Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Αίτηση για μονάδα 566 MW κατέθεσε στη ΡΑΕ η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Αίτηση για μονάδα 566 MW κατέθεσε στη ΡΑΕ η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Με την υποβολή της αίτησης αυτής, η εταιρεία παίρνει θέση στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί στην αγορά, μετά την εφαρμογή του target model

Ένας ακόμη «παίκτης» εισέρχεται δυναμικά στον ανταγωνισμό της δημιουργίας νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο και προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα της αγοράς μετά την εφαρμογή του target model.
Ο λόγος για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, που έχει καταθέσει αίτηση στη ΡΑΕ για την κατασκευή μιας μονάδας συνδυασμένου κύκλου με καύση φυσικού αερίου, ισχύος 566 MW στη Θίσβη Βοιωτίας.
Η αίτηση υποβλήθηκε πριν λίγες μέρες και η επίσημη ανακοίνωση από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα γίνει την Τρίτη 23/7.
Με την υποβολή της αίτησης αυτής, η εταιρεία παίρνει θέση στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί στην αγορά, μετά την εφαρμογή του target model, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει ικανές ποσότητες ενέργειας, τόσο για την κάλυψη των ίδιων αναγκών, όσο και για την κάλυψη των αναγκών της υπόλοιπης ενεργοβόρου βιομηχανίας, όταν πλέον θα έχουν λήξει τα συμβόλαια που διαθέτει αυτή τη στιγμή με τη ΔΕΗ.
Στόχος είναι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να μην μπορούν να εξασφαλίσουν μακροχρόνια συμβόλαια αγοράς ενέργειας στο πλαίσιο της νέας αγοράς, είτε από τη ΔΕΗ, είτε από άλλους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, κάτι το οποίο συνέβη στην Ισπανία πριν από περίπου δέκα χρόνια όταν άνοιξε η αγορά και η βιομηχανία βρέθηκε σε αδυναμία να συνάψει μακροχρόνια συμβόλαια.
Οι Ισπανοί βιομήχανοι προχώρησαν στη σύσταση μιας εταιρείας holding που ανέλαβε τις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ελληνική βιομηχανία προκειμένου να μην έρθει αντιμέτωπη με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προετοιμάζεται μέσω της σχεδιαζόμενης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής στη χώρα μετά την Αλουμίνιον της Ελλάδας και υπολογίζεται ότι για την κάλυψη των αναγκών της, χρειάζεται περίπου τα 300 από τα 566 MW της μονάδας.
Το ύψος της επένδυσης φτάνει στα 300 εκατ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης