Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Απείλησε με αντίμετρα την ΕΕ ο Cavusoglu - Εκτός κλίματος η Βρετανία που στηρίζει την τουρκική πλευρά

Απείλησε με αντίμετρα την ΕΕ ο Cavusoglu - Εκτός κλίματος η Βρετανία που στηρίζει την τουρκική πλευρά
Προφανής στόχος του κ. Τσαβούσογλου ήταν η αποτροπή της έγκρισης των μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό το φως και της πρότασης Ακιντζί, κάτι πάντως που δεν απέδωσε
Η Τουρκία προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ, όπως πληροφορείται ο «Φ», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν δίστασε να απειλήσει τις ίδιες τις Βρυξέλλες, ότι η Άγκυρα θα λάβει «αντίμετρα» (counter measures) κόντρα στα τέσσερα μέτρα που ενέκρινε χθες και τυπικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις τουρκικές έκνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, επιχειρώντας ανεπιτυχώς να τα φρενάρει... 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του «Φ», ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε χθες διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Φεντερίκα Μογκερίνι και έξι τουλάχιστον υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σε άλλη στήλη), ισχυρίστηκε ότι η μοναδική οδός αποκλιμάκωσης της έντασης είναι η αποδοχή της πρότασης που υπέβαλε ο Μουσταφά Ακιντζί και υποστήριξε ότι, σε αντίθετη περίπτωση, η Άγκυρα θα κάνει «περισσότερα» από όσα κάνει τώρα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Έγκυρη κοινοτική πηγή μές ανέφερε ότι «στην πραγματικότητα οι τουρκικές προειδοποιήσεις στρέφονταν τόσο κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. για λήψη αντιμέτρων, τα οποία πάντως δεν συγκεκριμενοποίησε ο Τσαβούσογλου) όσο και κατά της Κύπρου, για περαιτέρω κλιμάκωση των έκνομων ενεργειών στην ανατολική Μεσόγειο, εάν δε γίνει δεκτή η πρόταση που υποβλήθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, μέσω ΟΗΕ». Συναφείς πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η Φεντερίκα Μογκερίνι ενημέρωσε τους ΥΠΕΞ ότι ζήτησε από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου την αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά απέφυγε να αναφέρει ποιο ήταν το αποτέλεσμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του «Φ», προφανής στόχος του κ. Τσαβούσογλου ήταν η αποτροπή της έγκρισης των μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό το φως και της πρότασης Ακιντζί, κάτι πάντως που δεν απέδωσε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως αποφάσισε να σπρώξει την έγκριση των μέτρων κατά της Τουρκίας στο τέλος της χθεσινής ημέρας, αν και η συζήτηση είχε ολοκληρωθεί το μεσημέρι. Στόχος, όπως μας λέχθηκε, ήταν να μην υπάρξει κλιμάκωση των τουρκικών αντιδράσεων στις εκδηλώσεις που είχαν οργανωθεί χθες, ανήμερα της τρίτης επετείου της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Τα μέτρα εγκρίθηκαν τελικά από τους ΥΠΕΞ των «28», γύρω στις 18:30 ώρα Κύπρου, και «ανοίγουν λογαριασμό» κατά της Τουρκίας, προβλέποντας:

  1. Αναστολή της Αεροπορικής Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας.
  2. Αναστολή όλων των υψηλών ευρωτουρκικών διαλόγων, όσο διαρκούν οι τουρκικές έκνομες δραστηριότητες.
  3. Μείωση των προενταξιακών κονδυλίων για το 2020, στη βάση πρότασης που είχε υποβάλει η Κομισιόν και παραπέμπει σε κούρεμα 145,8 εκατομμυρίων ευρώ. Η πρόταση είχε αρχικά υποβληθεί ως αποτέλεσμα της κατάλυσης του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Τουρκία και εν συνεχεία επικαιροποιήθηκε και εγκρίθηκε υπό το φως των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ. 
  4. Έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αξιολογήσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, ιδίως σε ό,τι αφορά τα δάνεια με κρατική ενίσχυση.
Σημειώνεται ότι το ζήτημα των στοχευμένων μέτρων, ήτοι των νομικών κυρώσεων, παραμένει μεν ανοικτό, αλλά παραπέμπεται σε μεταγενέστερο χρόνο και απαιτεί βεβαίως νέα απόφαση. Όπως επισημαίνεται, «το Συμβούλιο εξακολουθεί να ασχολείται με το θέμα και, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 Ιουνίου, καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Κομισιόν να συνεχίσουν τις εργασίες για επιλογές, για στοχευμένα μέτρα, υπό το φως των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων γεωτρήσεων της Τουρκίας, στην ανατολική Μεσόγειο».
Σε τοποθέτησή της, πριν την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, η Φεντερίκα Μογκερίνι αρκέστηκε να αναφέρει ότι στο πλαίσιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε «πλήρη αλληλεγγύη προς τον τουρκικό λαό, καθώς σήμερα (χθες) είναι η τρίτη επέτειος από την απόπειρα πραξικοπήματος». Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε και το ζήτημα των τουρκικών παράνομων δραστηριοτήτων στην ανατολική Μεσόγειο, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στο αποτέλεσμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Τούρκο υπουργό των Εξωτερικών.

Εκτός κλίματος η Βρετανία 

Η Βρετανία συνεχίζει το βιολί της σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ και τις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας. Όπως πληροφορείται ο «Φ», στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ έδειξε να βρίσκεται εκτός κλίματος. Ανέφερε μεν ότι αντιλαμβάνεται τις θέσεις της Κύπρου, όπως αυτές εκφράστηκαν από τον Νίκο Χριστοδπουλίδη, αλλά φρόντισε ωστόσο να επισημάνει ότι η Τουρκία είναι και μέλος του ΝΑΤΟ, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η ιδιότητα της αυτή της επιτρέπει να εκτοξεύει απειλές και να εισβάλλει στην ΑΟΖ κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Πώς εξασφαλίστηκε η στήριξη στην Κύπρο

Σε δύο κατευθύνσεις στρεφόταν η ενημέρωση, στην οποία προέβη χθες ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώπιον του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, αναφορικά με τις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Αφενός, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο, με την κλιμάκωση των τουρκικών ενεργειών και την αποστολή δεύτερου γεωτρύπανου, καθώς και τις καθημερινές απειλές που εκτοξεύει η Άγκυρα κατά της Λευκωσίας, υπό το φως και της παράδοσης του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S400 στην Τουρκία.
Αφετέρου, ο κ. Χριστοδουλίδης ζήτησε από την Ε.Ε. και από κράτη-μέλη τα οποία διατηρούν δίαυλο επικοινωνίας με την Άγκυρα να ασκήσουν την επιρροή τους, προκειμένου η Τουρκία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στήριξη στις θέσεις που διατύπωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασαν οι ΥΠΕΞ της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας. Θετική ήταν και η δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ, ο οποίος χαρακτήρισε «παντελώς απαράδεκτες» τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας.
Ομοίως και του Ολλανδού ΥΠΕΞ Στέφαν Μπλοκ, ο οποίος δήλωσε ότι «είμαστε στο πλευρό της Κύπρου». Ενδιαφέρουσα ήταν η δημόσια τοποθέτηση του Φινλανδού ΥΠΕΞ Πέκα Χααβίστο, ο οποίος δήλωσε ότι «ανησυχούμε για το τι συνέβη» και ότι «εμείς, στη Φινλανδία, πιστεύουμε ότι η διπλωματία πρέπει να είναι η απάντηση σε αυτή την κρίση», αποφεύγοντας να πάρει θέση...

Πηγή:philenews
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης