Ενέργεια

Γ.Ανδριώτης ( Αντιπρόεδρος ΔΕΗ): Αύξηση τιμολογίων με διακράτηση υδροηλεκτρικών η λύση για τη ΔΕΗ

Γ.Ανδριώτης ( Αντιπρόεδρος ΔΕΗ): Αύξηση τιμολογίων με διακράτηση υδροηλεκτρικών η λύση για τη ΔΕΗ
Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ αναφερόμενος στην αποτυχία πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ, υπογράμμισε ότι οι επενδυτές δεν προσήλθαν λόγω της πολιτικής συγκυρίας
Τα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν πάψει να είναι κοστοστρεφή, κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη, ανέφερε πριν από λίγο ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, Γιώργος Ανδριώτης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
«Το ουσιαστικό πρόβλημα που μετατρέπεται και σε πρόβλημα ολόκληρης της αγοράς αφορά στην αύξηση του κόστους που δεν καλύπτεται από τα τιμολόγια και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη. Η τιτλοποίηση και η εντατικοποίηση αναζήτησης οφειλών τελικών πελατών δεν μπορούν να αποτελέσουν μακροπρόθεσμη λύση του προβλήματος», σημείωσε χαρακτηριστικά.  
Αναφερόμενος στα σενάρια καταστροφολογίας, ο κ. Ανδριώτης σημείωσε ότι αυτά δεν ωφελούν, καθώς η ΔΕΗ δεν καταρρέει ούτε βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.
Όπως πρόσθεσε, το πραγματικό πρόβλημα είναι οι λειτουργικές ζημιές το δεύτερο εξάμηνο του 2018, εξαιτίας της εκτόξευσης των τιμών δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα, των ΝΟΜΕ, καθώς και της μείωσης των εσόδων λόγω της μείωσης του μεριδίου της αγοράς.
«Οι αιτίες προέρχονται από καθαρά εξωγενείς παράγοντες. Το 2018 έκανε επενδύσεις  750 εκατ. ευρώ και το 2019 θα κάνει 790 εκατ. ευρώ. Το ταμείο της δεν είναι άδειο», επισήμανε.
Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ σχολίασε και την αποτυχία πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας ότι οι επενδυτές δεν προσήλθαν λόγω της πολιτικής συγκυρίας. Όπως πρόσθεσε, ακόμη δεν έχουν αποτυπωθεί στα οικονομικά μεγέθη των μονάδων τα μέτρα  μείωσης του κόστους, όπως η συμφωνία ελάττωσης του κόστους ανεφοδιασμού της Μελίτης ή ο περιορισμός του μισθολογικού κόστους του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, με την αποχώρηση σημαντικού αριθμού εργαζομένων.
Σημείωσε πως η υφιστάμενη διοίκηση της ΔΕΗ εξακολουθεί να είναι αντίθετη στην πώληση υδροηλεκτρικών. «Το μείγμα με υδροηλεκτρικά θα μηδενίσει την αξία των λιγνιτικών μονάδων και θα περιορίσει τον ανταγωνισμό. Τα υδροηλεκτρικά  αντιστοιχούν μόνο στο 2% της αγοράς ενώ οι ανταγωνιστές έχουν αυτή τη στιγμή το 15% μέσω NOME και η αγορά δεν ανοίγει», υπογράμμισε.
Αντίθετα, πρόταση της υφιστάμενης διοίκησης της ΔΕΗ είναι να πωληθεί το 51% των μονάδων μαζί με το management των αντίστοιχων εταιρειών. Έτσι θεωρεί ότι θα μπορούσε να προχωρήσει η αποεπένδυση ενώ θα επέτρεπε στην εγχώρια βιομηχανία να επιλύσει το πρόβλημα ενεργειακού κόστους.
Ο κ. Ανδριώτης κάλεσε την κυβέρνηση να εξετάσει τις προτάσεις της υφιστάμενης διοίκησης, τις οποίες έχει ήδη καταθέσει τον νέο υπουργό Ενέργειας. Κ. Χατζηδάκη. Ζήτησε η κυβέρνηση να στηρίξει «το εθνικό κεφάλαιο που λέγεται ΔΕΗ», προσθέτοντας ότι την «ακρωτηριασμένη ΔΕΗ θα την πληρώσει ακριβά ολόκληρος ο ελληνικός λαός».
 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης