Προς απλοποίηση η έκδοση αδειών παραγωγής ΑΠΕ – Την αύξηση του τέλους διακράτησης εξετάζει η ΡΑΕ - Aντίθετη η ΕΛΕΤΑΕΝ

Προς απλοποίηση η έκδοση αδειών παραγωγής ΑΠΕ – Την αύξηση του τέλους διακράτησης εξετάζει η ΡΑΕ - Aντίθετη η ΕΛΕΤΑΕΝ

Βασικός «πυλώνας» της αδειοδότησης θα είναι η λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα γίνεται η υποβολή και παρακολούθηση των αιτήσεων για άδειες παραγωγής

Απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί για τη ΡΑΕ η απλοποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος έκδοσης των αδειών παραγωγής νέων έργων ΑΠΕ, ώστε η διαδικασία να μπορεί να ανταποκριθεί τόσο στο αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά και στους στόχους που έχουν τεθεί για σημαντική ενίσχυση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μίγμα.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σε αντίθετο μήκος κύματος από τα αιτήματα φορέων της αγοράς, φαίνεται να κινούνται οι σκέψεις της Αρχής για τον τρόπο με τον οποίο θα αποφεύγεται η μακροχρόνια δέσμευση ηλεκτρικού χώρου από ανώριμα αιτήματα.
Κι αυτό γιατί η ΡΑΕ φέρεται να εξετάζει ως αντικίνητρα (χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της) την αύξηση του τέλους διακράτησης, αλλά και τη μείωση της διάρκειας ισχύος των αδειών.
Αναφορά στην απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου έκανε τη Δευτέρα (15/07) στο συνέδριο A-Energy ο Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, καθηγητής του ΕΜΠ και μέλος της ΡΑΕ, σημειώνοντας πως η σχετική προετοιμασία θα ολοκληρωθεί σύντομα.
Με βάση πάντως όλες τις συγκλίνουσες ενδείξεις, οι όποιες αλλαγές εκτιμάται πως δεν πρόκειται να δρομολογηθούν πριν από το φθινόπωρο.
Βασικό «πυλώνα» της απλοποίησης της αδειοδότησης αναμένεται να αποτελέσει η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα γίνεται η υποβολή των αιτήσεων για άδειες παραγωγής, αλλά και κάθε επενδυτής θα μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξη του αιτήματός του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ θεωρεί πως με την ψηφιοποίηση όχι μόνο θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί διεκπεραίωσης των αιτημάτων, αλλά θα ενισχυθεί και η διαφάνεια της διαδικασίας.
Επίσης, στα πλάνα της ΡΑΕ είναι και η κατάργηση μερικών από τα υφιστάμενα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται ώστε να εγκριθεί μία άδεια, τα οποία εκτιμά ότι δεν ανταποκρίνονται πλέον στα σημερινά δεδομένα.
Παράλληλα, σχεδιάζει την τυποποίηση των κριτηρίων που θα παραμείνουν, ώστε να μπορεί να γίνει πιο εύκολα ο έλεγχός τους.
Στο σχέδιο ωστόσο της ΡΑΕ είναι η διευκόλυνση έκδοσης των αδειών παραγωγής να συνοδευτεί από αντικίνητρα για την καθυστέρηση υλοποίησης των επενδύσεων.
Ως τέτοια αντικίνητρα φαίνεται πως εξετάζει την ελάττωση της διάρκειας ισχύος των αδειών, αλλά και την αύξηση του τέλους διακράτησης.

Αντίθετος ο κλάδος με τις βουλές της ΡΑΕ

Αν και τα μέτρα αυτά δεν φαίνεται να έχουν ακόμη «κλειδώσει» από την Αρχή, τυχόν υλοποίησή τους θα βρισκόταν κυριολεκτικά στον αντίποδα των θέσεων που έχουν εκφράσει φορείς του κλάδου των ΑΠΕ.
Ενδεικτικό είναι πως, σε πρόσφατη κοινή εκδήλωση, ο ΕΣΗΑΠΕ και η ΕΛΕΤΑΕΝ είχαν δηλώσει πως αναμένουν από τη νέα κυβέρνηση να καταργήσει άμεσα το τέλος διατήρησης αδειών παραγωγής, ως μία απτή και συμβολική κίνηση ότι αφουγκράζεται τα μηνύματα της αγοράς.
Σύμφωνα με τους δύο φορείς, ο λόγος είναι πως το τέλος συνιστά μία παράλογη φορολόγηση, που ποινολογεί τις επιχειρήσεις για τα εμπόδια και τις καθυστερήσεις που το ίδιο το κράτος τους θέτει.
Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι, για να αποτραπούν επενδύσεις που «λιμνάζουν», μπορούν να θεσπισθούν αυτοματοποιημένα κριτήρια για την ανάκληση των αδειών παραγωγής, όπως μέγιστα χρονικά όρια για τα επόμενα βήματα της αδειοδοτικής διαδικασίας (π.χ. για την υποβολή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων).
Επίσης, για τον ίδιο σκοπό, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα εξαμηνιαία δελτία προόδου, τα οποία είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν οι επενδυτές.
Αντίθετα, όπως συμπληρώνουν, το τέλος διακράτησης αναιρεί την ισότιμη συμμετοχή των ΑΠΕ στην αγορά, επιβαρύνοντας το κόστος υλοποίησης των έργων.

Επίσης, λόγω της σημαντικής επιβάρυνσης που θα προκαλούσε η αύξηση του τέλους, και μάλιστα στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων «τιμωρώντας» τους επενδυτές για την κωλυσιεργία των δημόσιων υπηρεσιών, θα είχε ως συνέπεια να καθίστανται οικονομικά ασύμφορα έργα, που υπό κανονικές συνθήκες θα συνιστούσαν άκρως αποδοτικές επενδύσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης