Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Κύπρος: Ο Ακιντζί τορπιλίζει τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ με την πρόταση συνεκμετάλλευσης

Κύπρος: Ο Ακιντζί τορπιλίζει τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ με την πρόταση συνεκμετάλλευσης
Η πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί, βρίσκεται από χθες στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη
Η πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για κοινή επιτροπή συνδιαχείρισης του φυσικού αερίου, τορπιλίζει πριν ακόμα ξεκινήσει, τη νέα προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ. Η κίνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, αμέσως μετά την ανακοίνωση για τη νέα κάθοδο της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, είναι φανερό ότι έρχεται με οδηγίες της Άγκυρας σε μία περίοδο που οι πιέσεις τόσο από πλευράς Ε.Ε. όσο και τον διεθνή παράγοντα γίνονται πιο ασφυκτικές για τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Η πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί, βρίσκεται από χθες στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχθηκε χθες, στη Λεμεσό, τον επικεφαλής του Γραφείου του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο Sergiy Illarionov, ο οποίος του επέδωσε την πρόταση που υπέβαλε προς τον ΓΓ των ΗΕ ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί, σε σχέση με τη συνδιαχείριση των φυσικών πόρων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες όπως συγκληθεί το Συμβούλιο Αρχηγών για αύριο, προκειμένου να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις και την εν λόγω πρόταση. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς τόσο για το περιεχόμενο της πρότασης Ακιντζί, όσο και για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τις ενέργειες τις οποίες προβαίνει, θα επιδιώξει να υπάρξει μια κοινή θέση όλων έναντι της πρότασης του Τουρκοκύπριου ηγέτη.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή στη Λευκωσία, η ίδια πρόταση για συνδιαχείριση του φυσικού πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ είχε κατατεθεί και από τον Ντερβίς Έρογλου το 2011 και τότε είχε απορριφθεί από τον Δημήτρη Χριστόφια. Σημειώνεται μάλιστα ότι με τις προσπάθειες που ακολούθησαν στο Κυπριακό και χωρίς να υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα του φυσικού αερίου, οι συνομιλίες οδήγησαν μέχρι το Κραν Μοντανά όπου θα μπορούσε να υπάρξει γενική συμφωνία εάν δεν παρέμενε αμετακίνητη στις θέσεις της στο θέμα των εγγυήσεων και της παρουσίας των κατοχικών στρατευμάτων η τουρκική πλευρά.
Είναι παράλληλα προφανές ότι η Άγκυρα έχει δέσει τα χέρια του Μουσταφά Ακιντζί σε σχέση με την όποια νέα προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Ως εκ τούτου, μη έχοντας τη δυνατότητα κινήσεων, ταυτίζεται πλήρως με την τουρκική θέση στο θέμα του φυσικού αερίου. Δεν θεωρείται τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι, αμέσως μετά την ανακοίνωση από τα κατεχόμενα για κατάθεση πρότασης από τον Μουσταφά Ακιντζί, ακολούθησε τοποθέτηση από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης με την Άγκυρα να δηλώνει ότι στηρίζει τη νέα πρόταση συνεργασίας επί των υδρογονανθράκων της Κύπρου που υπέβαλε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στην ελληνοκυπριακή πλευρά μέσω των ΗΕ.
Η Λευκωσία δεν σχολιάζει επί του παρόντος την πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί, για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων, κάτι που θα πράξει μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ κυβερνητική πηγή. Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθούν με όλη τη σοβαρότητα που απαιτεί το θέμα οι πολιτικοί αρχηγοί, είπε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή, επισημαίνοντας πως θα υπάρξει τοποθέτηση επί της πρότασης Ακιντζί μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών, που έχει συγκληθεί για αύριο.

Επαφές Σπέχαρ

Συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών καθώς και με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού θα έχει τις επόμενες ημέρες, στη Νέα Υόρκη, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ),  Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
Η κ. Σπέχαρ αναχώρησε για την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπου θα ενημερώσει στις 19 Ιουλίου τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία παρέλαβαν στις 10 Ιουλίου ανεπίσημο αντίγραφο της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στην οποία ο κ. Γκουτέρες εισηγείται παράταση της εντολής της αποστολής της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020.
Σήμερα η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ θα ενημερώσει τους αντιπροσώπους χωρών που συνεισφέρουν με προσωπικό στην ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο.

Τσαβούσογλου: Θα συνεχίσουμε 

Η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Κύπρου αν η κυπριακή Κυβέρνηση δεν αποδεχτεί την πρόταση για συνεργασία που υπέβαλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ανέφερε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η πρόταση του κ. Ακιντζί για συνεργασία των δύο πλευρών στην Κύπρο σε θέματα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Προστίθεται ότι σε άρθρο του στην τ/κ εφημερίδα Kibris Postasi, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρει ότι έως ότου οι Ελληνοκύπριοι υιοθετήσουν τις προτάσεις που υπέβαλε το Σάββατο ο κ. Ακιντζί, με τις οποίες τους καλεί σε συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους, η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της σε περιοχές στις οποίες έχει λάβει «αδειοδότητηση» από τις «τ/κ αρχές» με «αποφασιστικότητα και χωρίς να υπάρξει αλλαγή».
Σε δηλώσεις του επίσης ο λεγόμενος υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας Χασάν Τακόσι, ανέφερε ότι το Γιαβούζ θα αρχίσει γεωτρήσεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τακόι δήλωσε στο παράνομο τ/κ πρακτορείο ειδήσεων ότι υπογράφηκε συμφωνία με την ΤΡΑΟ και ότι οι γεωτρήσεις μπορούν να γίνουν και τα δικαιώματα των Τ/κ να προστατευθούν.

Πηγή:philenews
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης