Διεθνή

Τουρκικό παραλήρημα κατά Ελλάδας και ΕΕ για την μη έκδοση των οκτώ στρατιωτικών

Τουρκικό παραλήρημα κατά Ελλάδας και ΕΕ για την μη έκδοση των οκτώ στρατιωτικών
Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης είπε, ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου «πραγματικά είναι ένα βήμα που θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας»
Σε προκλητικό παραλήρημα κατά της Ελλάδας και της ΕΕ ξέσπασε χθες (30/1) βράδυ ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, σχολιάζοντας σε τηλεοπτικό σταθμό την απόφαση του ελληνικού Ανώτατου Δικαστηρίου για την μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών στην Άγκυρα, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Αυτό που απαιτεί η αρχή της αμοιβαιότητας, θα το εφαρμόσουμε» είπε και συμπλήρωσε ότι «όπως μας συμπεριφέρονται, θα τους συμπεριφερόμαστε και εμείς από εδώ και πέρα».
Ο Τούρκος υπουργός κάνοντας ένα βήμα παραπέρα είπε, ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου «πραγματικά είναι ένα βήμα που θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας», προσθέτοντας ότι αυτό το βλέπουν οι αρμόδιοι και των δύο χωρών.
Όπως είπε η Άγκυρα, έστειλε ξανά φάκελο με αίτημα την έκδοσή τους λόγω νέων στοιχείων, προωθώντας το στο Ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης και ζητά να επαναξιολογηθεί η κατάσταση.
Όπως είπε, η Άγκυρα επαναλαμβάνει, πως είναι πολύ σημαντικό να ληφθεί απόφαση προς την κατεύθυνση που επιθυμεί η Τουρκία έπειτα από την αξιολόγηση αυτή.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν έχει ελπίδα έπειτα από την αποστολή και του δεύτερου φακέλου, ο Τούρκος υπουργός είπε, ότι «η Ελλάδα στα λόγια είναι καλή, αλλά όταν έφτασε η ώρα της πράξης, δεν έκανε αυτά που έπρεπε».
Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε, ότι είναι καθαρό, ότι οι οκτώ στρατιωτικοί διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος, γιατί συμμετείχαν σε αυτό.
«Διασυνδέονται με την ομάδα που πήγε να δολοφονήσει τον Πρόεδρό μας» είπε και πρόσθεσε ότι «πέραν της διασύνδεσης, είναι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί, που είχαν ενεργό ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος», υποστηρίζοντας ότι «με την απόφαση που έδωσε το ελληνικό δικαστήριο, εμπόδισε την εκδίκασή τους για ένα τέτοιο έγκλημα, εμπόδισε την τιμωρία τους».
Ο Μποζντάγ είπε ακόμη, ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να καταλάβει την Τουρκία, ως μια χώρα που στο παρελθόν έζησε πραξικοπήματα.
«Και ο Πρωθυπουργός Τσίπρας έκανε δηλώσεις, που τόνιζαν αυτό, αλλά αν κοιτάξετε την απόφαση που εκδόθηκε, δεν μπορεί να εξηγηθεί με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης» είπε.
«Το έγκλημα που διέπραξαν είναι μεγάλο» υποστήριξε και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορείτε να απαλλαχτείτε, εμποδίζοντας την εκδίκαση των ατόμων που άνοιξαν το δρόμο για το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων άλλων, εμποδίζοντας την εκτέλεσή της τιμωρίας που αξίζουν, με το να λέτε “η δικαιοσύνη μας είναι ανεξάρτητη”».
Εξέφρασε την άποψη ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι νομική, αλλά πολιτική και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα δεν έχει εκδώσει ούτε και τα άλλα 50 άτομα, που ζήτησε η Τουρκία από το 2007, ισχυριζόμενος ότι στην Ελλάδα εκπαιδεύονται τρομοκράτες της Κουρδικής οργάνωσης DHKP-C.
Για τους 40 στρατιωτικούς στη Γερμανία των οποίων η Τουρκία ζητά επίσης την έκδοσή τους, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι έχει σταλεί αίτημα στο Βερολίνο.
«Για κάποιους υπάρχει αίτημά μας για έκδοση και για κάποιους για σύλληψη» είπε και συμπλήρωσε ότι «δυστυχώς η Interpol αρνείται αυτή τη στιγμή την έκδοση ερυθρού δελτίου για τη σύλληψη μελών της οργάνωσης Γκιουλέν».
«Αυτό το βλέπουμε πολύ καθαρά.
Η Interpol πρέπει να στείλει κοινοποιήσεις για την αναζήτηση σε όλο τον κόσμο και τη σύλληψη τους στο πλαίσιο των συμφωνιών μας.
Δεν κάνει αυτά που πρέπει, αρνείται.
Τώρα εάν κάποιος στη Γερμανία ή σε άλλη χώρα είναι πραξικοπηματίας, τρομοκράτης της οργάνωσης Γκιουλέν, ή του ΡΚΚ ή της τρομοκρατικής οργάνωσης DΚCP C και μάλιστα εγώ λέω, πως ακόμη και αν πάει εκεί ένας τρομοκράτης του Ισλαμικού Κράτους, με την προϋπόθεση ότι έχει κάνει επίθεση εναντίον της Τουρκίας, δεν θα τον εκδώσουν, επειδή αξίζει να του δείξουν σεβασμό», είπε.
Ο Μποζντάγ ανέφερε, ότι κατά την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην Τουρκία θα ζητήσουν την έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτών, προσθέτοντας ότι η Γερμανία πρέπει να τους εκδώσει χωρίς δισταγμό στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
«Τώρα ανοίγουν την πόρτα του ασύλου» είπε και συμπλήρωσε ότι «από τη στιγμή που του δώσεις το καθεστώς του πρόσφυγα, τότε η διαδικασία έκδοσης τελειώνει από μόνη της».
Για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, ο Τούρκος υπουργός είπε, ότι με την άνοδο στην εξουσία του Τραμπ έστειλαν νέα στοιχεία, έγγραφα και αποδείξεις στο Αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης