Ενέργεια

«Πυρ ομαδόν» κατά της ΡΑΕ για το εργαλείο σύγκρισης τιμών – Θέτουν θέμα αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητάς του

«Πυρ ομαδόν» κατά της ΡΑΕ για το εργαλείο σύγκρισης τιμών –  Θέτουν θέμα αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητάς του

Οι εταιρίες προμήθειας ρεύματος καταγγέλλουν πως ενώ υποβάλλουν συνεχώς στοιχεία στην Αρχή, αυτά τα δεδομένα δεν αξιοποιούνται 

Ημερίδα για την ανάπτυξη του εργαλείου σύγκρισης τιμών διοργανώνει σήμερα (18/7) η ΡΑΕ, τη στιγμή ωστόσο που εταιρείες προμήθειας δηλώνουν πολλαπλώς δυσαρεστημένες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Αρχή έχει χειριστεί το θέμα.
Ενδεικτικό είναι πως, στις ημερίδες που έχουν οργανωθεί ως τώρα, οι εταιρείες υποστηρίζουν πως έχει γίνει φανερό ότι πολλά σημεία που αφορούν την αγορά προμήθειας δεν έχουν γίνει κατανοητά από την Αρχή, με συνέπεια να τίθεται εξαρχής εν αμφιβόλω η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα του εργαλείου, ως προς τον σκοπό που υποτίθεται πως θα κληθεί να εξυπηρετήσει.
Την ίδια στιγμή, προμηθευτές έχουν εντοπίσει έλλειψη τεχνογνωσίας στις εταιρείες που έχουν αναλάβει τα διάφορα στάδια του έργου.
Μάλιστα, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, μια γρήγορη αναζήτηση στη Διαύγεια και τα προφίλ των εταιρειών δείχνει την αναντιστοιχία.
Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι μία από τις συγκεκριμένες εταιρείες βρίσκεται σε ανακριτική διαδικασία για παραβιάσεις υπολογιστών στη ΡΑΕ.
Δυσαρέσκεια όμως προκαλεί στους προμηθευτές και η συμπεριφορά που αντιμετωπίζουν από στελέχη της Αρχής.
«Συχνά μας υπαγορεύουν τι θέλουν να γράψουμε στις διαβουλεύσεις, άλλοτε πιέζουν να άρουμε την εμπιστευτικότητα των θέσεων μας, ενώ για τα στοιχεία που στέλνουμε δεν λαμβάνουμε ούτε στοιχειώδεις διευκρινίσεις», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Αίσθηση προξένησε στην αγορά και η απαγόρευση να συμμετάσχει πάνω από ένας εκπρόσωπος ανά προμηθευτή στην ημερίδα, με το πρόσχημα ότι υπάρχουν 40 προμηθευτές.
Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι ενεργές εταιρείες ενεργοί δεν ξεπερνούν τις 20...

Άσκοπη συλλογή στοιχείων

Παράλληλα, ένα κοινό παράπονο των προμηθευτών είναι ότι υποβάλλουν συνεχώς στοιχεία στην Αρχή, χωρίς να υπάρχει ούτε μια έκθεση που να αξιοποιεί αυτά τα δεδομένα και να καταγράφει τις δυσλειτουργίες και τα αδιέξοδα.
Έτσι, η υποβολή στοιχείων μοιάζει να γίνεται άσκοπα, αντί να συμβάλει στην καλύτερη εποπτεία και τις στοχευμένες παρεμβάσεις στην αγορά για την αντιμετώπιση προβλημάτων.
Οι προμηθευτές όμως εισπράττουν «σιγή ασυρμάτου» από τη ΡΑΕ και για τις ρήτρες στα τιμολόγια, χωρίς ακόμη να έχουν απτά δείγματα για το ποια είναι η θέση της Αρχής για το θέμα.
Έτσι, πέρα από δηλώσεις στον Τύπο ακόμα και για κατάργηση των ρητρών, η Αρχή δεν έχει καν δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της σχετικής διαβούλευσης, παρόλο που έχει ολοκληρωθεί εδώ και πάνω από ένα μήνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης