Εκδήλωση ΣΕΒ για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στη Ζάμπια

tags :
Εκδήλωση ΣΕΒ για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στη Ζάμπια
Η Πρόξενος της Ζάμπιας στην Ελλάδα, κα. Rose Chizi, παρουσίασε το οικονομικό περιβάλλον της χώρας και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που αναδύονται για τις Ελληνικές επιχειρήσεις
H ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων της Ελλάδας με τη Ζάμπια και η αναζήτηση ευκαιριών συνεργασίας ήταν το αντικείμενο της ενημερωτικής εκδήλωσης στο πλαίσιο των Δράσεων Εξωστρέφειας «ExportReady» του ΣΕΒ, που πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία του Συνδέσμου, την Τρίτη, 16 Ιουλίου. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης, το Προξενείο της Ζάμπια στην Ελλάδα, με την υποστήριξη της Eurobank και του Ελληνο-Ζαμπιανού Επιμελητήριου και πραγματοποιήθηκε ενόψει της επιχειρηματικής αποστολής που διοργανώνουν οι ανωτέρω φορείς στη Ζάμπια, το Δεκέμβριο του 2019. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο κ. Άλκης Ηλιάδης, Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου, και ο κ. Διονύσης Πρωτοπαπάς, Σύμβουλος Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Α' της Β5 Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών.
Η Πρόξενος της Ζάμπιας στην Ελλάδα, κα. Rose Chizi, παρουσίασε το οικονομικό περιβάλλον της χώρας και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που αναδύονται για τις Ελληνικές επιχειρήσεις.
Όπως τόνισε η οικονομία της Ζάμπια, σύμφωνα και με την UNCTAD, συνέχισε να αναπτύσσεται με ρυθμό 3,7% το 2018, ενώ και ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων της τελευταίας διετίας, έχει βελτιωθεί δραστικά η ανταγωνιστικότητα της χώρας, οι δε άμεσες ξένες επενδύσεις, συνεχίζουν να αυξάνονται, αγγίζοντας τα 314εκ.USD το πρώτο τρίμηνο του 2019. Τέλος επισήμανε ότι η χώρα διαθέτει ορυκτό πλούτο, με την παραγωγή χαλκού να αντιπροσωπεύει το 70% της Αφρικανικής ηπείρου, και τον χαλκό να αποτελεί το 60% των εξαγωγών της.
Η κα Βίκυ Μακρυγιάννη, Associate Advisor του Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Δικτύων και Περιφερειακής Πολιτικής του ΣΕΒ, σημείωσε ότι η Υποσαχάρια Αφρική αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη ανερχόμενη αγορά στην παγκόσμια οικονομία, ενώ αναφερόμενη στη Ζάμπια, τόνισε τη σημαντική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, κατά 241% μεταξύ 2017-2018, και τις δυνατότητες για περαιτέρω εξαγωγική δράση στους κλάδους των δομικών και κατασκευαστικών υλικών, των πρώτων υλών για τη βιομηχανία, του μεταφορικού εξοπλισμού, και των πετρελαιοειδών. Η ανάπτυξη της Ζάμπια και η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων σε έργα υποδομών, αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2019 και το 2020, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τρεις ελληνικές εταιρείες, η Olympia Electronics S.A., η InfoSense Ltd και η Pharmex S.A, μοιράστηκαν με το ακροατήριο την εμπειρία τους, από την επιτυχή τους παρουσία στην αγορά της Ζάμπιας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης