Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Σήμερα 22/7 παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση - Με ενδιαφέρον αναμένεται η «μάχη» Μητσοτάκη - Τσίπρα

Σήμερα 22/7 παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση - Με ενδιαφέρον αναμένεται η «μάχη» Μητσοτάκη - Τσίπρα
Ψήφο εμπιστοσύνης λαμβάνει η κυβέρνηση - Με ενδιαφέρον αναμένεται η κοινοβουλευτική «μάχη» Μητσοτάκη - Τσίπρα
Κορυφώνεται σήμερα (22/7) η τριήμερη διαδικασία της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων με την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής των Ελλήνων που αναμένεται να λάβει τα μεσάνυχτα η κυβέρνηση της ΝΔ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κινήθηκε ενωτικά  προτάσσοντας το τρίπτυχο «ταχύτητα, πρόγραμμα και σκληρή δουλειά», προκειμένου να υλοποιηθεί το ολοκληρωμένο σχέδιο που ενέκριναν οι πολίτες με την ψήφο τους στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Φιλοδοξία του όπως τόνισε να λειτουργήσει ως καταλύτης προκειμένου να απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας.
Με την επιδίωξη συνάμα, να αναβαθμιστεί η πολιτική στα μάτια των «εκατομμυρίων συμπολιτών μας, που απείχαν από τις κάλπες στα χρόνια της κρίσης».
Δείγματα γραφής της στρατηγικής που θα ακολουθήσει ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έδωσε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρώτη του ομιλία στη Βουλή με διαφορετικό ρόλο από αυτόν του πρωθυπουργού ο οποίος τόνισε πάντως ότι δεν θα ζητήσει εκλογές τους επόμενους μήνες.
Στον πυρήνα της αντιπολιτευτικής τακτικής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καθώς φαίνεται, θα βρίσκεται η υπεράσπιση της θητείας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και η υιοθέτηση μιας γραμμής συναίνεσης σε ζητήματα τα οποία οι ίδιοι θα κρίνουν.
Αναμένεται βέβαια το επόμενο διάστημα  να ενταθεί το πρέσινγκ από τον Αλέξη Τσίπρα τόσο σε ότι αφορά τα πρόσωπα τα οποία απαρτίζουν τον κρατικό μηχανισμό όσο και τις προεκλογικές δεσμεύσεις στις οποίες δεν θα είναι συνεπής η ΝΔ όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου.
Ενώ, σημειώνουν χαρακτηριστικά στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα βρει μπροστά της τη συμφωνία των Πρεσπών.
Το βράδυ, ωστόσο, αναμένεται με ενδιαφέρον η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζουν πως όλα θα εξαρτηθούν από τις τοποθετήσεις των υπουργών της ΝΔ και πόσο σαφείς θα είναι αυτές σε συγκεκριμένα ζητήματα όπως λόγου χάριν στο ασφαλιστικό. Κι αν αυτό δεν συμβεί, οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν τη Δευτέρα το βράδυ από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στοίχημα της κυβέρνησης η υλοποίηση των δεσμεύσεων

Σε κάθε περίπτωση, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το κλίμα που επικράτησε στο ξεκίνημα της τριήμερης συζήτησης ήταν πολιτισμένο και δίχως προσωπικές επιθέσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να περάσει κι ένα κεντρώο προφίλ καθώς ήταν ξεκάθαρα προσανατολισμένος προς τον μεσαίο χώρο.
Επιπροσθέτως εμφανίστηκε σαφής σε ότι αφορά τις επιδιώξεις του, δεν έδωσε γενικές κατευθύνσεις αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία δεσμεύτηκε να λάβει άμεσα ή μέσα στον επόμενο χρόνο. Κατά συνέπεια, καθώς θα περνάει ο καιρός θα μπορούμε να κρίνουμε την πολιτική της κυβέρνησης με βάση τις ίδιες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Βέβαια η σαφήνεια του λόγου του προκάλεσε κάποια ερωτηματικά.
Το πρώτο, το οποίο το επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν το δημοσιονομικό.
Και το ερώτημα που τίθεται από την αντιπολίτευση είναι αν υπάρχουν τα χρήματα για αυτά τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ένα ακόμα ζήτημα που τίθεται είναι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε πολύ ψηλά τον πήχη.
Κάθε ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν, ωστόσο ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε και μένει να δούμε αν θα τα εφαρμόσει.
Σε αυτό το πλαίσιο, στοίχημα για την κυβέρνηση αποτελεί η υλοποίηση των δεσμεύσεων τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Για την ώρα, ακούσαμε τις δηλώσεις και περιμένουμε τις πράξεις.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης