Διεθνή

Το Ιράν περιορίζει τις δεσμεύσεις του επί της συμφωνίας για τα πυρηνικά

Το Ιράν περιορίζει τις δεσμεύσεις του επί της συμφωνίας για τα πυρηνικά
Το Ιράν θα επιστρέψει στην κατάσταση που είχε πριν από την σύναψη πυρηνικής συμφωνίας με τις διεθνείς δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μπεχρούζ Καμαλβάντι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΙRNA.
Το Ιράν τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα ώστε να διασφαλίσουν τα οικονομικά οφέλη που επρόκειτο να λάβει το Ιράν ως αντάλλαγμα για να περιορίσουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα στο πλαίσιο της συμφωνίας, την οποία εγκατέλειψε το περασμένο έτος η Ουάσιγκτον. 

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ χαρακτήρισε σήμερα «βαθιά αποσταθεροποιητική» την προσέγγιση του Ιράν στη Μέση Ανατολή, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία του «να περιοριστούν οι εντάσεις» με την ισλαμική δημοκρατία, πριν συναντηθεί με τους Ευρωπαίος ομολόγους του στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Χαντ δήλωσε δε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος ώστε να «σωθεί» η πυρηνική συμφωνία, ενώ σημείωσε ότι παρόλο που οι ΗΠΑ είναι ο πιο κοντινός σύμμαχος της Βρετανίας, οι δύο χώρες διαφωνούν στο πως να χειριστούν την ιρανική κρίση.
«Το Ιράν απέχει ακόμη τουλάχιστον ένα χρόνο από το να αναπτύξει ατομική βόμβα. Υπάρχει ακόμη ένα μικρό περιθώριο, που όμως κλείνει, για να διατηρηθεί ζωντανή η συμφωνία», επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο Χαντ κατά την άφιξή του στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση οι υπουργοί αναμένεται να αναζητήσουν τρόπους για να πείσουν το Ιράν και τις ΗΠΑ να μειώσουν τις εντάσεις και να ξεκινήσουν διάλογο εν μέσω των ανησυχιών ότι η συμφωνία του 2015 είναι κοντά στην κατάρρευση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να μείνουν ενωμένοι στην προσπάθεια να διατηρήσουν τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη οφείλει να άρει την απόφασή της να εγκαταλείψει τμήματα της συμφωνίας. Η απόφαση του Ιράν να παραιτηθεί εν μέρει από τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της συνθήκης (JCPOA), από την οποία αποχώρησαν πέρυσι οι ΗΠΑ, είναι «μια κακή απάντηση σε μια κακή απόφαση», πρόσθεσε. 

Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν έχουν επιδεινωθεί από τότε που ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε πέρυσι να εγκαταλείψει την πυρηνική συμφωνία, βάσει της οποίας το Ιράν συμφώνησε να περιορίσει το πρόγραμμά του με αντάλλαγμα την ελάφρυνση από οικονομικές κυρώσεις που παρακωλύουν την οικονομία του.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης