Ενέργεια

Γ. Θωμάς: Βαλκάνια και υδροηλεκτρικά είναι οι τομείς επένδυσης

tags :
Γ. Θωμάς: Βαλκάνια και υδροηλεκτρικά είναι οι τομείς επένδυσης
Ο κ. Θωμάς  υπογράμμισε ότι θα πρέπει να καταρτιστεί ένα πλάνο για την σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη
Στην ανάγκη εκμοντερνισμού των υδροηλεκτρικών μονάδων της χώρας αλλά και στις προοπτικές που διανοίγονται για επενδύσεις στα Βαλκάνια εξαιτίας του πεπαλαιωμένου στόλου των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της περιοχής αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Ο κ. Θωμάς ξεκινώντας από την πολιτική απανθρακοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να καταρτιστεί ένα πλάνο για την σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη και σημείωσε ότι τα βραχυχρόνια προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης θα πρέπει να λυθούν με ορίζοντα και την πολιτική της Ένωσης για το 2030.
Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εκμοντερνιστούν οι υδροηλεκτρικές μονάδες παραγωγής ρεύματος και να αναπτυχθούν οι ΑΠΕ, τονίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει γρήγορα.
«Θα πρέπει, σημείωσε,  να έχουμε ένα σύστημα με υποδομές το οποίο θα μπορεί να παρακολουθήσει τη γρήγορη μετάβαση του ενεργειακού μας συστήματος.»
Αναφερόμενος στη μακροχρόνια ενεργειακή στρατηγική της χώρας σημείωσε ότι περνά μέσα από μια περιφερειακή ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή και πρόσθεσε ότι οι υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων έχουν ένα σύστημα το οποίο στο 90% είναι πάρα πολύ παλιό.
«Με βάσει την ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και να ενισχύσουμε τις διασυνοριακές υποδομές», κατέληξε.   



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης