Ηλεκτρισμός

ΝΟΜΕ: Έκλεισε στα 58,12 ευρώ ανά MWh η σημερινή δημοπρασία - Έμειναν αδιάθετες ποσότητες

ΝΟΜΕ: Έκλεισε στα 58,12 ευρώ ανά MWh η σημερινή δημοπρασία - Έμειναν αδιάθετες ποσότητες
Αδιάθετες ποσότητες 230 MW έμειναν στη δημοπρασία
UPD (12.56): Στην τιμή εκκίνησης στα 58,12 ευρώ/MWh έκλεισε σύμφωνα με πληροφορίες η σημερινή δημοπρασία ΝΟΜΕ, ενώ έμειναν και αδιάθετες ποσότητες, οι οποίες είναι της τάξεως των 230 -200 MW.
Κάποιοι μπορεί να πανηγυρίζουν επειδή δεν έγινε ρεκόρ στην τιμή - διάθεσης στην δημοπρασία ΝΟΜΕ.
Όμως το ότι έμειναν αδιάθετες ποσότητες, στοιχείο που αιφνιδίασε την αγορά είναι ένδειξη της τελικής απαξίωσης που έλαβε το αποτυχημένο εργαλείο που αποτέλεσε προϊόν του Γ Μνημονίου.
Αποτελεί επίσης ένα ακόμα κακό μήνυμα στους Θεσμούς μετά τα πάμπολλα που εξέπεμψε στο τελευταίο διάστημα η αγορά ενέργειας και την αποτυχία της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού.
Από εδώ και στο εξής αναμένεται στις νέες συζητήσεις με τους θεσμούς να βρεθεί η επόμενη μέρα.
Σημειώνεται ότι η ίδια η δίοικηση της ΔΕΗ υπολογίζει στα 225-250 εκατ ευρώ τις ζημίες από τα ΝΟΜΕ για το 2018, ενώ υπάρξε και μεφάλη δυσαρέσκεια στους ιδιώτες προμηθευτές.

Το WEN έγραφε νωρίτερα:

Η αύξηση της τιμής στα 58,12 ανά MWh λόγω της επιβάρυνσης των τιμών του CO2, προδιαθέτει για νέο ρεκόρ τιμών στη σημερινή δημοπρασία ΝΟΜΕ.
Η εξέλιξη της δημοπρασίας θα δείξει κατά πόσο θα πλησιάσει την Οριακή Τιμή του Συστήματος, στοιχείο που θα αποδεικνύει και την μη λειτουργικότητα του συγκεκριμένου μέτρου.
Αν λοιπόν προσεγγίζει τα 65 ευρώ ανά MWh , όπως έχουν εκτιμήσει παράγοντες της αγοράς, θα καταγραφεί ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ όσον αφορά την τιμή των ΝΟΜΕ και θα αναδειχθεί για μια ακόμη φορά η αναποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εργαλείου για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά και τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ.
Σε ότι αφορά την τιμή το ιστορικό ρεκόρ είναι δεδομένο, αφού η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 58,12 ευρώ/MWh από τα 36,34 ευρώ/ MWh που ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2019, ενώ η προηγούμενη δημοπρασία του Απριλίου είχε φθάσει στα 58,74  ευρώ/ MWh.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση της τιμής εκκίνησης είναι αποτέλεσμα της κατακόρυφης αύξησης της τιμής του CO2, η οποία άλλωστε είναι και ο λόγος που έχει ανατρέψει τα δεδομένα ως προς την ανταγωνιστικότητα της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ. 
Σε ότι αφορά της ποσότητες, στη δημοπρασία της 17ης Ιουλίου θα διατεθούν 763 MWh/h με περίοδο διάθεσης από την 1/9/2019 ως τις 31 Αυγούστου 2020.
Η ποσότητα αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνες που διατέθηκαν στις δυο προηγούμενες δημοπρασίες του 2019.
Συγκεκριμένα στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία, του Απριλίου, είχαν διατεθεί 355 MWh/h και η τιμή έφθασε στα 58,74  ευρώ/ MWh, ενώ κατά την δημοπρασία του Φεβρουαρίου είχαν διατεθεί 350 MWh και η τιμή έφθασε στα 54,04 ευρώ/MWh. Και οι δύο αυτές δημοπρασίες είχαν εκκινήσει στα 36,34 ευρώ/MWh.

Πρωτοβουλία κινήσεων από μεγάλους προμηθευτές και traders

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς το «παιχνίδι» θα παιχθεί ανάμεσα στους μεγάλους προμηθευτές με ισχυρό πελατολόγιο στη λιανική και τους traders, ενώ το επίπεδο της τιμής εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει αποθαρρυντικά για τους μικρότερους παίκτες.
Με δεδομένο δε ότι πρόκειται για την προτελευταία δημοπρασία υπό τις παρούσες συνθήκες είναι βέβαιο ότι οι ισχυροί προμηθευτές θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν τις ποσότητες ηλεκτρισμού που χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες του πελατολογίου τους.
Όπως είναι γνωστό τα ΝΟΜΕ, που αφορούν σε δημοπράτηση ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ από λιγνιτικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς, λήγει στο τέλος της φετινής χρονιάς, χωρίς ακόμα να έχει αποφασιστεί αν θα παραταθούν ή αντικατασταθούν με κάποιο άλλο μέτρο,  μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή το target model  και η διάθεση προθεσμιακών προϊόντων μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Πάντως το εργαλείο των ΝΟΜΕ που υιοθετήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών ώστε μέσω των δημοπρασιών οι ιδιώτες προμηθευτές να αποκτήσουν πρόσβαση στη φθηνότερη παραγωγή ηλεκτρισμού από τους λιγνιτικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ, εκ του αποτελέσματος έχει αποτύχει καθώς το μερίδιο της ΔΕΗ δεν έχει μειωθεί στο 50% όπως ήταν ο στόχος.
Την αποτυχία του εργαλείου παραδέχονται ακόμη και παράγοντες της Κομισιόν, κάτι το οποίο συμμερίζονται και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι του ενεργειακού τομέα.     
Μάλιστα, η αποτυχία αυτή οδήγησε στην ενεργοποίηση της ρήτρας αύξησης των ποσοτήτων που πρέπει να διαθέτει η ΔΕΗ μέσω ΝΟΜΕ.
Έτσι η ΔΕΗ υφίσταται οικονομικές απώλειες διότι αναγκάζεται να αγοράζει ρεύμα από την χονδρεμπορική αγορά σε υψηλότερες τιμές για να καλύψει τις ανάγκες του πελατολογίου της, την ίδια ώρα που διαθέτει ακόμη και παραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου για να καλυφθούν οι ποσότητες των ΝΟΜΕ.

ΔΕΗ κατά των ΝΟΜΕ

Όπως είναι γνωστό η ΔΕΗ έχει προσφύγει στο ΣτΕ για τα ΝΟΜΕ και μάλιστα στις 13 Ιουνίου συζητήθηκε η προσφυγή που επικεντρώνεται στη μεθοδολογία υπολογισμού της αρχικής τιμής στις δημοπρασίες.
Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι με την υφιστάμενη μεθοδολογία στα ΝΟΜΕ του πρώτου εξαμήνου 2019 το κόστος CO2 της τιμής εκκίνησης ήταν 7,65 ευρώ/τόνο (μέση τιμή Δεκ 2017), με αποτέλεσμα η τιμή να υστερεί ουσιαστικά κατά περίπου 2 χρόνια από το πραγματικό κόστος.
Οι τιμές των ρύπων, ως γνωστόν, το 2018 εκτοξεύτηκαν πάνω από τα 25 ευρώ/τόνο.
Επιδιώκοντας να καταδείξει την έκθεση σε μεγάλους οικονομικούς κινδύνους που επιφέρει  η εφαρμογή των ΝΟΜΕ στην επιχείρηση, η ΔΕΗ τονίζει επίσης στην προσφυγή της ότι ενώ ολόκληρη η εκκαθαρισθείσα έγχυση της ΔΕΗ ήταν 987,63 GWh για το Μάρτιο 2019, η βεβαιωθείσα ποσότητα ΝΟΜΕ ήταν 1.112,7 GWh.

Έτσι, η ΔΕΗ επιβαρύνθηκε με την κάλυψη των υπολοίπων 125,1 GWh με εκταμίευση 6.158.864 ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης