Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόεδρος της Κομισιόν η Ursula von der Leyen με 383 ψήφους - Στήριξη και από Σοσιαλιστές - Το σχέδιο για τις 100 πρώτες ημέρες

Πρόεδρος της Κομισιόν η Ursula von der Leyen με 383 ψήφους - Στήριξη και από Σοσιαλιστές - Το σχέδιο για τις 100 πρώτες ημέρες
Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν δεσμεύθηκε για μία «πράσινη συμφωνία» για την Ευρωπαϊκή Ένωση
Νέα επικεφαλής της Κομισιόν εκλέχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Γερμανίδα Ursula von der Leyen, η οποία θα αντικαταστήσει τον Jean Claude Juncker.
Η von der Leyen έλαβε 383 ψήφους υπέρ και 327 κατά, με 22 αποχές και ένα άκυρο σε σύνολο 733 ευρωβουλευτών.
Αρκετά εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι μόλις πέντε λεπτά πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας τη στήριξή τους προς την von der Leyen ανακοίνωσαν και οι Σοσιαλδημοκρατές, προσθέτοντας, όμως, στην ανακοίνωσή τους ότι «θα είμαστε σε επαγρύπνηση για να διασφαλίσουμε ότι θα εκπληρώσει τις προοδευτικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως αποτέλεσμα της πίεσής μας», αν και όπως ανέφερε το POLITICO υπήρξε μερίδα των Σοσιαλδημοκρατών (από Γερμανία, Ελλάδα, Ολλανδία, Γαλλία, Αυστρία, Βέλγιο, Σλοβενία και Βουλγαρία), που δεν ψήφισε υπέρ της νέας προέδρου.
Προκειμένου να εκλεγεί έπρεπε να λάβει όχι 376 αλλά 374 ψήφους, δεδομένου ότι θα απουσιάζουν 4 μέλη από τα συνολικά 751 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker είχε εκλεγεί με 422 ψήφους.
Η von der Leyen φρόντισε κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβόυλιο το πρωί της Τρίτης 16 Ιουλίου 2019 να δεσμευθεί ότι κατά τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της, εφόσον θα εκλεγεί, είναι μια «πράσινη συμφωνία» για την ΕΕ.
«Το πιο πιεστικό μας πρόβλημα είναι να κρατήσουμε τον πλανήτη μας υγιή» είπε η υποψήφια πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία υποσχέθηκε να θεσπίσει τον πρώτο ευρωπαϊκό νόμο για το Κλίμα και να κάνει την Ευρώπη «την πρώτη ήπειρο ουδέτερη» ως προς τον άνθρακα με ορίζοντα το 2050.
Αναφερόμενη στο Brexit, είπε πως είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια νέα παράταση, εάν χρειασθεί και εάν είναι για καλό λόγο, τοποθέτηση πάντως που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των Βρετανών ευρωβουλευτών.
Ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα, πρότεινε «νέο σύμφωνο» για την μετανάστευση και την επανάληψη των προσπαθειών για την μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος παροχής ασύλου, τονίζοντας ότι χρειάζεται «ενσυναίσθηση και αποφασιστικότητα στην δράση».
«Η Μεσόγειος έχει γίνει ένα από τα φονικότερα σύνορα στον κόσμο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ανθρώπινα σύνορα» τόνισε η Ursula von der Leyen σημειώνοντας παράλληλα ότι η ΕΕ οφείλει να περιορίσει την παράτυπη μετανάστευση και να βρει «νέο τρόπο» για την κατανομή των αιτούντων άσυλο στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Ποια είναι η Ursula von der Leyen

Η Ursula Gertrud von der Leyen γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου του 1958 στο Ιξέλ των Βρυξελλών στο οποίο έζησε μέχρι το 13ο έτος της ηλικίας της.
O πατέρας της, Ernst Albrecht, εργαζόταν στο Ιξέλ ως διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την ίδρυσή της.
Το 1971 η οικογένεια της εγκαταστάθηκε στην Κάτω Σαξονία της οποίας πρωθυπουργός διετέλεσε ο πατέρας της από το 1976 έως το 1990.
Το 2005, η Ursula Gertrud von der Leyen διορίστηκε ομοσπονδιακός Υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων και Νεολαίας στο υπουργικό συμβούλιο της Angela Merkel.
Στην 60η επέτειο από την ίδρυση του Ισραήλ, η von der Leyen συμμετείχε στην πρώτη κοινή υπουργική συνάντηση των κυβερνήσεων της Γερμανίας και του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο του 2008
Στις Γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές 2009 η von der Leyen εκλέχθηκε στην Budnestag, ως Εκπρόσωπος της 42ης εκλογικής περιφέρειας του Ανόβερο.
Στις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εκλογές, ηγήθηκε της αντιπροσωπείας του CDU / CSU στην ομάδα εργασίας για την πολιτική υγείας.
Επαναδιορίστηκε ως υπουργός οικογενείας, αλλά στις 30 Νοεμβρίου 2009 διαδέχθηκε τον Φρανζ Τζόσεφ Γιάνγκ ως ομοσπονδιακή Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Κατά τη διάρκεια της θητείας της, η von der Leyen καλλιέργησε την εικόνα της κοινωνικής συνείδησης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και βοήθησε την Merkel να μετακινήσει το κόμμα στο έδαφος του πολιτικού κέντρου.
Αναφερόμενη, στην αύξηση του αριθμού των βρεφονηπιακών σταθμών παιδικής μέριμνας, για τη θέσπιση ποσοστώσεων γυναικών για τα κύρια διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών, για τον γάμο ομοφυλοφίλων και τον εθνικό κατώτατο μισθό, η von der Leyenέκανε εχθρούς μεταξύ των πιο παραδοσιακών μελών του κόμματος αλλά κέρδισε θαυμαστές στα αριστερά.
Το 2013, η von der Leyen διορίστηκε η πρώτη γυναίκα Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας.
Είναι η μόνη υπουργός που παραμένει στην Κυβέρνηση Merkel από τότε που έγινε καγκελάριος το 2005.
Η von der Leyen προεδρεύει της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΕΛΚ, η οποία συγκεντρώνει τους υπουργούς άμυνας του ΕΛΚ πριν από τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στις αρχές Ιουλίου προτάθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ προκειμένου να αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν, καθώς ολοκληρώθηκε η θητεία του Jean-Claude Juncker.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης