Ενέργεια

Υπερδιπλάσια τα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων το 2018 – Ανήλθαν στα 523,5 εκατ. ευρώ

Υπερδιπλάσια τα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων το 2018 – Ανήλθαν στα 523,5 εκατ. ευρώ

Δικαιώματα και αυξημένη ΟΤΣ θα υπεραναπληρώσουν την κατάργηση ΠΧΕΦΕΛ και τέλους λιγνίτη

Την κατακόρυφη αύξηση το 2018 των εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων, λόγω του ανοδικού «ράλι» της τιμής των δικαιωμάτων, πιστοποιεί η Ετήσια Εκκαθάριση Αντιστάθμισης για την περσινή χρονιά, που δημοσίευσε ο ΔΑΠΕΕΠ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΔΑΠΕΕΠ, τα συνολικά έσοδα δημοπράτησης υπερέβησαν πέρυσι το μισό δισεκατομμύριο, καθώς ανήλθαν στα 523,5 εκατ. ευρώ.
Ένα ποσό που είναι κατά 164% μεγαλύτερο από τα μόλις 198 εκατομμύρια, τα οποία εισπράχθηκαν από τους αντίστοιχους πλειστηριασμούς του 2017.
Χάρις σε αυτή την αύξηση, ήδη από το 2018 ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ απέκτησε ένα σημαντικό πλεόνασμα της τάξης των 191 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον ΔΑΠΕΕΠ.
Έτσι, «ακύρωσε» σε μεγάλο βαθμό τη συμβολή της Χρέωσης Προμηθευτή κατά την περσινή χρονιά, καθώς μετά την αφαίρεση του αποθεματικού ασφαλείας των 70 εκατομμυρίων ευρώ, παρέμειναν 121 εκατομμύρια για να επιστραφούν στις εταιρείες προμήθειας (έστω και ως λογιστική πράξη σε όσους έχουν οφειλές), από τα 238 εκατ. ευρώ που κατέβαλαν από το περσινό έτος.
Ακόμη περισσότερο, εγγυάται πως εντός του 2019 ο ΕΛΑΠΕ θα συνεχίσει να παρουσιάζει ισχυρό πλεόνασμα, ακόμη και με την κατάργηση της Χρέωσης Προμηθευτή καθώς και του Τέλους Λιγνίτη που τέθηκε σε εφαρμογή από την αρχή της φετινής χρονιάς.
Επομένως, σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΔΑΠΕΕΠ, παρόλο που από φέτος ο Ειδικός Λογαριασμός χάνει τις δύο αυτές συνιστώσες εσόδων, θα «κλείσει» το έτος με πλεόνασμα 200,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογισθεί το «μαξιλάρι» των 70 εκατ. ευρώ.

Στο ΕΛΑΠΕ το 65% των εσόδων

Στην εξέλιξη αυτή θα συμβάλει το γεγονός ότι, τη στιγμή που δεν αναμένεται οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων να αποκλιμακωθούν φέτος, και επομένως τα έσοδα των δημοπρασιών, με βάση τον νόμο το 2019 θα εισρεύσει στον ΕΛΑΠΕ το 65% των εσόδων από το 60% το 2018.
Επομένως, σύμφωνα με τον Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης, από τους πλειστηριασμούς θα εισπραχθούν φέτος από τον Ειδικό Λογαριασμό 362 εκατ. ευρώ έναντι 328 εκατ. ευρώ το 2018.
Παράλληλα, η αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων CO2 κινεί ανοδικά και την Οριακή Τιμή Συστήματος, η οποία με τη σειρά της ενισχύσει την εισροή εσόδων από την προημερήσια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (ΗΕΠ).
Έτσι, τη στιγμή που η μέση τιμή της ΟΤΣ για το 2018 διαμορφώθηκε στα 60,39 ευρώ/MWh, η πρόβλεψη του ΔΑΠΕΕΠ για το 2019 την τοποθετεί στα 65 ευρώ/MWh.
Κάτι που σημαίνει πως τα έσοδα από τον ΗΕΠ στον ΕΛΑΠΕ προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 750 εκατ. ευρώ φέτος έναντι 583 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Την ίδια στιγμή από τα έσοδα των δημοπρασιών δικαιωμάτων, με βάση τη νομοθεσία το 15% αποδίδεται ως ενίσχυση των επιχειρήσεων σε τομείς και υποτομείς που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα.
Σύμφωνα με την Ετήσια Εκκαθάριση Αντιστάθμισης για το 2018, από τα 523,5 εκατ. ευρώ των περσινών εσόδων, θα λάβουν 78,5 εκατ. ευρώ.
Επίσης, η κρατική ενίσχυση διαμορφώνεται για το 2018 στα 16,7 εκατ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης