Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μήνυμα Τουρκίας στην ΕΕ: Όχι μόνο δεν σταματάμε αλλά θα αυξήσουμε τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο

Μήνυμα Τουρκίας στην ΕΕ: Όχι μόνο δεν σταματάμε αλλά θα αυξήσουμε τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο
Προκατειλημμένη και μονομερής η ΕΕ στο Κυπριακό υποστηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας
Ούτε ένα 24ωρο δεν έχει περάσει από τα μέτρα – κυρώσεις που ανακοίνωσε η ΕΕ κατά της Τουρκίας για την παράνομη δραστηριότητα της στην κυπριακή ΑΟΖ και η Άγκυρα εξακολουθεί να δηλώνει ανυποχώρητη ως προς τις κινήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας υποστηρίζει πως όχι μόνο δεν θα σταματήσουν οι γεωτρήσεις αλλά αντίθετα θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα ενώ κατηγορεί την ΕΕ ότι είναι προκατειλημμένη και μονομερής στο Κυπριακό.
«Οι αποφάσεις που λήφθηκαν στη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ δεν θα επηρεάσουν με κανένα τρόπο την αποφασιστικότητα της χώρας μας να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε αυτές τις αποφάσεις στις οποίες δεν γίνεται καμιά αναφορά στους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι έχουν ίσα δικαιώματα επί των φυσικών πηγών του νησιού και κινούνται σαν να μην υπάρχουν οι Τουρκοκύπριοι, δείχνουν πόσο προκατειλημμένη και μονομερής είναι η ΕΕ στο Κυπριακό θέμα.
Αυτές οι αποφάσεις είναι το τελευταίο παράδειγμα του πως το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα εκμεταλλεύονται την ένταξή τους στην ΕΕ προς όφελος των δικών τους μαξιμαλιστικών θέσεων και πως οι άλλες χώρες της ΕΕ έχουν γίνει εργαλείο τους» αναφέρει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας.
«Όπως έχουμε επανειλημμένως τονίσει και στο παρελθόν, οι δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο έχουν δύο διαστάσεις, την προστασία των δικαιωμάτων μας στην δική μας υφαλοκρηπίδα και την προστασία των ίσων δικαιωμάτων επί των πηγών υδρογονανθράκων των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες στο νησί.
Στην πρώτη διάσταση, δεν τίθεται θέμα η Τουρκία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων πριν την επίλυση του Κυπριακού.
Επειδή η λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία, από το 1963 δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους και για μας και για τους Τουρκοκύπριους δεν είναι ένα πραγματικό κράτος.
Η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία ιδρύθηκε στη βάση της ισότητας Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων καταργήθηκε το 1963.
Και ο λόγος που μέχρι σήμερα το Κυπριακό παραμένει άλυτο είναι ότι οι Ελληνοκύπριοι από το 1963 μέχρι σήμερα δεν αποδέχονται την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων.
Ο συνομιλητής της “Εκ διοίκησης’ δεν είναι η Τουρκία, είναι η ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.
Η ΕΕ αν δεν αποδεχτεί αυτές τις πραγματικότητες, αν δεν δει τους Τουρκοκύπριους όχι ως μειονότητα αλλά ως συνιδιοκτήτες του νησιού Κύπρος, δεν είναι δυνατόν να καταλάβει το Κυπριακό πρόβλημα και να συμβάλει εποικοδομητικά.
Στη δεύτερη διάσταση, η εξεύρεση λύσης του Κυπριακού είναι δυνατή μόνο με τη εγγύηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.
Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί σημαντική ευκαιρία για λύση η περιεκτική πρόταση συνεργασίας που υπέβαλαν στις 13 Ιουλίου οι Τουρκοκύπριοι και που η χώρα μας την στήριξε πλήρως.
Η ΕΕ αντί να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές στο νησί να συναντηθούν για το θέμα των πηγών υδρογονανθράκων, έχει μια συμπεριφορά αναποτελεσματική, αποκομμένη από την πραγματικότητα και μη εποικοδομητική λαμβάνοντας αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
«Η χώρα μας θα συνεχίσει και από εδώ και πέρα όπως και πριν να προστατεύει με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και των Τ/Κ και θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις δραστηριότητές της προς αυτή την κατεύθυνση.
Σχετικά με αυτό, η ΕΕ η οποία από τις 26 Απριλίου του 2004 που δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τ/Κ, δεν μπορεί να μας πει τίποτα.
Και προκαλεί ερωτηματικά που αυτές οι αποφάσεις λήφθηκαν μια σημαντική μέρα για τον τουρκικό λαό όπως είναι η τρίτη επέτειος του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης