Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

ΔΕΦΑ: Τρεις κοινοπραξίες υπέβαλλαν προσφορά για τον Κυπριακό Σταθμό Εισαγωγής LNG

ΔΕΦΑ: Τρεις κοινοπραξίες υπέβαλλαν προσφορά για τον Κυπριακό Σταθμό Εισαγωγής LNG
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού - ΑΚΤΩΡ και  ΤΕΡΝΑ  συμμετέχουν στις κοινοπραξίες
Τρεις κοινοπραξίες  στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ελληνικές επιχειρήσεις  ΑΚΤΩΡ και  ΤΕΡΝΑ  υπέβαλαν προσφορά στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για τον Κυπριακό Σταθμό Εισαγωγής ΥΦΑ που πραγματοποιήθηκε σήμερα 12/7/2019 σύμφωνα  με ανακοίνωση της  Δημόσιας Εταιρίας Φυσικού Αερίου της Κύπρου (ΔΕΦΑ).
Ο σταθμός περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες υποδομές εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΦΑ, οι τρείς κοινοπραξίες που υπέβαλλαν προσφορά είναι οι εξής:

1. Joint Venture Κίνα πετρελαίου Pipeline Engineering CO, Ltd - CPP, ΑΚΤΩΡ S.A., METRON S.A.

2. Κοινοπραξία Samsung C & T, Posco E & C, Mitsui O.S.K. Γραμμές, Αερίου Οσάκα

3. Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία (DAMCO Energy S.A., ENAGAS Services Solution S.L.U., GasLog LNG Services Ltd, SNAM Spa, TERNA S.A.)

Οι παραπάνω εταιρίες που υπέβαλαν τις προσφορές τους, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΔΕΦΑ,  καλύπτουν ένα πολύ ευρύ γεωγραφικό εύρος, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της προσφοράς σε διεθνές επίπεδο καθώς και τη βιωσιμότητά της.
«Το επιτυχές αποτέλεσμα της ανταγωνιστικής διαδικασίας για την υλοποίηση της υποδομής για την εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κύπρο, καθώς και το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει για το σημαντικό αυτό ενεργειακό έργο της Κύπρου από ευρωπαϊκούς και διεθνείς παράγοντες της αγοράς φυσικού αερίου είναι μόνο το πρώτο ορόσημο για την υλοποίηση ενός μακροπρόθεσμου έργου που συνδέεται άμεσα με την ενεργειακή αναβάθμιση και τον πλουραλισμό της ενέργειας στην Κύπρο », όπως σημείωσε και ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ, Δρ Symeon Kassianides.
Έπειτα από τις αξιοσημείωτες και δυναμικές συμμέτοχες που σημειώθηκαν στον διαγωνισμό, η κυριότερη πρόκληση για όλους συμμετέχοντες, είναι η ομαλή ολοκλήρωση της συνεργασίας αξιολόγησης και η άμεση έναρξη των εργασιών υλοποίησης.
Ο πρωταρχικός στόχος της ΔΕΦΑ είναι να τεθούν τα θεμέλια για την σωστή λειτουργία της αγοράς του φυσικού αερίου στην Κύπρο, η οποία θα διασφαλίζει την ασφάλεια και τον αξιόπιστο εφοδιασμό του φυσικού αερίου στον Κυπριακό Τομέα, αρχικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στην συνεχεία στις βιομηχανίες, στα ξενοδοχεία, στις μεταφορές και στους οικιακούς καταναλωτές με το χαμηλότερο δυνατόν κόστος και ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Ο Τερματικός Σταθμός ΥΦΑ θα περιλαμβάνει μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU), μια προβλήτα για την πρόσδεση του FSRU, έναν αγωγό φυσικού αερίου και μια σχετική υποδομή. Ο τερματικός σταθμός LNG θα ολοκληρωθεί το 2021 και έχει εξασφαλίσει μέρος της απαιτούμενης χρηματοδότησης του ΚΕΠΑΧ ως επιχορήγηση από την ΕΕ στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού μέσου της Διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης