσε ότι αυτήν την εβδομάδα η εταιρία θα έκλεινε και θα έμεναν χωρίς δουλειά περίπου 800 άνθρωποι. Το Σάββατο αποφάσισα να αναλάβω πρωτοβουλία. Έφερα στο Υπουργείο διαδοχικά τους μετόχους, οι οποίοι όπως γνωρίζετε είναι στο μέσο μιας μεγάλης οικογενειακής διαμάχης και τους εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Χρησιμοποίησα όση πειθώ έχω. Αυτό που δεν μπορούσε να γίνει επί σειρά μηνών, έγινε πραγματικότητα. Σήμερα υπέγραψαν και οι δύο μέτοχοι το μνημόνιο συνεργασίας με τις τράπεζες, που εξασφαλίζει την ομαλή χρηματοδότηση της εταιρίας, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για να συνεχίσει η εταιρία.

Όταν ξεκίνησε αυτή η ιστορία, μου έκανε εντύπωση ότι όλοι οι Συριζαίοι με πρώτο και καλύτερο τον άτυπο εκπρόσωπό σας, τον κύριο Βαξεβάνη, άρχισαν να με υβρίζουν στο διαδίκτυο, γιατί ασχολήθηκα με τη σωτηρία μιας εταιρίας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, πιστεύετε ότι είναι καλό ο κύριος Φλαμπουράρης να παίρνει πρωτοβουλία για να διασώσει τον Μαρινόπουλο με τη συμφωνία Σκλαβενίτη – Μαρινόπουλου, αλλά είναι κακό ο Γεωργιάδης να διασώζει θέσεις εργασίας στην “Creta Farms”;

Θέλω να πω στους νέους συναδέλφους, ότι στην πολιτική υπάρχουν και ωραίες στιγμές, όπως  το μήνυμα που μου έστειλε ο Πρόεδρος των Εργαζομένων της “Creta Farms”, o οποίος μου γράφει: “Υπουργέ, καλησπέρα.  Για το γεγονός και μόνο ότι μπήκες μπροστά και σήκωσες πάνω σου ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα, εγώ σαν εργαζόμενος του οργανισμού,  σε ευχαριστώ”.  Για αυτό είμαστε στην πολιτική, κυρίες και κύριοι, για να λύνουμε τα προβλήματα των ανθρώπων.

Άκουσα με προσοχή, χθες, τον κύριο Τσακαλώτο και την ελαφρά ειρωνεία του για το αν ο Γεωργιάδης  μπορεί να βελτιώσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα και δη τις πράσινες επενδύσεις. Εγώ ξέρετε σας αντιμετώπισα 4 χρόνια καλόπιστα και προσδοκώ με τον ίδιο τρόπο να με αντιμετωπίσετε και εσείς. Σας αντιμετώπισα καλόπιστα παρότι δηλώνετε Μαρξιστής και χρειάστηκε να είστε Υπουργός Οικονομικών σε μια καπιταλιστική οικονομία, πράγμα δύσκολο.  Εγώ δηλώνω φιλελεύθερος, αλλά παίζω σε πιο εύκολο γήπεδο.

Επειδή η πολιτική είναι μετρήσιμο μέγεθος καταθέτω στα πρακτικά το “Doing Business” της World Bank. Είναι η μεγαλύτερη έκθεση παγκοσμίως για τον δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε μια χώρα. Πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός τι ακριβώς παραλαμβάνει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο υποφαινόμενος Υπουργός και στον τομέα των επενδύσεων. Η Ελλάδα σήμερα που μιλάμε βρίσκεται στην 72η  θέση. Μας προσπερνάνε η Μολδαβία, το Μεξικό, η Ρουάντα, η Κένυα, το Μπαχρέιν, η Αλβανία και διάφορες άλλες χώρες. Αφήσατε, κύριε Παππά, μια χώρα περίπου 20 θέσεις κάτω από τη Ρουάντα. Δεν το λες και πολύ καλό σκορ για την Ελλάδα, ελπίζω να μας αξιώσει ο Θεός να πάμε πολύ καλύτερα.

Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να μπορούμε να συνεννοηθούμε σε αυτή τη χώρα. Ρώτησε ο κύριος Τσίπρας στην ομιλία του και με μια δόση ειρωνείας, “τι κάνατε κύριε Μητσοτάκη με το που γίνατε Πρωθυπουργός; Μεταφέρατε τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης; Ο Γεωργιάδης θα κάνει τη δουλειά;”.  Καταθέτω στα πρακτικά το οργανόγραμμα της κυβερνήσεως της Φινλανδίας.  Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας ανήκει στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Φιλανδίας και όχι στο Υπουργείο Παιδείας. Άρα δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο παρά το αυτονόητο. Στο τέλος, η έρευνα για την τεχνολογία πρέπει να καταλήγει κάπου, δηλαδή στην αγορά και στην επιχειρηματικότητα. Δεν γίνεται για να λέμε μεταξύ μας πόσο σπουδαίοι είμαστε.  Γίνεται για να διευρύνουμε τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, να φτιάξουμε θέσεις εργασίας και να παράξουμε εθνικό πλούτο. Αυτή είναι η κατεύθυνση. Και αυτή την κατεύθυνση δίνει με αυτή την κίνηση ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην έρευνα και στην τεχνολογία στην Ελλάδα.

Και έρχομαι τώρα στο προκείμενο.  Είπαμε τι παραλαμβάνουμε, αλλά πρέπει να πούμε και τι σκοπεύουμε να κάνουμε. Πολλές από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του κυρίου Δραγασάκη ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, άλλωστε αρκετές τις υπερψήφισε τότε η Νέα Δημοκρατία. Ελπίζω να έχουμε και εμείς ως Κυβέρνηση ανάλογη συμπεριφορά από εσάς. Εγώ, σε αντίθεση με εσάς και όπως κάνατε για το νόμο περί των ανασφαλίστων της δικής μου θητείας στο Υπουργείο Υγείας, δεν θέλω να καπηλευτώ τη δουλειά κανενός προηγουμένου. Θεωρώ ότι είναι πολύ ωραίο να το βλέπουμε ως μια σκυταλοδρομία που ο ένας παραλαμβάνει από τον προηγούμενο και όχι σαν έναν αγώνα που ο ένας προσπαθεί να κοροϊδέψει περισσότερο το λαό ως προς το τι έχει κάνει, αποκρύπτοντας τι έκανε ο προηγούμενος.

Έχουμε δύο πολύ μεγάλους στόχους, πέραν του κατατεθέντος νομοσχεδίου μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το οποίο θα επιταχύνει κάθε μορφή αδειοδότησης σε όποια φάση ελέγχου των φακέλων που λιμνάζουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, όπως  την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο ή αξιολογήσεως των προτάσεων που επίσης λιμνάζουν στις υπηρεσίες για το ποια project και ποια επενδυτικά σχέδια μπορούν να ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο ή σε άλλα επενδυτικά εργαλεία. Θα χρησιμοποιήσουμε και θα νομοθετήσουμε για το outsourcing, δηλαδή τις υπηρεσίες ιδιωτικής αγοράς όσο περισσότερο μπορούμε, για να τρέχουμε με μεγάλη ταχύτητα και να μη μένει τίποτα κολλημένο στην ελληνική γραφειοκρατία. Άρα λοιπόν, με το νομοσχέδιο θα πάμε πάρα πολύ γρήγορα στη χρήση των ιδιωτικών υπηρεσιών για να κάνουμε σύμπραξη δημοσίου – ιδιωτικού τομέα, να μη λιμνάζουν οι φάκελοι, να μη λιμνάζουν οι επενδύσεις, να τρέξουμε όσο μπορούμε γρηγορότερα. Αυτό θα γίνει εντός του Αυγούστου.

Θέτουμε όμως και δύο μεγάλους πιο μακροπρόθεσμους στόχους. Ο πρώτος είναι η δημιουργία, σε μερικούς μήνες, ενός κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδοτήσεων. Θέλουμε όποιος Έλληνας επιθυμεί να πάρει άδεια για οτιδήποτε θέλει να κάνει σε αυτή τη χώρα,  να πατάει ένα κουμπί, να μπαίνει σε μία βάση δεδομένων. Αυτή η βάση δεδομένων να ενώνεται με όλες τις βάσεις δεδομένων του ελληνικού κράτους, από το Υπουργείο Υποδομών, από τα Επιμελητήρια, από τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας, από τα πάντα, και να ξέρει με ένα κουμπί πως θα παίρνει γρήγορα την άδεια που θέλει. Αυτό θα γίνει πολύ γρήγορα. Ξέρουμε πώς να το κάνουμε. Αυτό όμως θα έχει την οριστική του κατάληξη όπως πρέπει, για αυτό θα χρειαστούμε περίπου 2 χρόνια από σήμερα. Θα σχεδιαστεί από τώρα , σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 5 πόλεις της Ελλάδας αν είναι δυνατόν και μέσα στο 2019.

Το πλήρες σύστημα θα είναι έτοιμο σε περίπου 2 χρόνια. Ποιο είναι αυτό;  Ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης. Με το πάτημα ενός κουμπιού, όταν θα θέλει κάποιος να σκεφτεί αν θα αγοράσει ένα οικόπεδο για να κάνει μία επένδυση στο παραμικρό κομμάτι αυτής της χώρας, θα πατάει το κουμπί και θα βλέπει όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης, σχέδια πόλεων, ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές, γεωτεμάχια κτηματολογίου, δάση και δασικές εκτάσεις, περιοχές του δικτύου Natura, ζώνες αιγιαλού, παραλίες, υδατορέματα, υγροτόπους, όχθες, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, παραδοσιακούς οικισμούς και προστατευόμενους χώρους. Με ένα κουμπί θα ξέρει τι όρους παραλαμβάνει  για αυτό που θέλει να αγοράσει και να επενδύσει. Θα ξέρει πως θα παίρνει την άδεια. Θα ξέρει αμέσως τα προβλήματα που θα βρει μπροστά του και θα σταθμίσει ο ίδιος το επιχειρηματικό ρίσκο για το αν θέλει να προχωρήσει ή όχι.
    
Κάθε επενδυτής το πολύ σε δύο χρόνια από σήμερα, όταν θα φτάνει σε αυτή τη χώρα, θα ξέρει ακριβώς ποιο είναι το επιχειρηματικό περιβάλλον που δρα. Δεν θα έχει εκπλήξεις. Δεν θα τον ταλαιπωρεί η γραφειοκρατία. Αυτή είναι η κατεύθυνση που έχει δώσει το Υπουργείο μας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε.
    
Και  έρχομαι στο περίφημο Ελληνικό. Χαίρομαι που βλέπω μεταξύ μας την κυρία Πέρκα και θέλω δημόσια να αναγνωρίσω ότι καταβάλατε πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια για να γίνει το Ελληνικό.  Δεν έχω κανένα λόγο να το αποκρύψω. Πιστεύω ότι δεν είχατε όλο το κόμμα και όλη την κυβέρνηση μαζί σας. Γιατί βλέπω τώρα πως επειδή τρέχουμε και πιέζουμε φυσικά λόγω του Πρωθυπουργού, αυτομάτως οι υπηρεσίες που καθυστερούσαν, γνωμοδοτούσαν αρνητικά και δεν έβγαζαν απόφαση, τώρα ξαφνικά βγάζουν απόφαση, υπογράφουν και προχωράνε όλα πάρα πολύ γρήγορα. Αυτό είναι το πνεύμα που έφερε η νέα κυβέρνηση. Για αυτό σας ενημερώνω ότι το Ελληνικό θα ξεκινήσει και θα ξεκινήσει φέτος. Εντός του 2019, παρόλο που γνωρίζετε ότι είναι ένα σύνθετο έργο, γιατί προϋποθέτει την έκδοση τριών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων. Πιστεύουμε ότι θα έχουν εκδοθεί μέσα στο μήνα Αύγουστο. Όσον αφορά τη διενέργεια του διαγωνισμού για το καζίνο, προφανώς θα παραταθεί γιατί μέχρι τις 31 Ιουλίου είναι αδύνατον να επιτευχθεί.

Διάβασα πάρα πολλά άρθρα, ότι θα φέρουμε λέει νέο νόμο για το Ελληνικό για να αλλάξουμε τους όρους υπέρ της ΛΑΜΔΑ. Ε, δεν θα το κάνουμε, κύριε Παππά.  Η συμφωνία που ψηφίσατε θα τηρηθεί ακριβώς όπως την ψηφίσατε, με τη διαφορά ότι εμείς θα την τηρήσουμε ενώ εσείς δεν μπορέσατε να την τηρήσατε.  Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά.

Ως προς τον κ. Βελόπουλο, άκουσα δυο επιχειρήματα και θα ήθελα να τα σχολιάσω.  Αν πιστεύετε στα αλήθεια ότι δεν χτίζονται ουρανοξύστες δίπλα στη θάλασσα και δεν χτίζονται σε σεισμογενείς περιοχές, τότε κατοικείτε σε άλλον πλανήτη και όχι σε αυτόν που λέγεται Γη.  Άρα να κάνετε κριτική εκεί που πρέπει.

Όσον αφορά τι παραλαμβάνουμε ως προς το ΕΣΠΑ, ο μέσος όρος απορρόφησης-χωρίς το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης- είναι στο 24,5%. Προσέξτε όμως, το 42% των έργων που έχουν μπει μέσα δεν έχουν καν ξεκινήσει καθώς δεν έχουν συμβασιοποιηθεί. Οι μεγάλοι δείκτες απορροφητικότητας που παρουσιάζατε είναι τελείως ψευδείς και προέρχονται από το γεγονός ότι η Ελλάδα για λόγους δημοσιονομικούς είχε πάρει έξτρα προκαταβολή για να μπορεί να φαίνεται στους δείκτες καλύτερα.  Στην πραγματικότητα είμαστε στην 19η θέση από τις 28 σε απορροφητικότητα. Σημειώστε ότι θέλουμε τρία χρόνια για να τελειώσει το ΕΣΠΑ, δηλαδή θα έπρεπε να ήμασταν τουλάχιστον στο 60%.
Κλείνοντας, όλο αυτό το πολιτισμένο κλίμα και η ιδέα μιας νέας μεταπολίτευσης που τραβά μια κόκκινη γραμμή στην κρίση και μας πηγαίνει όλους μπροστά, δεν θέλω να περάσει από το μυαλό κανενός σας πως σημαίνει ότι ξεχνάμε τι έγινε σε αυτή τη χώρα. Όλες οι δεσμεύσεις μας για να ερευνηθούν οι σκευωρίες του παρελθόντος και όλες οι προσπάθειες που στήσατε, όχι όλοι σας αλλά προφανώς ορισμένοι από εσάς, για να πλήξετε με λάσπη και με ψέματα τους πολιτικούς σας αντιπάλους, σας διαβεβαιώ θα διερευνηθούν μέχρι τελευταίας κεραίας. Και εύχομαι κανένας από εσάς να μην είναι μπλεγμένος.  Αυτό δεν θα γίνει για λόγους ρεβανσισμού.  Θα γίνει για λόγους Δημοκρατίας. Γιατί είμαστε υποχρεωμένοι στις μέλλουσες γενιές να ξεκαθαρίσουμε ότι όποιος πολιτικός σκεφτεί στο μέλλον να εργαλειοποιήσει τη δικαιοσύνη, να εφεύρει ψευδομάρτυρες και να στήσει ψευδείς κατηγορίες για να πλήξει τους πολιτικούς του αντιπάλους, θα έχει το τέλος που του αξίζει. Όλα  θα γίνουν με τον θεσμικό τρόπο που πρέπει και όπως προβλέπει το σύνταγμα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης