Διεθνή

State Department: Ανησυχία για τη συνέχιση των τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ

State Department: Ανησυχία για τη συνέχιση των τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ
Τέταρτο πλοίο, το Oruc Reis στέλνει στην Κύπρο η Τουρκία
Τη βαθιά ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ εκφράζει το State Department τη στιγμή πάντως που η Άγκυρα δείχνει να αγνοεί τελείως τις κυρώσεις που της επέβαλλε η ΕΕ, κάτι άλλωστε που κατέστησαν σαφές στις τοποθετήσεις τους τόσο ο προέδρος Erdogan όσο και ο ΥΠΕΞ, M.Cavusoglu, οι οποίοι διεμήνυσαν πως η Τουρκία όχι μόνο δεν θα σταματήσει τις δραστηριότητες της στην ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ  αλλά θα τις αυξήσει.
Πάντως, οι ΗΠΑ επισημαίνουν πως ενστερνίζονται τις ανησυχίες της ΕΕ και καλούν την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες της στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Όπως και οι Ευρωπαίοι, έχουμε εκφράσει βαθιές ανησυχίες για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις σε αυτά τα νερά της Κύπρου.
Και είμαι σίγουρη ότι εκδώσαμε μια ανακοίνωση στις 9 Ιουλίου.
Θα σας παραπέμψω λοιπόν στη δήλωση αυτή» ανέφερε η εκπρόσωπος του State Department, Morgan Ortagus.
Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωση της 9ης Ιουλίου το State Department καταδίκαζε τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και καλούσε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις, ενθαρρύνοντας όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».
Μάλιστα στην ανακοίνωση αυτή, το State Department χαρακτήριζε την αποστολή του Yavuz στην περιοχή ως ένα προκλητικό βήμα που ανεβάζει την ένταση στην περιοχή ενώ επεσήμαινε πως «οι φυσικοί πόροι του νησιού πρέπει να κατανεμηθούν ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Στέλνει στην Κύπρο το Oruc Reis
 

Παρά τις προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ και τις κυρώσεις από την ΕΕ, η Άγκυρα διεμήνυσε πως στέλνει στην Κύπρο και τέταρτο πλοίο, το Oruc Reis.
Το Oruc Reis, το οποίο δεν είναι γεωτρύπανο αλλά ερευνητικό σκάφος, όπως το Barbaros, βρίσκεται από το 2017 στη Μαύρη Θάλασσα και στη Θάλασσα του Μαρμαρά για έρευνες και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να σταλεί στην ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ για σεισμογραφικές έρευνες.
Την αποστολή του είχε εξαγγείλει χθες Τρίτη 16/7 ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M.Cavusoglu, ο οποίος είχε φροντίσει να απαξιώσει παντελώς τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Βόρεια Μακεδονία, ο Cavusoglu υποστήριξε πως «δεν χρειάζεται να ληφθούν πολύ σοβαρά οι αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Το να αποκαλείς αυτό κύρωση σημαίνει ότι δεν λαμβάνεις πολύ σοβαρά υπόψη την όλη υπόθεση.

Και δεν χρειάζεται να την πάρεις στα πολύ σοβαρά.
Δεν είναι πράγματα που μπορούν να μας επηρεάσουν.
Οι διαπραγματεύσεις για την πολιτική αεροπορία βρισκόντουσαν ήδη σε στασιμότητα με τις πρωτοβουλίες της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Η Ε.Ε. που ανέκαθεν ασκεί κριτική στις παρεμβάσεις στο έργο της Κεντρικής Τράπεζας τώρα δίνει εντολές στην δική της τράπεζα.
Λαμβάνουν τέτοιου είδους ανούσιες αποφάσεις με μια σαχλή αντίληψη συμπαράστασης κάτω από την πίεση που ασκεί η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα.
Γνωρίζουν ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουν δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν» είπε ο Cavusoglu, ο οποίος προανήγγειλε και την αποστολή τέταρτου πλοίου στην περιοχή.
«Από τώρα και στο εξής, σε περίπτωση που λάβετε μια απόφαση εναντίον της Τουρκίας, θα αυξήσουμε τις δραστηριότητες μας.
Εκεί έχουμε τρία σκάφη.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα στείλουμε και το τέταρτο σκάφος μας.
Όσο δεν εξασφαλίζουν το δικαίωμα του τουρκοκυπριακού λαού εμείς θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες μας εκεί» ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Προκατειλημμένη και μονομερής η ΕΕ στο Κυπριακό

Τον τόνο άλλωστε είχε δώσει με ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο διεμήνυσε ότι όχι μόνο δεν θα σταματήσουν αλλά θα αυξηθούν οι δραστηριότητες στην περιοχή.
«Οι αποφάσεις που λήφθηκαν στη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ δεν θα επηρεάσουν με κανένα τρόπο την αποφασιστικότητα της χώρας μας να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε αυτές τις αποφάσεις στις οποίες δεν γίνεται καμιά αναφορά στους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι έχουν ίσα δικαιώματα επί των φυσικών πηγών του νησιού και κινούνται σαν να μην υπάρχουν οι Τουρκοκύπριοι, δείχνουν πόσο προκατειλημμένη και μονομερής είναι η ΕΕ στο Κυπριακό θέμα.
Αυτές οι αποφάσεις είναι το τελευταίο παράδειγμα του πως το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα εκμεταλλεύονται την ένταξή τους στην ΕΕ προς όφελος των δικών τους μαξιμαλιστικών θέσεων και πως οι άλλες χώρες της ΕΕ έχουν γίνει εργαλείο τους» αναφέρει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας.
«Όπως έχουμε επανειλημμένως τονίσει και στο παρελθόν, οι δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο έχουν δύο διαστάσεις, την προστασία των δικαιωμάτων μας στην δική μας υφαλοκρηπίδα και την προστασία των ίσων δικαιωμάτων επί των πηγών υδρογονανθράκων των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες στο νησί.
Στην πρώτη διάσταση, δεν τίθεται θέμα η Τουρκία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων πριν την επίλυση του Κυπριακού.
Επειδή η λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία, από το 1963 δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους και για μας και για τους Τουρκοκύπριους δεν είναι ένα πραγματικό κράτος.
Η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία ιδρύθηκε στη βάση της ισότητας Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων καταργήθηκε το 1963.
Και ο λόγος που μέχρι σήμερα το Κυπριακό παραμένει άλυτο είναι ότι οι Ελληνοκύπριοι από το 1963 μέχρι σήμερα δεν αποδέχονται την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων.
Ο συνομιλητής της “Εκ διοίκησης’ δεν είναι η Τουρκία, είναι η ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.
Η ΕΕ αν δεν αποδεχτεί αυτές τις πραγματικότητες, αν δεν δει τους Τουρκοκύπριους όχι ως μειονότητα αλλά ως συνιδιοκτήτες του νησιού Κύπρος, δεν είναι δυνατόν να καταλάβει το Κυπριακό πρόβλημα και να συμβάλει εποικοδομητικά.
Στη δεύτερη διάσταση, η εξεύρεση λύσης του Κυπριακού είναι δυνατή μόνο με τη εγγύηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.
Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί σημαντική ευκαιρία για λύση η περιεκτική πρόταση συνεργασίας που υπέβαλαν στις 13 Ιουλίου οι Τουρκοκύπριοι και που η χώρα μας την στήριξε πλήρως.
Η ΕΕ αντί να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές στο νησί να συναντηθούν για το θέμα των πηγών υδρογονανθράκων, έχει μια συμπεριφορά αναποτελεσματική, αποκομμένη από την πραγματικότητα και μη εποικοδομητική λαμβάνοντας αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
«Η χώρα μας θα συνεχίσει και από εδώ και πέρα όπως και πριν να προστατεύει με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και των Τ/Κ και θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις δραστηριότητές της προς αυτή την κατεύθυνση.
Σχετικά με αυτό, η ΕΕ η οποία από τις 26 Απριλίου του 2004 που δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τ/Κ, δεν μπορεί να μας πει τίποτα.
Και προκαλεί ερωτηματικά που αυτές οι αποφάσεις λήφθηκαν μια σημαντική μέρα για τον τουρκικό λαό όπως είναι η τρίτη επέτειος του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Απέρριψε η Κύπρος τις προτάσεις Akinci

Πάντως, το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών της Κύπρου που συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη απέρριψε ομόφωνα την πρόταση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, M. Akinci για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου.
Το Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη να στείλει επιστολή εξηγώντας τους λόγους της απόρριψής της.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απόρριψη της πρότασης, δηλώνοντας προκλητικά πως η ελληνοκυπριακή πλευρά επιλέγει την πολιτική της έντασης.

Erdogan: Κανείς δεν θα γονατίσει την Τουρκία

Αμετανόητος έναντι όλων εμφανίζεται πάντως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος παρά τις κυρώσεις της ΕΕ και τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ επιμένει να κάνει λόγο για μία πανίσχυρη Τουρκία την οποία δεν μπορεί... κανείς να γονατίσει.
«Αυτοί που βρίσκουν δίκιο στην απέναντι πλευρά για τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου, της Κύπρου και του Αιγαίου έχουν ξεγελαστεί» ανέφερε πρόσφατα ο Erdogan, τονίζοντας ότι «σε αυτούς που δε βλέπουν ότι το μέλλον μας θα το σχηματίσει η περίοδος από την οποία περάσαμε δεν έχουμε να πούμε τίποτα».
«Όσο η Τουρκία έχει τους στρατιώτες της, τους αστυνομικούς της και τις μυστικές υπηρεσίες της, κανείς δεν θα επιχειρήσει ποτέ ξανά να καταλάβει αυτή τη χώρα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος T. Erdogan μπροστά σε χιλιάδες
κόσμου που κυμάτιζαν τουρκικές σημαίες, συγκεντρωμένοι στο ανακαινισμένο κτίριο του αρχηγείου της αστυνομίας στην Άγκυρα, σε μια από τις εκδηλώσεις μνήμης για την 15η Ιουλίου, την τρίτη επέτειο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος.
«Κανείς δεν μπορεί να γονατίσει την Τουρκία όσο η χώρα έχει τους θεσμούς να προστατέψει το δημοκρατικό της πολίτευμα», είπε ο Erdogan, ο οποίος αφού κατηγόρησε τα κράτη της Δύσης για «έλλειψη κατανόησης», επιχείρησε να κάνει μια επίδειξη ισχύος με αφορμή και την προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S - 400.
«Πήραμε τους S-400;
Τους πήραμε.
Έφτασαν 8 αεροσκάφη και θα φτάσουν και τα άλλα.
Τι είπαν;
Δεν μπορούν να τους πάρουν, δεν μπορούν να το κάνουν.
Τι έγινε;
Τους πήραμε;
Και αυτή τη στιγμή άρχισε η συναρμολόγηση;
Το χρονοδιάγραμμα τηρείται;
Μέχρι τον Απρίλιο του 2020 θα έχουν εγκατασταθεί εντελώς
Οι S-400 είναι το πιο ισχυρό αμυντικό σύστημα απέναντι σε αυτούς που θέλουν να επιτεθούν στη χώρα μας» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, υποστηρίζοντας πως στόχος του πλέον είναι η κοινή παραγωγή των S -400 με τη Ρωσία.

State Department: Στο τραπέζι όλο το φάσμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τους S - 400

Την θέση ότι παραμένει στο τραπέζι όλο το φάσμα των κυρώσεων που προβλέπει ο νόμος CAATSA κατά της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S – 400 και ότι ο πρόεδρος Trump μαζί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Mike Pompeo επεξεργάζονται τις επιλογές τους που έχουν στη διάθεση τους διατύπωσε η εκπρόσωπος του State Deparment, Morgan Ortagus.
Όπως είπε η εκπρόσωπος του State Department, η αμερικανική πλευρά είχε επανειλημμένα καταστήσει σαφές το ποιες μπορεί να είναι οι δυνητικές επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη, αναφέροντας ενδεικτικά τις δηλώσεις Trump περί της επικείμενης αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.
«Ο υπουργός και ο πρόεδρος εξετάζουν όλο το εύρος των επιλογών που περιλαμβάνονται στη νομοθεσία CAATSA.
Νομίζω ότι από αυτό εδώ το βήμα έχουμε καταστήσει αρκετά σαφές το ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες.
Και νομίζω ότι είδατε αυτές τις συνέπειες σήμερα, όταν ο πρόεδρος μίλησε για την αδυναμία πλέον της Τουρκίας να έχει τα F-35.
Όσον αφορά το ποιες κυρώσεις θα επιλεχθούν, δεν τις ανακοινώνουμε εκ των προτέρων.
Αλλά να γνωρίζετε ότι ο υπουργός προφανώς εξετάζει και εργάζεται σε αυτό το θέμα με τον πρόεδρο» τόνισε η Ortagus.
Σε ερώτηση για το αν ο Λευκός Οίκος επεξεργάζεται το σενάριο μιας πιθανής εξαίρεσης (waiver) της Τουρκίας από τις επιπτώσεις του CAATSA, η εκπρόσωπος του State Department ξεκαθάρισε ότι η απόφαση που θα ληφθεί θα σέβεται την αμερικανική νομοθεσία.
«Δεν ξέρω σε ποια λύση αναφέρεστε.
Πιστεύω ότι όλοι μπορούμε με μια διαδικτυακή αναζήτηση να δούμε τις κυρώσεις CAATSA και να δούμε τις 12 επιλογές που υπάρχουν εκεί και τι μπορεί να γίνει με αυτή τη νομοθεσία.
Και νομίζω ότι ο υπουργός και ο πρόεδρος θα λάβουν μια απόφαση με βάση το τι πρέπει να κάνουν σύμφωνα με τον νόμο των ΗΠΑ και μόλις λάβουν αυτή την απόφαση, σίγουρα θα σας ενημερώσουμε όλους» τόνισε η Ortagus.

Τα μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας

Οι 28 υπουργοί εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ ενέκριναν την περασμένη Δευτέρα 15/7 χωρίς αλλαγές, το κείμενο των συμπερασμάτων που συνέταξαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (AOZ) της Κύπρου.
Συγκεκριμένα, η επίσημη ανακοίνωση των ΥΠΕΞ της ΕΕ αναφέρει ότι:
Σήμερα, το Συμβούλιο ενέκρινε τα ακόλουθα συμπεράσματα σχετικά με τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο:
«1. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019 και προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ιδίως εκείνα της 20ής Ιουνίου 2019, το Συμβούλιο εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία συνέχισε τις εργασίες γεώτρησης δυτικά της Κύπρου και ξεκίνησε δεύτερη δραστηριότητα γεώτρησης βορειοανατολικά της Κύπρου εντός κυπριακών χωρικών υδάτων.
Το Συμβούλιο επισημαίνει εκ νέου τις σοβαρές και άμεσες αρνητικές επιπτώσεις των παράνομων αυτών ενεργειών σε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.
Το Συμβούλιο καλεί και πάλι την Τουρκία να απόσχει από τέτοιες ενέργειες, να ενεργεί με πνεύμα καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

2. Το Συμβούλιο, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρόσκληση από την κυβέρνηση της Κύπρου να διαπραγματευθεί με την Τουρκία, σημειώνει ότι η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.

3. Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην υποστήριξη προσπαθειών που καταβάλλονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για συνεργασία με τα μέρη με σκοπό να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Συναφώς, το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι παραμένει επιτακτικής σημασίας να δεσμευθεί και να συμβάλει η Τουρκία σε μια τέτοια διευθέτηση, μεταξύ άλλων και των εξωτερικών πτυχών του, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και σε ευθυγράμμιση προς τις αρχές στις οποίες είναι θεμελιωμένη η ΕΕ και προς το ενωσιακό κεκτημένο.

4. Υπό το φως των συνεχιζόμενων και νέων παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης της Τουρκίας, το Συμβούλιο αποφασίζει να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για τη συνολική Συμφωνία Αεροπορικών Μεταφορών και συμφωνεί να μην πραγματοποιήσει προς το παρόν το Συμβούλιο Σύνδεσης και περαιτέρω συνεδριάσεις τού υψηλού επιπέδου διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας.
Το Συμβούλιο συμφωνεί με την πρόταση της Επιτροπής να μειωθεί η προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία για το 2020 και καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, ιδίως όσον αφορά τον δανεισμό με κρατικούς τίτλους.

5. Το Συμβούλιο εξακολουθεί να ασχολείται με το θέμα και, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου, καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να συνεχίσουν να διερευνούν επιλογές για στοχευμένα μέτρα σε σχέση με τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το Συμβούλιο θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και θα επανέλθει στο θέμα αυτό, όπως ενδείκνυται».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης