Επικαιρότητα

Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αθήνα - Στα 12 χλμ το εστιακό βάθος

Ισχυρός σεισμός 5,1  Ρίχτερ στην Αθήνα - Στα 12 χλμ το εστιακό βάθος
Το επίκεντρο εντοπίζεται 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, πολύ κοντά στη Μαγούλα
Ισχυρός σεισμός έντασης 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατεγράφη λίγο πριν τις 14:15 στην περιοχή της Αττικής, δόνηση που σκόρπισε φόβο στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου κυρίως λόγο της έντασης και της διάρκειας της.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ενώ συνεχείς είναι οι αναφορές για προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στις τηλεπικοινωνίες.
Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πτώση ακατοίκητου κτηρίου στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ερμού αλλά και για πτώση σοφάδων.
«Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 14:13 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Richter, που προέρχεται από απόσταση 23 χλμ. ΒΔ της Αθήνας.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 23 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας» αναφέρει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Σύμφωνα με το Σεισμολογικό Κέντρο του ΑΠΘ, ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ ήταν επιφανειακός στα 13 χιλιόμετρα με το επίκεντρο να εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα βόρεια της Ελευσίνας στην περιοχή της Πάρνηθας.
Η δόνηση διήρκησε περίπου 15 δευτερόλεπτα.
Καταγράφονται συνεχείς μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να εντοπίζεται στα 3,8 Ρίχτερ.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας υποστήριξε ότι η δόνηση έγινε αισθητή στη μισή Ελλάδα.
«Δεν τον περιμέναμε το σεισμό γιατί θεωρούσαμε ότι η Πάρνηθα έχει εκτονωθεί» υπογράμμισε ο κ.Λέκκας.
Σεισμός: Τρόμος στην Αθήνα από τα 5,1 Ρίχτερ – Η πρωτεύουσα «χόρευε» επί 15 δευτερόλεπτα | in.gr

Πληροφορίες αναφέρουν διακοπές ρεύματος στο κέντρο της Αθήνας, ειδικά στο Μεταξουργείο, ενώ μετ' εμποδίων πραγματοποιούνται οι τηλεπικοινωνίες.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν μέχρι τώρα πληροφορίες για ζημιές σε κτίρια, παρά μόνο μικρές υλικές, ενώ αρκετές είναι οι κλήσεις προς την Πυροσβεστική για απεγκλωβισμούς.




Εντολή εκκένωσης όλων των δημόσιων κτηρίων

Εντολή εκκένωσης δόθηκε για όλα τα δημόσια κτήρια της Αττικής, λόγω του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε το μεσημέρι.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την περιοχή της Αττικής, αλλά και την Στερεά και την Πελοπόννησο.

Σε ανοικτή επικοινωνία με τους αρμοδίους ο Μητσοτάκης

Σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους αρμόδιους υπουργούς βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη στήριξη όπου υπάρχει ανάγκη.
Όπως έγινε γνωστό, ο Μητσοτάκης επικοινώνησε με τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Γενικό Γραμματέα Νίκο Χαρδαλιά.

Ρωγμές σε σπίτια στη Μάνδρα

Ρωγμές σε σπίτια κυρίως σε περιοχές της Μάνδρας έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής από τον σεισμό στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.
Αμέσως μετά τον σεισμό από το Κέντρο του ΠΣ σήμανε συναγερμός και μεταξύ άλλων ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα μαζί με ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούν στον χώρο της Δυτικής Αττικής για αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή. Ταυτόχρονα δυνάμεις του ΠΣ και της ΕΛΑΣ έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες.
Λόγω του σεισμού ακυρώθηκε η συνάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης έφυγε εσπευσμένα για το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ απ΄όπου παρακολουθεί την εξέλιξη των γεγονότων.

Παπαζάχος: Στην Πάρνηθα, πάνω από τη Μαγούλα, το επίκεντρο του σεισμού

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος ανέφερε ότι το μέγεθος του σεισμού είναι 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα. Όπως εξήγησε ο καθηγητής σεισμολογίας ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή. Ο κ. Παπαζάχος σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999 και συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

Παπαδόπουλος: Αισθητός και στην Πελοπόννησο ο σεισμός - Προσοχή για ενδεχόμενους μετασεισμούς

Ο Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ συνέστησε ψυχραιμία και προσοχή και ανέφερε ότι ακόμα δεν μπορούν να εκτιμήσουν εάν ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το γεγονός ότι σημειώνονται μετασεισμοί είναι ενθαρρυντικό.
Τσελέντης: Εκτιμώ ότι ήταν ο κύριος σεισμός - Θα έχουμε πολλούς μετασεισμούς ιδιαίτερα αισθητούςΟ καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης ανέφερε ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός και ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα. Θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα. Ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999. Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό σημείωσε ο κ. Τσελέντης και προσδιόρισε το επίκεντρο 25 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Αθήνας. Το εστιακό του βάθος ήταν 13 χιλιόμετρα γι’ αυτό έγινε ιδιαίτερε αισθητός σημείωσε ο κ. Τσελέντης και επέμεινε στην εκτίμηση ότι κατά την άποψή του ήταν το κύριο γεγονός.

Λέκκας: Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διευκρίνισε ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού.
Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

Η στιγμή του σεισμού από κάμερα μέσα σε διαμέρισμα

Συγκλονιστικά είναι τα βίντεο που αναρτώνται τα τελευταία λεπτά στα social media και αποτυπώνουν τη στιγμή που ο Εγκέλαδος χτύπησε την Αθήνα. Στο βίντεο που ακολουθεί, βλέπετε τι συμβαίνει σε ένα διαμέρισμα την ώρα του σεισμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης