Διεθνή

ΗΠΑ: Η Τουρκία δεν μπορεί να έχει και τους S-400 και τα προηγμένα μαχητικά F-35

ΗΠΑ: Η Τουρκία δεν μπορεί να έχει και τους S-400 και τα προηγμένα μαχητικά F-35
Η θέση των ΗΠΑ για τους S-400 και τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35 δεν έχει αλλάξει λέει ο υπουργός Άμυνας Mark Esper
Ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Mark Esper δήλωσε σήμερα 12/7/2019 ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει αλλάξει τη στάση της όσον αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών F-35, εφόσον η Άγκυρα παραλάβει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400. Ο Esper πρόσθεσε ότι θα μιλήσει αργότερα σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του για το θέμα αυτό.
Στις 26 Ιουνίου ο Esper είχε δηλώσει στον Τούρκο υπουργό Άμυνας H.  Acar, όταν συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει και τους S-400 και τα προηγμένα μαχητικά F-35.
«Είμαστε ενήμεροι για την παραλαβή των S-400 από την Τουρκία.
Η στάση μας όσον αφορά τα F-35 δεν έχει αλλάξει και θα μιλήσω με τον Τούρκο ομόλογο μου Acar σήμερα το απόγευμα» είπε ο Αμερικανός υπουργός, προσθέτοντας ότι θα γίνουν δηλώσεις μετά από αυτή τη συνομιλία.

Στην Τουρκία οι S-400

Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας είχε ανακοινώσει την έναρξη της διαδικασίας παράδοσης των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 στην Άγκυρα, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον.
Μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες.
«Η παράδοση του πρώτου φορτίου εξοπλισμού του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου στην αεροπορική βάση Μούρτεντ στην Αγκυρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας.
Η παραλαβή θα συνεχισθεί τις προσεχείς ημέρες, διευκρίνισε το Διευθυντήριο της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας.
Η Τουρκία απέρριψε αυτήν την εβδομάδα την πολλοστή προειδοποίηση των ΗΠΑ σχετικά με την αγορά των ρωσικών πυραύλων, καλώντας την Ουάσινγκτον να μην λάβει μέτρα που μπορεί να βλάψουν τις διμερείς σχέσεις.
«Καλούμε την αμερικανική πλευρά να μην λάβει επιζήμια μέτρα που θα έθεταν... και θα έβλαπταν τις σχέσεις μας», αναφερόταν στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που απαντούσε σε νέα προειδοποίηση των ΗΠΑ για το θέμα της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος.
«Η Τουρκία θα βρεθεί εκτεθειμένη σε πραγματικές και αρνητικές συνέπειες αν αποδεχθεί τους S-400», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του State Department.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κατηγορηματικά αντίθετες στην αγορά του ρωσικού συστήματος από την Τουρκία διότι δεν είναι συμβατό με τα οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ, του οποίου η Αγκυρα είναι μέλος.
Εκτός αυτού, η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι ρώσοι στρατιωτικοί που θα αναλάβουν την εκπαίδευση των τούρκων στρατιωτικών στους S-400 να αποκτήσουν πρόσβαση στα τεχνολογικά μυστικά του αμερικανικού «αόρατου» πολεμικού αεροσκάφους F-35, το οποίο θέλει να αποκτήσει η Τουρκία.
Η Ουάσινγκτον είχε επισήμως απευθύνει τελεσίγραφο προς την Αγκυρα στις αρχές του Ιουνίου δίνοντάς της προθεσμία μέχρι τις 31 Ιουλίου για να επιλέξει ανάμεσα στο ρωσικό σύστημα και το F-35.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίδραση των ΗΠΑ στη σημερινή εξέλιξη.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης